Turiștii de care stațiunile de vacanță din Spania s-au săturat: beau mult și vânează chilipiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul de turism din Mallorca, Lucia Escribano, a stârnit recent indignare atunci când a declarat că insula nu va promova călătoriile pentru vara anului 2023, deoarece „nu este interesată să aibă... turiști cu buget redus din Marea Britanie - și nu ne pasă dacă se duc în schimb în Grecia și Turcia”, potrivit The Telegraph.

Mallorca, Spania FOTO Shutterstock
Mallorca, Spania FOTO Shutterstock

Antreprenorii din Insula Lanzarote, o altă destinație de vacanță favorită  a cetățenilor din Marea Britanie, au împărtășit același sentiment la începutul acestei luni, anunțând că își doresc mai puțini vizitatori, reducându-și astfel „dependența” de britanici.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al consiliului de turism al insulei a spus că aceasta va fi declarată „destinație saturată de turiști” și speră ca în viitor să atragă doar un număr mic de turiști, dar cu bugete mai mari. 

Ca atare, „se așteaptă la o creștere a numărului de turiști din Franța, Italia, Olanda și Spania continentală”, dar nu și din Marea Britanie. 

Deși formularea este deschisă la interpretări, nu există nicio îndoială că șefii din turism s-au săturat de numărul mare de călători britanici cu bugete relativ limitate care se adună pe insulă în fiecare vară. Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de jumătate dintre vizitatorii străini din Lanzarote sunt britanici, iar operatorul aerian low-cost Ryanair spune că insula a fost una dintre primele trei destinații ale clienților săi britanici în 2022.

„Fără derbedei”

Pe întreg continentul european, cuvintele de ordine sunt "impact redus", "calitate superioară" și "mai puțin turism înseamnă mai mult" - în esență, vacanțe mai scumpe. Dar întrebarea este: de ce au ajuns britanicii să fie asociați cu turismul de "calitate scăzută"?

Psihoterapeutul Noel McDermott sugerează că imaginea negativă s-a format din cauza unei tendințe de consum excesiv de alcool:

"Concentrațiile mari de britanici în străinătate reprezintă echivalentul nopților de vineri și sâmbătă în orice oraș mare din Marea Britanie, dar șapte zile pe săptămână", spune el. "Restul lumii pur și simplu nu are aceeași relație dezastruoasă pe care o avem noi cu consumul de alcool în exces săptămânal și cu siguranță nu tolerează comportamentul antisocial care îl însoțește. Abuzul de alcool merge mână în mână cu violența, criminalitatea și dezordinea generală. Cine își dorește așa ceva?"

Dincolo de consumul excesiv de alcool, McDermott sugerează că resentimentele legate de Brexit ar putea să persiste în mintea șefilor din turism: "Oamenii sunt triști și confuzi în legătură cu ieșirea Regatului Unit din UE. Iar deciziile care se iau acum sunt legate de economie, care a fost afectată de problemele comerciale din cauza Brexitului".

Eddi Fiegel, un scriitor de turism specializat pe sudul Spaniei, spune că țara face o mișcare inteligentă prin schimbarea abordării sale față de turism și că nu este un atac.

"Spania nu este anti-britanică", spune ea. "Doar că unele dintre stațiunile și orașele spaniole au fost dominate de turiștii britanici care favorizează ofertele turistice, iar acești turiști nu răspândesc, în general, beneficiile economice ale turismului în comunitatea locală. Vechile modele de pachete turistice ieftine, care au funcționat pentru Spania din punct de vedere economic în anii 1960 și 1970, sunt depășite acum. Spania a recunoscut acest lucru și dorește să atragă un alt tip de vizitatori - fie că sunt din Marea Britanie sau din altă parte. Au nevoie de turiști care să frecventeze magazinele, cafenelele și restaurantele locale, mai degrabă decât lanțurile hoteliere internaționale. De asemenea, trebuie să încurajeze turismul în părțile mai puțin cunoscute ale țării, iar campaniile lor recente au încercat foarte mult să facă acest lucru."

Jurnalistul și expertul Joe Cawley a criticat comentariile Consiliului de Turism din Lanzarote.

„Lanzarote este aproape exclusiv dependentă de turism, iar anunțarea intenției de a reduce numărul de turiști britanici, fără a părea că are un plan real pentru a înlocui acei euro pierduți, pare o tactică puțin cam nebună, ca să nu spunem altfel”, a declarat el. 

În alte părți turistice, au fost luate măsuri mai subtile.

Spre exemplu, în Mallorca și Ibiza, vara trecută, a fost introdusă o limită de șase băuturi pe zi în stațiunile all-inclusive și au fost interzise plimbările organizate prin baruri. Măsura a fost văzută de unii ca o încercare activă de reducere a călătorilor britanici indisciplinați. 

Primarul Barcelonei, care se plânge de mult timp că orașul este invadat de turiști, solicită noi restricții pentru navele de croazieră și renunțarea la planurile de extindere a aeroportului. Deja au fost impuse limite privind numărul de paturi pe care le pot oferi hotelurile și au fost stabilite noi reguli stricte de construcție.

De asemenea, autoritățile din Insulele Baleare au anunțat un „plafon absolut” pentru numărul de vizitatori, declarând că nu trebuie să mai depășească niciodată cifra totală de 16.475.579 din 2022.

Marea Britanie este de departe cea mai importantă piață turistică a Spaniei, 18 milioane de britanici au vizitat-o în 2019, cu șapte milioane mai puțin călătorind din Germania, aflată pe locul al doilea. 

În general, noua taxă de 7 euro impusă de UE pentru vizitatorii din afara blocului, inclusiv din Regatul Unit, urmează să intre în vigoare în cursul acestui an. În timp ce călătorii din alte țări s-ar putea simți confortabil cu noul sistem, care are asemănări cu sistemul Esta din SUA, acesta pare să-i deranjeze pe britanici. 

Cu toate acestea, nu toate destinațiile europene respectă acest scenariu. Consiliul de turism din Grecia a declarat că adaugă o capacitate suplimentară pentru această vară, precum și că promovează călătoriile în afara sezonului. Turcia, de asemenea, îi primește de mult timp cu brațele deschise pe toți călătorii britanici.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite