Oraşul din subteran: cum a fost construit Seattle peste vechea metropolă. Alte oraşe-fantomă ale lumii
0
Oraşele-fantomă s-au format din cauza dezastrelor naturale, epuizarea resurselor sau tot felul de accidente istorice. Unele au dispărut, fiind transformate, dar unele s-au păstrat, ca dovadă a unei istorii care la un moment dat era vie, iar acum pot fi vizitate.
BuzzFeed prezintă într-un material video oraşele-fantomă ale Statelor Unite ale Americii
Sub oraşul Seattle se află un oraş-fantomă care a fost acoperit de noua metropolă. Primele clădiri ale oraşului au fost din lemn, iar în 1889 oraşul a fost mistuit de un incendiu. Deoarece pompierul-şef nu era în oraş, departamentul de pompieri nu a fost coordonat bine, iar incendiul a distrus 31 de cartiere.
Care a fost decizia autorităţilor? Clădirile trebuiau să fie consturite din beton, iar oraşul va fi înălţat cu un etaj şi construit deasupra nivelului oraşului iniţial. Oraşul de sub Seattle a rămas aproape intact, iar mulţi au avut în continuare magazine acolo. În plus, pietonii continuau să folosească fostele străzi. În 1907, oraşul a spus că subsolul este o ciumă bubonică şi au fost lăsate să se deterioreze. Sub oraş s-a dezvoltat o mică reţea de pariuri, droguri şi altele.
Puteţi vedea mai multe în video-ul de mai jos
Alte oraşe fantomă ale lumii
Kolmanskop este un oraş din deşertul Namib, în sudul Namibiei. Cândva, oraşul a fost unul construit în jurul minelor din zonă, dar acum este o destinaţie turistică pentru că a fost abandonat şi acoperit de nisip.
În 1908, pe când Namibia era colonie germană, Zacharias Lewala a găsit un diamant. După ce şi-au dat seama că zona este acoperită de diamante, germanii au venit în zonă şi au pornit exploatările. În momentul său de apogeu, oraşul avea spital, sală de spectacole, centrală electrică, şcoală, teatru, cazino şi fabrică de gheaţă. De asemenea, oraşul a avut primul tramvai din Africa şi o legătură de cale ferată spre localitatea Luderitz.
A fost abandonat în 1954, după ce diamantele s-au epuizat, iar scopul oraşului nu mai exista. Astăzi, oferă imagini spectaculoase deoarece deşertul începe să recucerească zona şi să acopere casele şi clădirile în timp. Turiştii au nevoie de un permis pentru a intra în zonă.

Sanzhi nu este tocmai un oraş, ci mai degrabă un resort pentru distracţie care arată ca o bază extraterestră. A fost construit în 1978, dar lucrările s-au oprit în 1980, din cauza lipsei de investiţii şi accidentelor din timpul construcţiei. Localizat în districtul Sanzhi, resortul era construit pentru a servi militarilor americani care veneau din zona Est-Asiatică.
Clădirile au fost de atunci folosite pentru filme, ca platou pentru filmele MTV şi au intrat în literatura specifica oraşelor-fantomă.
În 2010 clădirile au început să fie demolate, iar spaţiul să fie considerat un centru comercial şi un parc acvatic.

Oradour-sur-Glane este un sat francez din regiunea Limousin, în partea centrală a Franţei. A fost distrus în timpul războiului, pe 10 iunie 1944, când cei 642 de cetăţeni, inclusiv femei şi copii, au fost masacraţi de armata germană. A fost construit un sat lângă, dar locul a fost păstrat ca un memorial. În interiorul satului ceasurile s-au oprit pe 10 iunie 1944, paharele sunt încă topite, iar maşinile au rămas la locul lor.

Kowloon Walled City a fost o anomalie a istoriei, care acum este demolată. A fost iniţial un fort militar chinez, dar a devenit o enclavă în momentul când Hong Kong-ul a fost închiriat Marii Britanii. În timpul ocupaţiei japoneze din al Doilea Război Mondial, populaţie a crescut dramatic, iar în 1987 pe 0,026 kilometri pătraţi locuiau 33.000 de rezidenţi. Deoarece oraşul nu era recunoscut nici de China, nici de Hong Kong, a funcţionat multă vreme ca un stat independent, fără legi, construit pe verticală.
Pentru că lumina nu mai ajungea până la nivelul de jos al oraşului, locuitorii foloseau neoane. A fost dărâmat în 1993, după o decizie comună, britanică şi chineză, deoarece oraşul devenise un focar de infecţie, plin de gunoaie şi nu respecta nicio lege, bordelurile şi traficul de droguri fiind dezvoltate.

Pripiat rămâne cel mai cunoscut oraş-fantomă, format după explozia centralei de la Cernobîl din 1986. Din cauza radiaţilor, oraşul nu a fost accesibil. În urmă, au mai rămas doar câţiva locuitori ai zonei, din satele alăturate. Peste oraş au crescut copaci şi plante, dar toate zonele au rămas la fel ca în momentul evacuării.















