Stațiunea montană Straja, de văzut în România. Perla turistică a unui mare centru minier în declin VIDEO

0
Publicat:

În timpul iernii, stațiunea montană Straja (video) rămâne cel mai căutat loc din Valea Jiului. Mii de oameni ajung aici pentru a se bucura de zăpadă.

Stațiunea montană Straja. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Stațiunea montană Straja. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Drumul spre stațiunea montană Straja din Hunedoara traversează un ținut plin de contraste: Valea Jiului.

Înainte de a ajunge în zona de agrement de la poalele celui mai înalt vârf din Munții Vâlcan, Vârful Straja (1870 metri), călătorii au parte de câteva priveliști ieșite din comun.

Orașul cenușiu de la poalele stațiunii

La poalele munților se înfățișează orașele Văii Jiului, cu cartiere înghesuite haotic în diferite epoci, în locurile unde, la concurență cu expansiunea marilor uzine miniere, a rămas teren disponibil pentru pentru ridicarea lor.

Cele mai vechi cartiere muncitorești – numite colonii – formate din clădiri de unu – două etaje și case tip vagon, au rezistat de la sfârșitul secolului al XIX-lea, în timp ce ultimele cartiere pentru familiile de mineri, cu blocuri de zece etaje de garsoniere și mici apartamente, au fost construite la sfârșitul regimului Ceaușescu.

Municipiul Lupeni, dominat de turnul fostei uzine Vâscoza. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Municipiul Lupeni, dominat de turnul fostei uzine Vâscoza. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Și unele și celelalte poartă amprenta cenușie a epocii cărbunelui, doar câteva dintre clădirile orașelor miniere fiind renovate în ultimii ani.

Râul Jiul de Vest desparte cartierele orașului Lupeni, cu vreo 20.000 de locuitori, de zona industrială, întinsă pe sute de hectare, acoperite cu clădiri și instalații uriașe, cele mai multe ridicate în perioada comunistă.

Mina de cărbune Lupeni își va înceta activitatea în 2024, iar în urma ei vor rămâne sute de construcții dezafectate. Unele nu mai sunt folosite de ani buni, iar paragina a pus stăpânire pe ele.

În vecinătatea ei, clădirile fostei mari uzine de fibre textile Vâscoza sunt prefăcute în ruine de peste două decenii. Din mijlocul lor se înalță la peste 220 de metri, turnul de evacuare a fumului construit în anii ´70 și abandonat odată cu închiderea uzinei Vâscoza de la sfârșitul anilor ´90.

Deasupra orașului Lupeni, părând agățate pe versanți, o mulțime de case vechi tradiționale, ridicate de momârlani, împodobesc munții acoperiți de întinderi mari de pădure, cu vârfurile pudrate de ninsori.

Municipiul Lupeni din Hunedoara este înconjurat de munții Vâlcan și Retezat și oferă o mulțime de atracții turistice amatorilor de călătorii în natură.

Mii de turiști ajung în stațiunea montană Straja

Cel mai popular loc, de văzut în România, a rămas stațiunea montană Straja, aflată la 8 – 10 kilometri de Lupeni, accesibilă cu telegondola și pe un drum care leagă orașul de zona turistică aflată la circa 1.600 de metri altitudine, în Munții Vâlcan.

Mii de turiști ajung aici, iarna, în fiecare sfârșit de săptămână, pentru a se bucura de pârtiile de schi și de frumusețea locurilor.

„Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. 20 de kilometri pot fi acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu”, informează administratorii zonei de agrement.

Începutul iernii a fost sărac în ninsori, însă în stațiunea montană Straja, spre deosebire de celelalte stațiuni montane din Hunedoara, se poate schia pe pârtii întinse, iar drumurile sunt accesibile. Unii localnici care administrează pensiunile din zonă, centrele de închiriere a echipamentelor de schi și locurile de comerț și servicii turistice se bucură de profituri de la începutul sezonului.

La poalele muntelui, municipiul Lupeni din Hunedoara (video) rămâne mai puțin animat, iar oamenii profită mai puțin de apropierea de stațiunea montană Straja.

„Mina de cărbune Lupeni va ajunge în curând istorie, iar oamenii vor avea mai puține locuri de muncă. Prin Lupeni vezi rar turiști, așa cum sunt la Straja. Acum nu au ce vedea în oraș, în afară de ruinele minei și blocurile gri”, spune un tânăr din Lupeni.

Schitul Straja, emblemă a stațiunii din Valea Jiului

Staţiunea montană Straja din Valea Jiului este căutată de amatorii de schi, dar a devenit şi un loc de pelerinaj religios. Staţiunea montană Straja a fost înfiinţată în anii ´90, în masivul Vâlcan, în vecinătatea municipiului Lupeni dn Valea Jiului.

Stațiunea montană Straja din Hunedoara  Lupeni, Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (61) jpg

În timpul iernii, zona de agrement aflată la peste 1.500 de metri altitudine este căutată de amatorii de schi şi de excursii la munte, însă câteva locuri din Straja sunt destinate turismului religios, care a luat amploare în ultimii ani.

Înaltă de 19 metri şi cu o anvergură de nouă metri, Crucea Eroilor din stațiunea montană Straja a fost ridicată la sfârşitul anilor ´90 pe o culme din vecinătatea pârtiilor şi complexului de cabane şi pensiuni din Straja. Monumentul reprezintă un omagiu adus celor peste 800 de ostaşi români care au murit în aceste locuri, în Primul Război Mondial.

La începutul anilor 2000, în apropiere de Crucea Eroilor din Straja a fost înființat un schit, cu o biserică de lemn şi câteva camere destinate călugărilor. Locul a devenit cunoscut pentru tunelul de peste 50 de metri folosit ca poartă de acces în curte, împodobit cu icoanele sfinţilor din Calendarul ortodox.

Începând din anul 2000, oamenii sunt invitaţi să participe Drumul Crucii, o procesiune religioasă care are loc în Vinerea Mare dinaintea Paştelui.

Pelerinii însoțesc sau poartă o cruce de lemn, de peste 100 de kilograme, pe traseul de peste 10 kilometri care urcă de la biserica din centrul municipiului Lupeni, până la schitul şi Crucea Eroilor din Straja. Un număr de 14 monumente religioase au fost amplasate pe traseu, ca locuri de popas pentru pelerinii care urcă „Drumul Crucii”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite