Rezervațiile dobrogene de bujori, cele mai extinse din țară. Ce poți vizita în împrejurimi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câmpurile sau poienile de bujori din întreaga țară oferă adevărate spectacole, însă ne putem bucura de ele doar zece zile pe an, de obicei în luna mai. Cele mai întinse rezervații de bujori românești se găsesc în Dobrogea, acolo unde soarele îi încălzește mai cu grabă.

Bujor
Bujorul românesc a fost declarată floarea națională a României în 2022

Culoare, miros, deliciu pentru ochi și suflet. Cu alte cuvinte, bujorul românesc. Regăsit în multe zone din țară, bujorul românesc a devenit în 2022 floarea națională a României, sărbătorită fiind pe 15 mai. Inclusiv Casa Regală a României celebrează această floare devenită simbol. De Ziua Regalității (10 mai), Casa Regală a organizat un garden party formal în grădina Palatului Elisabeta în București, încăperile palatului fiind decorate cu bujori roșii și albi, „iar cei 4.000 de invitați la Garden Party au primit, fiecare, câte o floare“, a transmis Majestatea Sa Margareta, principesă a României.

Colonizatori în Munții Măcinului

Una dintre zonele în care întâlnim multe rezervații de bujori este Dobrogea. Găsim aici rezervația din Munții Măcinului, care în luna mai oferă un adevărat spectacol în care roșul florii de bujor se așterne pe verdele închis al tulpinii și vegetației din jur – un tablou greu de uitat. Poienile din această zonă sunt adevărate oaze de liniște și culoare și se poate ajunge la ele pornind din satul Greci. Dacă vrei să te bucuri de spectacolul naturii cât mai mult, poți parcurge pe jos tot traseul Cozluk ce pornește din satul Greci și te duce la minunatele poieni cu bujori.

Traseul este unul de tip circuit, fiind marcat cu punct roșu, și are o lungime de 16 kilometri, astfel că, dacă vrei să îl parcurgi în întregime pe jos, este recomandat un echipament sportiv și, desigur, suficientă apă. Și cei care vor să facă puțin mai mult sport sunt norocoși, întrucât traseul poate fi făcut și cu bicicleta, inclusiv pe poteca străjuită de stejari și tei. Totodată, este bine de știut că prima parte din traseu, cea de până la intrarea în potecă, poate fi făcută și cu mașina. Cei care vor să afle mai multe despre minunățiile zonei (inclusiv broasca țestoasă dobrogeană), dar și micile pericole (precum câinii de la stâne) se pot informa de la Centrul de vizitare – Parcul Național Munții Măcinului, de unde și începe traseul Cozluk.

În această zonă se găsesc și diferite opțiuni de cazare în cazul în care vrei să petreci mai multe zile aici (căci există mai multe trasee în zonă) sau să vezi un apus în mijlocul naturii – de la spații pentru amplasarea cortului sau rulotei până la cazări mai tradiționale sau mai moderne. 

„Țara bujorilor înfloriți“

Tot în Tulcea se află și Rezervația de Bujori de la Enisala, cunoscută și sub numele de „Ţara bujorilor înfloriți“. Situată în apropierea localității cu același nume, zona este o atracție turistică impresionantă în această perioadă, când bujorii și restul florei îți trezesc simțurile și te fac să aștepți cu și mai multă nerăbdare vara. Deși drumul către rezervație nu este marcat, localnicii sunt binevoitori cu cei care vor să vadă bujorii înfloriți și le oferă îndrumările necesare. De asemenea, câteva locuri cu bujori sunt marcate și pe Google Maps, astfel că, înarmați cu puțină răbdare, veți descoperi micile sau marile oaze în care bujorii dansează în bătaia vântului.

Bujor de stepă
Bujorul de stepă are frunzele asemănătoare cu cele ale mărarului

În apropiere pot fi vizitate și alte obiective turistice precum Cetatea Enisala – singura fortăreață medievală rămasă în picioare din Dobrogea –, Mănăstirea Cocoșu – construită pe locul unui lăcaș de cult ce datează de la sfârșitul secolului XIX –, Mănăstirea Celic-Dere – în cadrul căreia se află o biserică construită în stil clasic modern –, Geamia Mestan Aga, Casa Memorială „Panait Cerna“ sau situl arheologic „Cetatea Dinogetia“ de la Garvăn unde pot fi văzute ruine datând din diferite perioade.   

Rezervația Naturală Hagieni

Situată în județul Constanța, Rezervația Naturală Pădurea Hagieni pare un loc desprins din poveste – o poveste despre care nu mulți români știu prea multe, mai ales că drumul până acolo nu este marcat. Drumul spre rezervație este pietruit și mai greu accesibil, potrivit celor de la Discover Dobrogea. Întreaga pădure, aflată la aproximativ 10 kilometri de Mangalia, are o suprafață de 586 de hectare, aria rezervației fiind de 395 de hectare. Primăvara, mai ales în luna mai, pădurea te îmbie cu mirosuri care de care mai parfumate: de la cel de ghiocei la cel de toporași sau, în mai, de bujori.

În Pădurea Hagieni, bujorii de stepă sunt cei care completează coloritul naturii cu roșul lor aprins și viu. Cu frunze delicate, asemănătoare plantei de mărar, bujorul de stepă poate fi întâlnit pe cele două trasee destinate turiștilor aflate în pădurea dobrogeană, care îți dă senzația că te afli la munte. Primul traseu te duce spre zona Pănoiu, unde se află și lacul cu același nume, iar cel de-al doilea trece prin mijlocul rezervației și este denumit zona Cazane, unde se află pădurile de cărpiniță și stejar. Cei care vor să viziteze această rezervație trebuie să știe că în pădure nu se pot face grătare, însă se pot bucura de un picnic în aer liber. Devenită arie protejată din 1970, rezervația este alcătuită din peste 840 de specii de plante, fiind și habitatul a numeroase specii de plante și animale – un rai mai ales pentru botaniști, dar și pentru zoologi și turiștii care nu trebuie să plătească nicio taxă pentru a se bucura de bogățiile naturii.

Bujori
Bujorii românești sunt plante protejate de lege

În apropierea rezervației mai pot fi vizitate Mănăstirea Limanu Hagieni, Balta Limanu, Peștera Limanu, precum și ruinele Cetății Albești, situată în vestul Pădurii Hagieni.

Sus, în Dealul Bujorului

O altă arie protejată de interes național este Rezervația Naturală Dealul Bujorului, situată în județul Tulcea. Zona este una cu poieni, pajiști și păduri de șleau, fiind situată în versantul sudic al Dealului Bujorului. Aici întâlnim planta națională a României – bujorul românesc. Este o specie de bujor sălbatic care a fost inclusă în „Lista Roșie a plantelor superioare“. „Florile de bujor de aici se găsesc în zonele de poieni semiumbrite de stejari seculari. Sunt atât de mulți bujori încât ai impresia că ai ajuns pe un imens covor roșu, frumos mirositor și elegant. Ai uneori impresia că toți s-au ocupat să cultive o grădină minunată, imensă, cu bujori. Care e luna cea mai potrivită pentru a vedea tot acest spectacol? Luna mai, însă poți găsi bujori la fel de frumoși și în iunie, pe căldură“, se precizează pe site-ul Primăriei Babadag. De asemenea, autoritățile menționează faptul că în rezervație se găsește o pădure de tip submediteranean „care adăpostește o mulțime de specii de păsări și animale pe cale de dispariție“, fiind declarată rezervație naturală nu doar datorită acestei păduri, cât „în special datorită soiului de bujor sălbatic care crește în libertate“.

„Merită să mergi acolo deoarece este atât de frumos încât nici nu știi unde să-ți muți privirea, mai ales în perioada în care înflorește bujorul de pădure, de aici fiind și numele de Pădurea Bujorului. Zona din jur este specifică Dobrogei – dealuri puțin înalte și acoperite de vegetație la fel de puțin înaltă (de obicei), întrerupte de porțiuni cu păduri și «ochiuri» de poieni pline de flori și ierburi înalte. Mulți au comparat relieful cu savanele africane și, uneori, în arșiță verii, chiar așa pare“, mai precizează sursa menționată. În apropiere poate fi vizitată și Rezervația de liliac „Valea Oilor“, iar mai departe, mergând spre Babadag, și Peștera lui Vârlan. Totodată, în localitatea menționată se află și Muzeul de artă orientală din Babadag, dedicat fiind culturii turcilor și tătarilor musulmani care au trăit în Dobrogea și ai căror urmași locuiesc în continuare în această zonă.

Foto: Shutterstock

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite