Singurul loc din lume unde poți înota între două continente. Paradisul turistic unicat cu cea mai pură apă de pe Terra
0Unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Terra, accesibil turiștilor, este riftul Silfra din Islanda. Acesta separă două plăci tectonice majore iar amatorii de scufundări și peisaje de vis au ocazia de a înota între două continente. Este locul cu cea mai pură apă de pe Pământ.

Pe lângă zonele turistice ultracunoscute și supralicitate, aglomerate de turiști, există numeroase locuri pe Terra, puțin cunoscute, dar care oferă experiențe unice, de neegalat. Unul dintre aceste locuri este riftul Silfra din Islanda. De altfel, întregul „Tărâm de Foc și Gheață” al Atlanticului de Nord, așa cum mai este cunoscută Islanda, oferă experiențe incredibile oricărui turist care se aventurează în zona Cercului Polar. Culmea, deși pare la capătul lumii, în Islanda nu se ajunge atât de greu pe cât ar părea. În plus, senzațiile trăite la Silfra, singurul loc în care te poți strecura, la propriu, între două continente, merită fiecare kilometri parcurs. Riftul Silfra, din Parcul Național Thingvellir, este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Terra.
O minune a naturii, parte a patrimoniului UNESCO
Povestea riftului Silfra începe odată cu formarea Islandei. Insula din Atlanticul de Nord se află deasupra Crestei Mid-Atlantic, cel mai lung lanț muntos subacvatic. Creasta s-a format în urma mișcării divergente a plăcilor tectonice, asiatică și nord-americană, care a eliberat valuri de lavă direct din manta. În contact cu apa rece a Atlanticului de Nord, lava s-a întărit, adăugând strat după strat.
După formarea Crestei Mid-Atlantic a luat naștere și insula Islanda, acum aproximativ 150 de milioane de ani. Activitățile tectonice și vulcanice au rămas active până în prezent, modelând în mod fabulos peisajul islandez. Cel mai spectaculos este Parcul Național Thingvellir, devenit parte a patrimoniului UNESCO. Este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ. „Una dintre cele mai notabile caracteristici ale Mid-Atlantic Ridge este aceea că o vale adâncă a unui dintre rifturi este vizibilă deasupra nivelului mării. Iar acest lucru poate fi observat doar în Islanda, în Parcul Național Thingvellir, singurul loc din lume care găzduiește un asemenea spectacol geologic”, spun islandezii de la „Arctic Adventures”.

Acest loc unic oferă peisaje icredibile, văi ale munților subacvatici care au răzbit până deasupra nivelului mării, lacuri, masive spectaculoase, izvoare glaciare care se prăbușesc în cascade pitorești. Un paradis creat de forța naturii. În acest rai nordic se află și riftul Silfra. Este vorba despre o fractură între plăcile tectonice, o ruptură între două continente care s-a umplut de-a lungul timpului cu apele cristaline ale ghețarilor. Silfra este compusă din trei secțiuni: Sala cea Mare, Catedrala și Laguna.
Locul cu cea mai pură apă din lume
Riftul Silfra este o adevărată minune a naturii, un loc care te lasă fără cuvinte. Apa care a umplut riftul este atât de cristalină încât se vede fără probleme până la 100 de metri adâncime (adâncimea maximă a riftului). În plus, apa este cea mai pură din lume. Provine de la Ghețarul Langjokull, aflat la 60 de kilometri depărtare de Silfra. În plus, apa care ajunge în rift trece printr-o zonă de filtrare formată din roci vulcanice care o purifică.
„Apa din Fisura Silfra este extrem de pură și cristalină. Provine exclusiv din topirea ghețarului Langjokull situat la 60 de kilometri, nord. Apa curge încet în Silfra, pe sub pământ, după o călătorie lungă prin câmpurile poroase de roci vulcanice. Înainte ca apa să curgă în rift, câmpul de lavă acționează ca un filtru natural, eliminând orice impuritate. Durează între 30 și 100 de ani pentru ca apa topită să străbată câmpul de lavă, fiind considerată cea mai eficientă metodă de filtrare de pe Terra”, precizează experții de la „Arctic Adventures”.
Tocmai de aceea în graiul viking Silfra înseamnă „argintiu”. Extrem de spectaculoasă este „Catedrala”, o lume subacvatică amplă, de un albastru ireal, unde pot fi observate mici peșteri subacvatice. Laguna oferă, de asemenea, experiențe incredibile, iar în fisură este cu adevărat un spectacol de culori, în special datorită speciilor de alge în diferite culori. Inclusiv „părul trolului” de un verde deschis, aproape neon.
Înotând între două continente
Tocmai datorită acestor caracteristici și a spectacolului natural, Silfra este un adevărat rai al turiștilor pasionați de natură, dar mai ales de snorkeling și scufundări. La Silfra ai ocazia să înoți, efectiv, între două continente, Eurasia și America de Nord.

„Nenumăratele reflexii asemănătoare nestematelor albastre și verzi fac ca această locație să fie ideală pentru snorkeling și scufundări, singurele moduri prin care poți cu adevărat descoperi lumea magică și icredibilă a riftului Silfra”, precizează cei de la „Arctic Adventures”. Conform Asociației Profesioniste a Instructorilor de Scufundări (PADI), Riftul Silfra se află în top 10 al celor mai bune locații de scufundări din lume. În această fisură din scoarța terestră, oricine se poate scufunda între două continente. Unii preferă să facă fotografii deosebite, alții doar să mediteze sau să exploreze frumusețea naturii.
Cum se poate ajunge la Silfra și cât costă un tur
Pentru a ajunge la Riftul Silfra trebuie să facem un drum de la București la Reykjavík, capitala Islandei. Cel mai scurt zbor cu avionul durează 7 ore și 25 de minunte. De la Reykjavík și până la Riftul Silfra se ajunge rapid. Distanța este de numai 53 de kilometri. Este de preferat o mașină de teren închiriată pentru o excursie în Parcul Național Thingvellir.
Diferite companii oferă tururi ale Riftului Silfra, oferind echipament și asistență la scufundări. Turul subacvatic, complet, al Riftului, cu toate cele trei părți componente, costă 266 de dolari. Ghizii preiau turiștii din Reykjavík și se ocupă de între traseul, care durează peste șase ore. La distanță destul de mică de Silfra se află și alte obiective spectaculoase, inclusiv faimoasele gheizere. Cele mai bune cazări se găsesc în Reykjavík, iar prețurile, pentru o noapte, pentru două persoane, încep de la 80 de euro.