Obiective turistice şi activităţi pentru o mini-vacanţă cu familia în Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizită la Muzeul Pălăriilor de Paie
Vizită la Muzeul Pălăriilor de Paie

În timp ce litoralul românesc îşi pierde din credibilitate şi atractivitate în faţa românilor, zone turistice cu autenticitate şi tradiţie par să câştige inima turiştilor care vor să îşi petreacă vacanţa în ţară. Unul dintre acestea locuri este Harghita, care pare să câştige simpatia a tot mai mulţi turişti în fiecare an.

Poziţionat în centrul României, în estul regiunii Transilvania, judeţul Harghita este bogat în obiective turistice şi culturale, dar poate fi catalogată şi ca o destinaţie de vacanţă unde poţi desfăşura numeroase actvităţii cu familia. Printre atuurile locului se află obiectivele turistice, tradiţiile, autenticitatea locului, aerul curat şi mâncarea delicioasă pe care localnicii o pregătesc cu atâta grijă.

Anul 2022 este desemnat anul gastronomiei locale, în Harghita fiind organizate evenimente gastronomice, festivaluri, concursuri gastronomice sau târguri de produse.

Ce am vizitat în cele patru zile petrecute în Harghita:

Pârtia de bob de la Topliţa

Am început cu acest obiectiv pentru că este unul dintre preferatele mele. Alpine Coaster – cea mai lungă pistă de bob din ţară – a fost deschisă pe 21 August 2021 şi are peste 1900 de metri, fiecare bob putând atinge o viteză de 45 de kilometri la oră. Pe lângă partea de adrenalină, te va fascina priveliştea pe care o vei avea pe traseu. Este potrivită atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

KayaKing- aventură acvatică pe Barajul Zetea 

Kaia-King

Rămânem în zona de adrenalină şi vă propun o plimbare cu caiacul. Timár Előd şi Péter Zoltán sunt doi prieteni care şi-au propus să animeze zona Barajului Zetea şi au înfiinţat acest loc pentru sporturi acvatice.

Sporturile propuse de aceştia:

  • caiac de tură
  • caiac dublu
  • hidrobicicleta
  • paddleboard (SUP)
  • veste de salvare
  • padele

Vizită la ferma Sólyom Major

Sólyom Major

Situată în localitatea Şoimoşul-Mic, ferma funcţionează din anul 2019 şi ca punct gastronomic local. Aici sunt crescute vaci, capre, oi, porci, cai, păsări, un loc numai bun pentru bucuria copiilor. Întreaga familie poate desfăşura activităţi precum echitaţe, plimbare cu căruţa, plimbarea în natură,  călătorie în sat sau în împrejurimi. 

Sólyom Major

Doamnele din bucătărie pregătesc bucate după reţete secuieşti: gulaşul, pâinea caldă cu cartof, caşul şi cârnaţii picanţi sunt delicatesele locului. Tot aici am mai mâncat cele mai bune murături picante.

Castelul Lázár

Castelul Lazar

Castelul Lázár este una dintre cele mai frumoase opere ale construcţiei renascentiste transilvănene şi este situat la doar 200 de metri de centrul localităţii Lăzarea. A fost una dintre cele mai atractive reşedinţe aristocratice transilvănene ale secolului al XVII-lea. Începând din 1967 castelul se află sub renovare şi restaurare, activitate ce se desfăşoară şi astăzi. Obiectivul final este redarea splendorii de odinioară a clădirii, deoarece acesta este una dintre cele mai importante construcţii în stil renascentist ale Transilvaniei. 

Muzeul pălăriilor de paie, comuna Atid

 Muzeul a fost înfiinţat într-o casă ţărănească tradiţională, iar aici pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară dar şi tehnica de fabricare a pălăriilor. Tot aici poate fi văzută şi chiar încercată cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metri şi greutatea de 2,65 kg. La fabricarea ei s-au folosit 500 m de împletitură de paie şi 1,5 km de aţă. 

Centrul Caritas Dezvoltare Rurală

Dacă ajungeţi în Harghita, neapărat să mergeţi la Centrul Caritas Dezvoltare Rurală din oraşul Gheorgheni.Acesta a fost înfiinţat în 1993 şi are ca scop să încurajeze rămânerea fermierilor în ţară, prin cursuri de formare în urma cărora participanţii dobândesc cunoştinţele necesare unui trai durabil şi ecologic în mediul rural. În prezent funcţionează ca centru de fabricare a brânzeturilor maturate din lapte nepasteurizat, după reţeta maestrului elveţian Konrad Suter. Indiferent de vârstă, copiii pot veni aici pentru a vedea procesul de producţie al brânzeturilor, ce poate fi observant pas cu pas prin fereastra ce desparte laboratorul de camera în care sunt poftiţi vizitatorii. Sunt prezentate şi plante medicinale tipice regiunii, procesul de maturare a brânzei, precum şi uneltele necesare pentru  fabricarea caşului. 

Centrul Caritas

Salina Praid

În localitatea Praid se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Istoria exploatării sării din Transilvania îşi are originile încă din perioada Imperiului Roman, iar baza de tratament din incinta salinei functioneaza din 1980. Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, veţi avea la dispoziţie: siwireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste.

Lacul Roşu

Lacul Roşu este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural format pe teritoriul României şi face parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Este situat la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la 26 km de oraşul Gheorgheni, fiind accesibil de pe drumul naţional DN12C. S-a format în anul 1837, în urma unor furtuni şi ploi torenţiale, prin surparea unei porţiuni din muntele Ghilcoş spre poalele masivului Suhard, barând valea râului Bicaz. Priveliştea este spectaculoasă datorită pădurii scufundate în lac, din care se mai văd din loc în loc trunchiurile molizilor ce străpung luciul apei, dând lacului un aspect unic în peisajul lacustru românesc.

Unde am fost cazaţi:

Am fost cazaţi la Hotelul Târnava, singurul hotel în centrul oraşului Odorheiu Secuiesc. Experienţa a fost plăcută, hotelul fiind complet renovat şi modernizat în urmă cu mai puţin de un an. Dacă alegeţi această locaţie, nu uitaţi să urcaţi în zona de Sky Bar pentru a admira de la înălţime Odorheiu Secuiesc.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite