Ghidul complet al staţiunilor de iarnă din România. Cât ne costă un weekend la munte: saună, mâncare tradiţională şi pârtii de schi pregătite pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Cavnic, amplasată la jumătatea distanţei dintre Baia-Mare şi Sighetu Marmaţiei FOTO Shutterstock
Staţiunea Cavnic, amplasată la jumătatea distanţei dintre Baia-Mare şi Sighetu Marmaţiei FOTO Shutterstock

Staţiunile de iarnă din toată ţara s-au pregătit pentru deschiderea oficială a sezonului rece, iar hotelierii şi proprietarii le-au pregătit turiştilor numeroase oferte tentante. Aceştia promit bucate tradiţionale alese, vin fiert, piscine şi multă distracţie.

„Adevărul“ vă prezintă ghidul complet al staţiunilor româneşti pregătite pentru deschiderea oficială a sezonului de iarnă, de la mâncare şi cazare până la cele mai fierbinte puncte ale distracţiei.

Unde schiem iarna aceasta la Cluj

Cele mai căutate pârtii de schi iarna aceasta vor fi cele de la Băişoara, Buscat şi Feleac. Administratorii aşteaptă primele ninsori pentru a deschide sezonul de schi, iar dacă doriţi să petreceţi sărbătorile la munte acum este momentul să vă rezervaţi vacanţa.

Băişoara este situată în zona Muntele Mare, la aproximativ 50 km sud-vest de Cluj-Napoca. Se poate ajunge doar cu maşina pe drumul ce leagă Cluj-Napoca de Băişoara (50 km).

Exista doua partii de schi in statiune, insa doar una dintre ele (Partia Mare) este folosita regulat si intensiv. Aceasta are 1.200 de metri şi urcarea se face pe instalaţie de teleschi de o persoană. Pârtia este de dificultate medie, spre deosebire de pârtia de slalom, care are 300 de metri şi este destinată avansaţilor. Statiunea ofera posibilitati vaste si pentru schi de tura, schi fond si parapantă.

Preturile pentru sezonul de ski 2012-2013 sunt:

- o urcare: 5 Lei

- 12 urcari: 50 Lei 

- abonament 1 zi (luni - vineri): 50 Lei

Oferta turistică de iarnă în Neamţ. La Durău se redeschide pârtia de schi

La Durău şi la Piatra Neamţ sunt disponibile pârtii de schi, iar la Bălţăteşti se poate face tratament balneofizioterapeutic şi de recuperare medicală.

Durăul îşi aşteaptă clienţii care vor să se relaxeze în vacanţa de sărbători cu o ofertă de cazare la hotelurile şi pensiunile din staţiune. Un hotel de patru stele (Bistriţa) şi de trei stele (Bradul, Cascada, Nova), precum şi cele circa 30 de pensiuni îşi primesc oaspeţii cu tarife de la 70 de lei/loc de cazare şi până la 220 lei/camera dublă, cu mic dejun inclus.

Situată la o altitudine de 800 m, staţiunea oferă în perioada sezonului rece şi posibilitatea unor drumeţii pe două trasee care duc spre vârful muntelui Ceahlău. 

Staţiunile Gura Humorului şi Vatra Dornei momesc amatorii de schi cu preţuri mai mici faţă de Valea Prahovei

Staţiunile Vatra Dornei şi Gura Humorului abia aşteaptă primele ninsori pentru a da drumul la sezonul de schi. Amatorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie două pârtii la Gura Humorului şi patru la Vatra Dornei. În Suceava, pârtii de schi sunt şi la Mălini şi Cârlibaba.

Staţiunile montane din judeţul Suceava pot deveni o alternativă pentru amatorii sporturilor de iarnă. Deşi nu au stabilit încă tarifele pentru pârtiile de schi, primarii din Gura Humorului şi Vatra Dornei spun că vor fi sub cele practicate pe Valea Prahovei.

La Gura Humorului, turiştii au la dispoziţie două pârtii de schi. Pârtia Şoimul I are o lungime de 1.478 de metri, cu o diferenţă de nivel de 285 de metri.

Pârtiile din Maramureş, pregătite pentru noul sezon

Odată cu venirea sezonului rece, iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi, din nou, în număr mare în Maramureş. Pârtiile, cabanele şi atracţiile turistice sunt pregătite special pentru cei dornici de o ieşire din cotidian şi o vacanţă, fie de zi, de weekend sau de ce nu, o petrecere tradiţională de Crăciun sau Revelion.

În Cavnic, pârtiile Roata 1, Roata 2 şi Roata 3 vor fi deschise publicului în luna decembrie. Lungimea acestora variază între 920 de metri şi 1.030 metri,iar gradul de dificultate este de la uşor la greu. Nocturnă şi teleschi sunt două dintre facilităţile puse la dispoziţia vizitatorilor. Pârtiile Icoana 1, Icoana 2 şi Tubbing pot fi vizitate tot în Cavnic. Cu lungimi între 120 de metri şi 800 de metri, acestea benficiază de nocturnă şi teleschi.

Pârtiile din Complexul turistic Borşa pun la dispoziţia vizitatorilor teklescaun, teleschi şi lungimi de până la 2.000 de metri. Şi aici puteţi găsi atât pârtii pentru începători cât şi pentru avansaţi.

Pârtiile de la Mogoşa, cu o lungime cuprinsă între 600 şi 2.200 de metri, sunt printre cele mai căutate de iubitorii de sporturi de iarnă. Părtia de 2.200 de metri este una omologată pentru competiţii FRSB.

De sărbători, bunătăţi ca la mama acasă în staţiunile din Vâlcea şi distracţie cât cuprinde pe pârtia din Voineasa

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni din judeţul Vâlcea sunt pregătiţi să-şi primească oaspeţii cum se cuvine. Turiştii care le vor trece pragul vor avea pe mese bucate tradiţionale iar, dupa ospăţ, acces la saună, piscină sau jacuzzi. În plus, aceştia pot merge la schi pe pârtia Transalpina Ski Resort din staţiunea Voineasa.

Turiştii care vor să se relaxeze, pot merge de sărbători în staţiunea Băile Govora. Hotelierii de aici organizează de Revelion, pe lângă focuri de tabără sau pomana porcului, chiar şi o vizită în salina Ocnele Mari

Pentru a petrece Revelionul la un hotel de patru stele din staţiunea vâlceană, turiştii vor scoate din buzunare, pentru un pachet de cinci zile, 1850 de lei/persoană. În acest preţ sunt incluse toate mesele. La Hotelul Palace se mai pot face în acest moment rezervări întrucât mai sunt disponibile 20 de camere.

Bâlea şi Păltinişul îşi aşteaptă turiştii. Unde schiem în această iarnă, la Sibiu

Iubitorii de munte sunt aşteptaţi şi în acest an la Păltiniş, cea mai veche statiune montană din România, dar şi în decorul de poveste de la Bâlea Lac, în inima munţilor Făgăraş.

Hotelul de gheaţă rămâne şi în acest an principal atracţie de la Bâlea Lac. Lucrările vor începe în luna decembrie, iar hotelul va fi inaugurat de Crăciun.

Tema din acest an a hotelului va fi Baroc in Ice, iar numele camerelor va fi inspirat din era barocă. Iglu-urile de gheaţă vor fi denumite după cei trei muşchetari, Athos, Porthos şi Aramis. O cameră dublă la Ice Hotel 2013 va costa 400 de lei iar pentru un iglu de gheaţă doritorii vor plăti 600 de lei. Cina festivă la Ice Restaurant, servită din farfurii şi pahare de gheaţă, va costa 250 de lei.

Un weekend la Lepşa vă încarcă bateriile pentru ultima parte a anului

Cei care vor, la sfârşit de săptămână, să evadeze din agitaţia oraşului, au posibilitatea de a petrece clipe de vis, într-un decor elegant şi primitor.

Deşi nu este încadrată oficial în categoria staţiunilor turistice, Lepşa a devenit raiul pensiunilor agroturistice.

Frumuseţile naturii din această zonă aflată la poalele Munţilor Vrancei rivalizează cu cele mai renumite rezervaţii naturale din ţară. Accesul facil către Lepsa, pe DN2, Focsani-Tg. Secuiesc, a făcut că satul să devină paradisul vilelor îmbogăţiţilor din acest colţ de ţară. Accesul rapid în zona este posibil şi dinspre Capitală, pe drumul-expres Bucuresti-Urziceni-Focsani, distanţa până la Lepşa fiind echivalentă cu cea până la Valea Prahovei.

În ultimii 20 de ani au fost construite aici sute de vile. Ulterior, multe dintre case au fost transformate ulterior în pensiuni turistice. Situate într-un cadru mirific, la poalele munţilor, pensiunile în marea lor majoritate de trei margarete oferă un ambient rustic combinat cu un decor modern.

Poiana Braşov, cea mai mare staţiune din ţară. Noul sezon vine cu o pârtie specială pentru copii şi cu panouri de informare digitale ca în Austria

Schi la Brasov FOTO Shutterstock

Hotelierile sunt pregătiţi pentru noul sezon. Săptămâna viitoare sunt aşteptate ninsori, astfel că se speră ca în decembrie să se poată schia în Poiana Braşov. Va fi disponibilă şi o pârtie doar pentru copii, dar şi un autobuz spre staţiune direct din Gara Braşov.

Pârtia de schi pentru copii va fi amennajată pe Bradul, până la deschiderea noului sezon. Pe partea stângă va fi amenajată o zonă special destinată pentru cei mici în vederea iniţierii. Aceasta va fi delimitată de restul pârtiei cu plase speciale de protecţie.

Va fi montat şi un trotuar rulant de ultimă generaţie, cu ajutorul căruia copiii vor ajunge mult mai uşor în vârful pârtiei. Banda are o lungime de 100 de metri şi poate transporta o mie de persoane pe oră, fiind o alternativă mult mai bună pentru copii faţă de teleschiul existent pe pârtie. Un astfel de sistem există în apropiere de Braşov, doar la Azuga, pe Pârtia Sorica.

Valea Prahovei se pregăteşte de intrarea în plin sezon. Noutăţile iernii din staţiunile montane

În aşteptarea zăpezii şi a sărbătorilor de iarnă, pregătirile din staţiunile montane de pe Valea Prahovei au intrat pe ultima sută de metri. Până la jumătatea lunii decembrie, turiştii se pot bucura, încă, de tarife rezonabile la cazare şi instalaţii pe cablu.

Sinaia va da oficial startul sezonului pe 20 decembrie, însă ninsorile anunţate încă de la sfârşitul lunii noiembrie vor aduce cu siguranţă, cu mult înainte de debutul de sezon, numeroşi turişti în cea mai căutată staţiune montană de pe Valea Prahovei.

Este cea mai bună perioadă să vă bucuraţi de aerul rece, de zăpadă, dar şi de tarife rezonabile la cazare. Astfel, spre deosebire de pachetele de Crăciun şi Revelion, care variază între 300 şi peste 2.000 de lei de persoană, în funcţie de servicii şi numărul nopţilor de cazare, în această perioadă, o cameră dublă la o pensiune din Sinaia costă, în funcţie de numărul de stele, între 75 şi 140 de lei.

Pârtia de la Topliţa îi aşteaptă pe pasionaţii de schi

Pentru cei care vor să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă în judeţul Harghita, cu tradiţii şi mâncăruri ardeleneşi, dar şi cu schi, pot opta pentru pârtia din municipiul Topliţa. Aici sunt două pârtii, pentru schiorii avansaţi şi pentru cei începători. Pârtia Măgheruş, pentru cei experimentaţi în ale schiatului, dar cu un grad mediu de dificultate, are o lungime de 460 de metri şi o diferenţă de nivel de 125 de metri. Începătorii pot opta pentru Pârtia Bradul, cu o lungime de 1.200 de metri şi o înclinare medie de 11%. 

Pe pârtia de la Topliţa se va organiza Şcoala de Iarnă "Bulgăraşu'", iar cei interesaţi pot urma cursuri de schi şi snowboard. 

Preţurile vor fi aceleaşi ca cele din sezonul 2012-2013: 

Copii sub 14 ani: 1,5 lei/urcare, 30 de lei/abonament de o zi

Adulţi: 2 lei/urcare, 40 de lei/abonament de o zi

Parţia de la Topliţa dispune de instalaţie nocturnă, două instalaţii de teleschi, cu o capacitate de 670 de persoane pe oră, iar capacitate de înzăpezire se va tripla în acest sezon cu patru noi tunuri. 

Niculae Baciu, proprietarul pârtiei de la Topliţa, aşteaptă frigul care să îngheţe pământul şi primele ninsori pentru a da startul sezonului de schi.

"Este foarte important ca pământul să fie îngheţat, cel puţin 7-8 centimetri. După ce este îngheţat pământul, fie vine zăpadă de sus, fie facem noi. Din momentul în care dau primele ninsori, ne ia o săptămână să înzăpezim cu instalaţiile noastre", a declarat pentru "Adevărul" Nicolae Baciu, proprietarul pârtiei de la Topliţa. 

partie Toplita FOTO partiatoplita.ro/

La acest material au participat Dana Mihai, Irina Rîpan, Simona Suciu, Borcea Ştefan, Ramona Găină, Carp Cosmin, Dinu Zară, Florin Jbanca, Remus Florescu.

Pe aceeaşi temă:

Pârtiile din Maramureş, pregătite pentru noul sezon 

Staţiunile Gura Humorului şi Vatra Dornei momesc amatorii de schi cu preţuri mai mici faţă de Valea Prahovei

Bâlea şi Păltinişul îşi aşteaptă turiştii. Unde schiem în această iarnă, la Sibiu

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite