Glastonbury 2010 înseamnă Gorillaz, Muse, Stevie Wonder

0
0

Cel mai mare festival de muzică din lume împlineşte 40 de ani. Spectatorii lui au aflat în Valea Avalon despre moartea lui Jimi Hendrix sau a lui Michael Jackson. Glastonbury e un orăşel britanic cu aproximativ 10.000 de locuitori, locul unde s-ar afla Sfântul Graal, dar şi gazda celui mai mare festival de muzică din lume.

Anul acesta, celebrul festival se va desfăşura între 24 şi 27 iunie. Pe dealurile de lângă Glastonbury Abbey, în Valea Avalon, au cântat ani de-a rândul cei mai importanţi artişti ai momentului, iniţial rock, ulterior cuprinzând toată plaja muzicii contemporane, festivalul devenind treptat o rampă necesară de lansare. Marii muzicieni ai lumii au cântat aici, de la David Bowie la Nick Cave, Radiohead, PJ Harvey, Björk la Fatboy Slim sau Chemical Brothers.

Un pahar cu lapte

Prima ediţie a avut loc la 19 septembrie 1970, la o zi după moartea lui Jimi Hendrix. Biletul a costat atunci o liră, în care era inclus un pahar cu lapte de la ferma Worthy. Un alt moment cutremurător a fost anul trecut, când spectatorii festivalului au aflat de la artiştii de pe scenă despre moartea lui Michael Jackson, Lily Allen impresionând printr-un omagiu rafinat adus piesei „Billie Jean".

De la câteva sute de persoane care au primit paharul cu lapte în urmă cu 40 de ani, pentru ediţia aniversară din 2010 s-au vândut 178.000 de bilete în valoare de aproximativ 200 de euro. Ultimele bilete puse în vânzare la 12 aprilie s-au epuizat într-o oră şi şapte minute, informa BBC.

Din 1997, BBC a început să transmită peste 30 de ore live în fiecare an. Pe scena principală, Pyramid, inaugurată în 1971, vor cânta în 2010, Gorillaz şi rapperul american Snoop Dogg.

Gorillaz, în locul lui U2

Anunţarea formaţiilor cap de afiş de la ediţia cu numărul 40, care va debuta la 25 iunie, n-a fost lipsită de evenimente anul acesta. În decembrie 2009, Bono, solistul formaţiei U2, declara că este  „încântat şi recunoscător" pentru că trupa sa este cap de afiş la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Glastonbury, urmând să concerteze pentru prima dată la acest festival la 26 iunie.

La sfârşitul lui mai 2010, trupa Gorillaz anunţa că va înlocui trupa U2 la Glastonbury după ce Bono a fost operat de urgenţă la spate într-un spital din Germania, în urma unei „paralizii parţiale" a picioarelor.

Grupul Gorillaz va fi capul de afiş al serii de 25 iunie. Damon Albarn, fondatorul grupului, a mai cântat la Glastonbury în 2009, alături de celălalt proiect muzical al său, trupa Blur.

Alături de Gorillaz, pe scena Festivalului de la Glastonbury vor mai urca Muse şi Stevie Wonder. Trupa britanică Muse este una dintre cele mai apreciate formaţii de rock alternativ din Europa, amestecând rockul alternativ cu funkul, cu heavy metalul şi chiar cu muzica clasică şi electronică.

Stevie Wonder, renumit pentru piesele de succes „Superstition" şi „I Just Called to Say I Love You", câştigător a 25 de premii Grammy a revenit în atenţia publicului în 2008 cu un turneu mondial.

Printre celelalte trupe confirmate pentru ediţia 2010 se numără La Roux, senzaţia 2009, Snoop Dogg, Shakira, Norah Jones, Pet Shop Boys, Julian Casablancas (fostul solist de la The Strokes), Madness, Vampire Weekend, Ray Davies, Jackson Browne, Orbital sau Hot Chip. 

Călătorii


Ultimele știri
Cele mai citite