Video Cea mai ieftină stațiune montană: turiștii plătesc 10 lei urcarea cu telegondola și schiază pe șosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasul Vâlcan din Hunedoara se numără printre cele mai ieftine stațiuni montane din România. Turiștii urcă aici cu telegpndola, se pot bucura de zăpadă și pot folosi, ca pârtie, șoseaua alpină.

Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Iarna nu s-a mai lăsat așteptată cu ninsori în Munții Vâlcan, unde stațiunile montane Straja și Pasul Vâlcan (video), acoperite de zăpadă, se numără printre atracțiile Văiii Jiului din Hunedoara, în timpul iernii.

Stațiunea montană Straja din Hunedoara este aglomerată la sfârșit de săptămână, fiind căutată pentru pârtiile și numeroasele instalații de schi de la poalele vârfului Straja (1868 metri).

De cealaltă parte a vârfului Straja, turiștii coboară în Pasul Vâlcan, aflat la circa 1.640 metri, transformat în stațiune turistică de peste un deceniu, odată cu construcția telegondolei care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement.

Din anii ‘70 în Pasul Vâlcan, o veche trecătoare a Carpaților care lega regiunile istorice Oltenia și Transilvania, au fost construite primele cabane pentru cazarea turiștilor - atunci în cea mai mare parte a lor angajați ai minelor de cărbune din Valea Jiului.

La sfârșitul anilor 2000, a început construcția telegondolei și, în anii următori, cu fonduri europene, a șoselei montane care urca în Pasul Vâlcan (inaugurată în 2014). Investițiile statului român în dezvoltarea turismului în Pasul Vâlcan s-au diminuat în anii următor.

Planurile de început ale autorităților vizau legarea stațiunilor Straja și Pasul Vâlcan, printr-o instalație de telegondolă de peste trei kilometri, care nu a mai fost realizată. În schimb, din stațiunea Pasul Vâlcan a mai fost modernizat un segment de patru kilometri de drum, care urcă până la limita județelor Hunedoara și Gorj.

Pasul Vâlcan, cea mai ieftină stațiune din România

Iarna, Drumul județean 664 din Pasul Vâlcan este inaccesibil cu mașina, iar de la construcția șoselei, este folosită ca pârtie de schi și săniuș. În Pasul Vâlcan au fost amenajat și pârtii de câteva sute de metri, însă atunci când întregul drum de patru kilometri, de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de omăt, șoseaua pârtie este mult mai ofertantă pentru amatorii de schi.

Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Deocamdată, doar o parte a șoselei poate fi folosită pentru săniuș. Dacă ar fi nins mai mult, atunci turiștii puteau urca - la fel ca în unele ierni - cu telegondola până în stațiune, de unde coborau pe schiuri sau pe sanie, direct pe șosea. Și ieșeau destul de ieftin: 10 lei urcarea cu telegondola, sau 15 lei urcarea și coborârea”, spune angajatul unei cabane din Pasul Vâlcan.

Cei care nu vin să schize în Pasul Vâlcan se pot relaxa plimbându-se pe muntele acoperit de zăpadă, care se înalță deasupra orașelor miniere de pe valea Jiului de vest (Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani). Traseele mai lungi, de peste două ore, duc la Vârful Straja și apoi coboară în stațiunea montană Straja (video).

„Este, probabil, cea mai ieftină stațiune din România: urci cu 10 lei și te dai cu sania pe șoseaua care coboară prin pădure. Mulți oameni preferă să urce pe jos pe drumul spre Pasul Vâlcan. Îi vedem mai ales dimineața - vin la plimbare: sunt unele locuri atractive și pe drumul spre stațiune, cum este Cascada Lupilor (video), aflată în apropiere de șosea, în pădure”, povestește localnicul.

Telegondola funcționează în această perioadă până la ora 16, dar cei care întârzie să coboare cu ea pot rămâne la cele câteva cabane din stațiune, ori pot coborî pe jos, pe șoseaua - pârtie, înzăpezită parțial. „Trebuie să fie prudenți, pentru că odată cu lăsarea serii, adesea se așterne și ceața peste pădure și nu mai vezi nimic la câțiva metri, chiar și folosind lanterna”, spune angajatul cabanei.

Pasul Vâlcan - trecătoarea folosită din cele mai vechi timpuri

Pasul Vâlcan din Hunedoara este o trecătoare din Carpaţi, situată la altitudinea de peste 1.600 de metri, care face legătura dintre depresiunea Petroşani şi Oltenia.

Schi în Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Schi în Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În trecut, ea a avut un rol strategic, fiind un punct de legătură între Ardeal și sudul Carpaților. În perioada medievală, trecătoarea a fost locul unor lupte crâncene pentru oprirea invadatorilor turci.

Prin Pasul Vâlcan a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge în Viena, în anul 1600, iar potrivit legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului. Statuia lui Mihai Viteazul, ridicată în stațiune, amintește de această legendă.

Și tot aici, în toamna anului 1916, au fost lupte între armatele română și austro-ungară și germană, iar sute de oameni au murit pe culmile Vâlcanului.

Pasul Vâlcan, numit și Pasul Vulcan fost un loc de vamă și un loc de târg în care se întâlneau locuitorii celor două regiuni istorice, însă și-a pierdut treptat importanța de la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu construcția drumului prin Defileul Jiului - la poalele Munților Vâlcan și Parâng - și mai târziu a căii ferate din defileu.

Un drum de opt kilometri, modernizat în perioada 2013 – 2019, urcă abrupt din municipiul Vulcan din Hunedoara (video) spre Pasul Vâlcan, fiind asfaltat până pe creasta aflată la limita județelor Hunedoara și Gorj, la circa 1.600 de metri altitudine.

Aici, călătorii găsesc mai multe monumente ridicate în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial şi urmele tranşeelor săpate de români în urmă cu peste un secol.

De la limita celor două județe, drumul coboară spre comuna Schela din Gorj, aflată la circa 20 de kilometri de Târgu Jiu, pe un sector nemodernizat, inaccesibil autoturismelor. În pasul Vâlcan din Hunedoara, turiștii pot ajunge și cu telegondola, construită la sfârșitul anilor 2000.

De aici, călătorii pot urca spre Vârful Straja (1.865 de metri), locul emblematic din Munții Vâlcan, care veghează peste stațiunea montană Straja.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite