GRAFIC Cum să comanzi cafea ca un localnic în 31 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Flat white sau Gibraltar? Nu sunt denumirile locului, ci ale cafelelor preferate în Australia sau în Statele Unite ale Americii. Începând cu numele şi terminând cu reţeta, fiecare naţiune îşi bea şi îşi vede cafeaua altfel.

Este băutura care a traversat prin spaţiu şi timp şi a rămas la fel de importantă pentru toate culturile lumii. Pentru călători şi turişti este important să îmbrăţişeze cultura locală, iar cafeaua este un bun început. 

Evreii îşi beau licoarea fiartă cu cardamom, în shot-uri mici, preferând esenţele tari, iar englezii optează pentru un flat white într-o cană încăpătoare, cu spumă de lapte, lapte şi cafea în anumite doze. Spaniolii înţeleg prin Cortado ceea ce italienii numesc Antoccino, de aceea câteva cunoştinţe în domeniu nu strică. 

Un infografic complet dezvăluie felul în care este băută cafeaua în 31 de ţări din lume, alături de sfaturi demne de cultura cafelei a locului. 

„Varietatea este condimentul vieţii”, spunea William Cowper, în 1785. „Aşa cum este viaţa, aşa este şi cafeaua nostră cea de toate zilele. Nu există modalitate mai bună de a vedea lumea decât privind şi participând la obiceiul cafelei al locului”, arată graficul, realizat de CheapFlights. 

image

De exemplu, cafeaua este sursa unei dintre cele mai bogate industrii americane. Consumul se ridică la trei căni pe zi, în medie, în cazul americanilor care au peste 18 ani. Oricine merge în America de Nord trebuie să ştie că există patru tipuri extrem de populare de cafea, printre care cafeaua Tobio – o parte cafea la filtru, o parte espresso. Se adaugă cafeaua Breve, care este realizată cu cinci părţi spumă de lapte, o parte lapte fiert şi o parte espresso. Seattle conduce detaşat clasamentul băutorilor de cafea, cu cele mai multe cafenele pe cap de locuitor, de zece ori mai multe decât oriunde altă parte în SUA. 

image

În acest timp, în Europa, Italia este ţara care conduce atât la numărul cafenelelor pe cap de locuitori, cu peste 100.000 de localuri de gen pentru 60 de milioane de locuitori. Multe dintre acestea nu sunt gândite pentru socializare, fiind obişnuit ca italienii să bea cafeaua în picioare, pe fugă. Sunt cinci tipuri de băuturi de cafea asociate cu această ţară, printre care Espresso Romano – adică un espresso infuzat cu o felie de lămâie. 

image

În Spania, micul-dejun constă într-o ceaşcă de cafea, dintr-o selecţie din care face parte şi cafeaua Bombon – o parte espresso, o parte lapte condensat, sau cafeaua Con Miel – scorţişoară, lapte fiert, un shot de espresso şi miere. 

image

Băutorii licorii din Franţa preferă Cafe Au Lait – jumătate lapte, jumătate espresso, în timp ce în Germania, localnicii beau Pharisaers – un sfert cafea neagră, două shot-uri de rom, un cub de zahăr şi frişcă. 

image

*milk foam - spumă de lapte / steamed milk - lapte fiert 

Nemţii nu sunt singurii care îşi beau cafeaua cu un strop de alcool, irlandezii fiind cunoscuţi pentru cafeaua lor naţională, Irish Coffee, care include şi câteva picături de whiskey. Această băutură există din 1942, fiind inventată pentru a ridica moralul pasagerilor în cazul unei întârzieri a zborului sau pentru a trece de emoţiile turbulenţelor. 

Citeşte şi:

Afacerea inspirată de o carte, cu parfum de cafea

Seceta din Brazilia ne va scumpi cafeaua

Din lipsa cultului pentru cafea, românii beau o zeamă lungă cu lapte

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite