Video „Transalpina bicicliștilor”, detronată de pistele de biciclete din creierii munților. Noile trasee, amenajate pe tărâmul urșilor
0Trei comune izolate din Munții Poiana Ruscă mai numără împreună puțin peste 700 de locuitori, dar ținutul sălbatic al munților din jurul satelor lor va fi traversat de piste de biciclete. „Transalpina bicicliștilor” a fost construită deja, dar alte piste de biciclete ar putea să o concureze.

În comuna Cerbăl din Hunedoara, cu 400 de locuitori, o pistă de biciclete de trei kilometri a fost deja construită, coborând abrupt între bisericile din satele Cerbăl și Ulm. La Vadu Dobrii, un sat de munte al Bunila, o comună cu 250 de locuitori, un alt traseu de biciclete de circa 2,4 kilometri este în șantier, iar în comuna Bătrâna, cu mai puțin de 80 de locuitori, o pistă de biciclete de circa 2,5 kilometri va fi construită pe munte.
Transalpina bicicliștilor din Munții Poiana Ruscă
Moda pistelor de biciclete din vârf de munte câștigă teren în cele mai izolate sate din România. În vestul țării, una dintre cele mai neobișnuite piste de biciclete a fost construită în comuna Cerbăl (județul Hunedoara), ale cărei sate se află cocoțate pe coamele dealurilor din Munții Poiana Ruscă.
Pista, cu o lungime de aproximativ trei kilometri, a fost finalizată în 2024 și a costat 1,4 milioane de lei, fiind realizată cu fonduri obținute de Primăria comunei Cerbăl prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care sprijină amenajarea pistelor de biciclete inclusiv în zonele rurale.
Traseul este spectaculos: coboară de la biserica din Cerbăl până la cea din Ulm, o localitate izolată, cu doar 10–20 de locuitori, ascunsă de cealaltă parte a versanților care străjuiesc Valea Zlaștiului.
Panta extrem de abruptă dinspre satul Ulm îi pune la grea încercare nu doar pe bicicliști – o prezență rară în Ținutul Pădurenilor – ci și pe cei care încearcă să o urce pe jos.
„Vin turiști să vadă pista, o parcurg pe jos sau chiar urcă pe ea cu mașina. E drept, mai degrabă pare un drum decât o pistă de biciclete. E greu de urcat pe două roți, mai ales dinspre Ulm, unde e o pantă abruptă de care te cam cațări, nu glumă”, povestea unul dintre puținii localnici din Ulm, sat aflat la circa 20 de kilometri de Hunedoara.
Pista de biciclete din Cerbăl a fost supranumită „Transalpina Bicicliștilor”, dar ar putea fi „eclipsată” în curând de o altă pistă cel puțin la fel de spectaculoasă, aflată în lucru la marginea satului Vadu Dobrii.
Pistă de biciclete în șantier la Vadu Dobrii
Aflat la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Hunedoara, în apropierea vârfurilor Muncelu (1.140 m) și Rusca (1.355 m) din Munții Poiana Ruscă, Vadu Dobrii este considerat unul dintre cele mai izolate sate din vestul României.
În trecut, satul găzduia o mină de fier și o unitate militară antiaeriană (video). Mina era legată de Hunedoara printr-o rețea de funiculare de peste 40 de kilometri. În anii '50, a fost înființată aici și o unitate de rachete, care a funcționat până la începutul anilor 2000. După închiderea lor, satul a intrat în declin, iar astăzi mai puțin de zece oameni locuiesc permanent în Vadu Dobrii.
Accesul în sat este dificil, din cauza drumurilor de pământ degradate care urcă dinspre Hunedoara și Deva. Deși unele sectoare rutiere au fost parțial reabilitate, satul a rămas izolat, iar vizitatorii sunt avertizați să se aștepte la porțiuni de traseu off-road. Asfaltul va ajunge în curând la Vadu Dobrii, dar nu pe vreun drum auto, ci pe noua pistă de biciclete.
Traseul (video), cu o lungime de circa 2,4 kilometri, coboară din sat, din dreptul unor drumuri de pământ, spre Valea pârâului, unde, într-o mică luncă înconjurată de pădure și munți, a fost amenajat un loc de relaxare.
„Implementarea proiectului presupune realizarea unui traseu pentru bicicliști, care să asigure conexiunea între satul Vadu Dobrii și punctul de recreere amenajat de UAT Bunila. În acest mod se pot diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme și emisiile de echivalent CO₂ în comuna Bunila. Pe pistă vor putea circula și trotinetele electrice”, se arată în proiect.
În zona Vadu Dobrii, aflată în Munții Poiana Ruscă, la limita județelor Hunedoara, Timiș și Caraș - Severin, puținii oameni ai locului s-au obișnuit cu sălbăticia pădurilor vaste, unele seculare, populate de urși, lupi, cerbi și numeroase alte specii de animale, căutate de vânători și ferite de localnici.
Construcția pistei de biciclete din satul Vadu Dobrii este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), printr-o componentă care are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii cicloturistice în România, cu un buget total alocat de 247,5 milioane de euro pentru amenajarea a 3.000 de kilometri de trasee cicloturistice.
Piste de biciclete în inima munților
Romulus Stroia, primarul comunei Bunila din Ținutul Pădurenilor, a precizat că a profitat de oportunitatea de a atrage fonduri pentru astfel de proiecte, prin programul destinat construcției pistelor de biciclete.
El adaugă că traseul ar putea fi conectat în viitor cu alte rute ce urmează a fi amenajate în cadrul programului european „Cu bicicleta prin Vest”, care vizează realizarea a peste 1.700 de kilometri de trasee cicloturistice în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Astfel, un sector secundar, denumit „Via Carpatica”, va traversa localitățile din Munții Poiana Ruscă: Lăpugiu de Jos, Dobra, Bătrâna, Cerbăl, Bunila, Lelese, Ghelari, Teliuc, coborând apoi spre Hunedoara și Călan. Acest segment este parte integrantă a rețelei cicloturistice finanțate prin PNRR.
Comuna Bătrâna din Hunedoara (video), unde locuiesc permanent aproximativ 80 de oameni, va avea, de asemenea, o pistă de biciclete, construită pe coama dealurilor.
Lucrările, care vizează amenajarea unui traseu de circa 2,5 kilometri, vor începe după obținerea autorizațiilor necesare, afirmă primarul Ciprian Sergiu Pascotesc. Și acest proiect, în valoare de 1,3 milioane de lei, beneficiază de finanțare prin PNRR.