Top 10 ţări europene cu un nivel de trai excelent: unde găsim salarii mari şi costuri mici FOTO
0În multe ţări din Europa, nivelul de trai este foarte bun, dacă analizăm raportul dintre salariile uriaşe şi, în cazurile „norocoase”, costurile reduse ale nevoilor obişnuite.
Când vorbim despre un nivel de trai excelent, aducem în discuţie, în principal, veniturile şi costurile de trai. „Când vine vorba de compensaţie, un salariu mai mare nu înseamnă din start un trai mai bun. Ce contează, de fapt, este abilitatea de a achiziţiona lucruri utile, care ne îmbogăţesc existenţa”, a declarat doctorul economist Andrew Chamberlain, reprezentat al companiei Glassdoor, care a realizat clasamentului.
„Veniturile medii variază considerabil de la o ţară la alta, dar relevantă este diferenţa dintre salariul net şi preţuri. Costurile de trai reduse, cum găsim în Grecia şi Portugalia, nu contează atât de mult dacă şi salariile sunt mici”, a mai spus Chamberlain.
1. Elveţia
Elveţienii câştigă mult şi, în plus, îşi permit să îşi cheltuie banii pe lucruri scumpe, fără teama că vor rămâne fără economii. Potrivit Glassdoor, „în Elveţia, o persoană din oraş, cu un salariu mediu, îşi permite să cheltuie lejer cam de două ori mai mult decât echivalentul acesteia din New York”.
2. Danemarca
„Ce contează foarte mult atunci când vorbim despre nivelul de trai este diferenţa dintre salariul cu care rămâne angajatul în mână şi preţurile lucrurilor necesare vieţii de zi cu zi”, a consemnat Glassdoor. În ciuda faptului că în Danemarca salariile sunt medii, costurile de trai sunt mult mai mici decât în alte ţări din Europa, ceea ce înseamnă că aceştia rămân cu mulţi bani pentru „puşculiţă”.
FOTO The Independent
3. Germania
În mod interesant, Germania se situează pe locul al treilea, în ciuda faptului că salariile medii ale nemţilor sunt mai mici decât în cazul altor ţări din clasament. Acastă poziţie se datorează, aşadar, faptului că puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri medii este mare în Germania.
FOTO The Independent
4. Suedia
Costurile serviciilor, inclusive cele de transport şi chirie, şi a cumpărăturilor alimentare din Suedia sunt relativ mici în comparaţie cu salariul net mediu.
FOTO The Independent
5. Olanda
Potrivit Glassdoor, nivelul de trai în Olanda presupune costuri rezonabile.
FOTO The Independent
6. Finlanda
Finlanda ocupă un loc de mijloc în clasament pentru că, deşi veniturile locuitorilor sunt, în medie, destul de mari, sumele pe care le dau aceştia în schimbul cumpărăturilor, transportului, chiriei, utilităţilor, la restaurante sunt destul de mari. Totuşi, finlandezii rămân cu sume de bani decente chiar şi după toate cheltuielile.
FOTO The Independent
7. Norvegia
„Ţările cu costuri de trai ridicate în oraşele majore nu oferă neapărat cele mai ridicate niveluri de trai, cum putem observa în cazul Norvegiei. Chiar dacp veniturile medii ajung până la 61.000 de euro pe ani, multe din câştiguri se duc pe chirie şi mâncare”, a consemnat Glassdoor.
FOTO The Independent
8. Irlanda
Salariile irlandezilor sunt foarte competitive în comparaţie cu veniturile nete ale colegilor săi europeni, stabilite prin paritatea puterii de cumpărare. Sunt, de fapt, aproape la fel de mari ca în Elveţia, însă costurile de trai sunt şi ele mai mari.
FOTO The Independent
9. Austria
Austria a obţinut un scor mediu în diferenţa dintre venit şi costuri de trai.
FOTO The Independent
10. Marea Britanie
Salariul anual mediu ajunge, în Marea Britanie, la aproximativ 41.000 de euro, însă şi costurile de trai sunt foarte mari, motiv pentru care Marea Britanie ocupă locul al zecelea.
FOTO The Independent
Alte ţări cu un nivel de trai excelent incluse în top:
11. Franţa
12. Belgia
13. Spania
14. Italia
15. Portugalia
16. Grecia
17. Estonia