Video Stațiunea montană Straja în primele zile de iarnă. Cum arată „perla Văii Jiului” înconjurată de orașele cărbunelui
0Sezonul de schi a fost deschis în stațiunea montană Straja din Valea Jiului, una dintre cele mai populare zone de agrement în timpul iernii din vestul României. Drumul spre Straja oferă călătorilor trece prin orașele cărbunelui, unde industria minieră în declin oferă o panoramă cenușie.
Stațiunea montană Straja (video) din Munții Vâlcan, care despart județele Hunedoara și Gorj, s-a animat din nou odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic de iarnă, anunțată în 30 noiembrie.
Chiar dacă în primele zile ale iernii, au fost câteva sute de turiști, în week-endurile viitoare cabanierii se așteaptă la un număr mult mai ridicat de vizitatori.
„Suntem la începutul sezonului, iar vremea ploioasă și pârtiile care încă mai așteaptă zăpadă i-au cam descurajat pe turiști să urce în stațiune. De sărbători va fi însă foarte aglomerat”, spune administratorul unui centru de închirieri al echipamentelor pentru schi.
Stațiunea Straja, „perla Văii Jiului”
Înființată în anii ‘90 la poalele vârfului Straja (1870 metri), deasupra municipiului Lupeni, stațiunea montană Straja s-a dezvoltat treptat în ultimele două decenii: a fost modernizat drumul Lupeni - Straja, au fost extinse pârtiile de schi, vechiul telescaun a fost înlocuit de o telegondolă modernă, iar în zona alpină au fost construite peste 100 de vile, cabane și pensiuni.
Între timp, de aproape un deceniu, „trenurile zăpezii” din Valea Jiului nu mai circulă pe ruta Petroșani - Lupeni, Petroșani rămânând singurul oraș din cele șase localități miniere unde funcționează transportul feroviar de călători.
Declinul industriei miniere a lăsat urme cenușii și în peisajul urban al văii Jiului de vest, traversată de turiști înainte de a urca în stațiune. Ultimii 20 de kilometri ai șoselei spre Straja, pe Drumul Național 66 A, oferă călătorilor un decor cu totul deosebit față de cel al unei zone turistice.
Traseul începe de la marginea orașului Petroșani, unde DN 66 A desparte cartierele de blocuri de Exploatarea Minieră Livezeni, apoi străbate orașul Aninoasa și intră în Vulcan, unde călătorii găsesc ruinele fostei preparații de cărbune Coroiești, înconjurată de coloniile muncitorești de pe malurile Jiului.
În oraș, bulevardele cu blocuri turn sunt ceva mai animate, odată cu punerea în funcțiune a instalațiilor ornamentale de sărbători. La ieșirea din Vulcan, turiștii pot vedea una dintre marile termocentrale din anii ‘50, Termocentrala Paroșeni, care a păstrat patru turnuri de apă uriașe.
De aici, intră în municipiul Lupeni, dominat de uriașul coș de fum, înalt de peste 200 de metri, al uzinei textile Vâscoza, demolată după 1990. Din centrul orașului Lupeni, un drum de opt kilometri urcă abrupt prin pădure, în serpentine, spre stațiunea montană, lăsând în spate panorama orașelor miniere înșirate pe valea Jiului de vest.