Unde sunt cele mai periculoase drumuri din Europa în 2025. Țara care oferă un exemplu de siguranță rutieră
0Drumurile din Europa încă pun vieți în pericol. Un nou studiu scoate la iveală cele mai periculoase zece țări din Europa din punct de vedere al traficului rutier.

Siguranța rutieră în Europa rămâne o provocare majoră, iar un studiu recent realizat de Vignette Switzerland, pe baza unor surse oficiale, scoate în evidență cele mai periculoase zece țări din Europa din punct de vedere al traficului rutier. Analiza a avut în vedere șase factori esențiali legați de comportamentul șoferilor, potrivit 24Auto.ro.
Letonia se află pe primul loc în acest clasament negativ, cu o medie de 75 de decese la un milion de locuitori. Această rată a mortalității este de aproape patru ori mai mare decât cea înregistrată în Suedia, țara europeană cu cele mai sigure drumuri.
În clasamentul celor mai riscante state se mai regăsesc Serbia, Grecia, Portugalia, Republica Cehă, Austria, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Finlanda.
Obiceiuri periculoase la volan
În ceea ce privește comportamentele riscante în trafic, Austria se remarcă printr-un procent îngrijorător de 22,1% dintre șoferi care recunosc că au condus sub influența alcoolului.
Grecia înregistrează cea mai mare rată din Europa de șoferi care nu poartă centura de siguranță, aproape 28%, în timp ce Luxemburgul are aproape 40% dintre respondenți care admit că obișnuiesc să conducă după ce au consumat alcool.
În Finlanda, problema principală o reprezintă utilizarea telefonului mobil la volan, peste 40% dintre șoferi recunosc că folosesc telefonul în timp ce conduc.
Progres lent, dar insuficient
Deși în 2024 numărul deceselor în accidente rutiere a scăzut cu 3% față de anul precedent, Comisia Europeană consideră că acest progres este insuficient. „Majoritatea statelor membre nu sunt pe traiectoria corectă”, subliniază instituția. În continuare, drumurile departamentale reprezintă peste jumătate din totalul deceselor înregistrate - 52%.
Statistica privind victimele arată că bărbații reprezintă aproximativ 77% din totalul celor decedați în accidente rutiere, indiferent de grupa de vârstă. Cele mai expuse categorii sunt tinerii între 18 și 24 de ani, dar și persoanele de peste 65 de ani.
Suedia, modelul de urmat
Pe de altă parte, Suedia oferă un exemplu pozitiv, cu doar 22 de decese la un milion de locuitori. Modelul suedez de siguranță rutieră se bazează pe educarea constantă a populației, o rețea densă de radare, o cultură a prevenției bine înrădăcinată și modernizarea continuă a infrastructurii.
Comisia Europeană atrage atenția că este nevoie de măsuri urgente și de o regândire a strategiilor privind comportamentul șoferilor. Progresul în siguranța rutieră nu poate depinde doar de tehnologii avansate sau de mașini mai performante. Experții subliniază că factorul decisiv rămâne disciplina zilnică a conducătorilor auto și respectarea regulilor de circulație.