Bunele maniere în timpul unei vizite, la restaurant sau într-o conversaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că te afli la restaurant, în lift sau în timpul unei conversaţii, bunele maniere vor spune întotdeauna despre tine mai mult decât o pot face o mie de cuvinte.

Cunoaşterea regulilor de conduită în diverse situaţii te poate ajuta întotdeauna să laşi o impresie bună. Cu toate că nu este nevoie să utilizezi linguriţa specială pentru desert sau să eviţi apelurile telefonice când eşti la masă cu prietenii, există alte ocazii, cum ar fi când participi la o petrecere, când eticheta poate face diferenţa, scrie brightside.me. 

Pentru a fi mereu pregătit, ţine cont de următoarele reguli simple:

În restaurant

Bărbaţii trebuie să deschidă uşile doamnelor, permiţându-le să intre primele. În cazul în care au rezervat o masă, acesta trebuie să afle unde este şi să-şi conducă partenera.

Este ofensator să râzi zgomotos, să vorbeşti tare sau să te holbezi la alţi meseni.

Regula de aur este că persoana care face invitaţia ar trebui să plătească întreaga consumaţie. Cu toate acestea, în cadrul întâlnirilor spontane, fiecare trebuie să-şi plătească singur. În acest caz, individual trebuie ţinută evidenţa cheltuielilor. În cazul în care cei pe care i-aţi invitat la masă insistă să plătească, nu faceţi mare tam-tam pe seama acestui lucru.

La masă

Într-un restaurant vi se vor da tacâmuri pentru toate felurile de mâncare pe care le-aţi comandat. Nu uitaţi că aţi venit pentru o experienţă culinară plăcută, nu pentru a lua parte la un concurs. Nu te simţi stânjenit şi cere chelnerului sfaturi cu privire la preparate sau folosirea tacâmurilor.

Nu-ţi pune telefonul pe masă. Nu este deloc politicos să îţi verifici telefonul în timpul mesei. Acest lucru este pur şi simplu nepoliticos. Cei care se află în restaurat au plătit pentru o seară plăcută, nu pentru a-ţi asculta conversaţiile.

Încercaţi să ajungeţi întotdeauna la timp pentru orice întâlnire. Scuzele privind traficul nu schimbă situaţia cu nimic. Şi ceilaţi au avut de înfruntat aceeaşi problemă. Este acceptabil să întârzii până la 15 minute, dar nu mai mult. În cazul în care se întâmplă acest lucru, nu uita să anunţi.

În timpul unei conversaţii

Oamenii bine crescuţi vorbesc rar în societate despre problemele lor personale, relaţiile de la locul de muncă, afecţiuni, copii, griji, obiceiuri sau gusturi.

Oamenii politicoşi nu bârfesc niciodată.

Abilitatea de a asculta este la fel de importantă ca cea de a vorbi. Acest lucru nu înseamnă pur şi simplu păstrarea tăcerii. Trebuie să te uiţi cu interes la persoana care îţi vorbeşte şi cu ajutorul interjecţiilor să îi arăţi că eşti atent la conversaţie.

Persoanele manierate niciodată nu întrerup o conversaţie, indiferent dacă au ceva mult mai important de spus.

Musafiri

Înceracă să nu întârzii când eşti chemat în vizită, dar nici să nu vii prea devreme. Este posibil să surprinzi gazda nepregătită, aşa că înceracă să ajungi cu maximum 15 minute după ora stabilită.

Nu vă aduceţi copiii dacă nu au fost invitaţi. Chiar dacă gazda are copii, s-ar putea ca aceştia să nu fie acasă. Poţi veni însoţit doar dacă anunţaţi gazda din timp, iar aceasta îşi dă acordul.

Nu refuzaţi când gazda vă serveşte cu diferite preparate. Chiar dacă sunteţi la dietă, încercaţi să gustaţi. Gestul spune mai mult decât o mie de cuvinte.

Cine intră primul pe uşă

De obicei, atunci când o uşă este ţinută deschisă pentru tine, cel mai bine este să treci fără a face mare tam-tam. Oaspeţii ar trebui să meargă întotdeauna primii, cu excepţia cazului în care sunt bărbaţi. La magazin sau la birou, vor trece mai întâi cei care ies pentru a le face loc persoanelor care vor să intre. Astfel se evită blocajele din interiorul spaţiului.

La uşi duble, doamna apucă mânerul uşii din dreapta şi o trage spre ea. Bărbatul, trebuie să ţină uşa deschisă, permiţând doamnei să treacă prima, urmând-o. Uşa din stânga trebuie evitată, deoarece este folosită de persoanele care vin din sens invers.

Scări, lifturi

Pentru a nu fi considerat nepoliticos, un bărbat care se află în compania unei doamne trebuie să meargă primul. Este justificat ca domnul să mergă primul dacă scările sunt întunecate, abrupte sau şubrede. În caz contrar, doamna ar trebui să meargă mai întâi.

În lifturi, femeile neînsoţite pot apăsa butoanele singure. Orice bărbat din lift, care este în picioare în apropierea panoului, ar trebui să facă acest lucru, întrebând doamnele la ce etaj urcă. Doamnelor trebuie să li se permită să iasă primele, însă nu şi când liftul este supra-aglomerat.  

Transport public

Este de la sine înţeles că tinerii sau persoanele valide nu trebuie să rămână pe scaun atunci când femeile sau bătrânii stau în picioare.

Bărbaţii ocupă loc în transportul public doar în cazul în care nicio femeie nu stă în picioare lângă ei. Aceştia ar trebui să-şi ofere locul doamnelor nou intrate, de îndată ce acestea se apropie de ei. Bărbaţii sunt întotdeauna obligaţi să renunţe la locurile lor, mai ales în faţa femeilor în vârstă.

Femeile nu ar trebui să ofere locurile lor bărbaţilor, chiar dacă aceştia sunt mai în vârstă decât ele. Acest lucru va conduce cel mai adesea la un sentiment de jenă. În schimb, o femeie tânără poate ceda locul său unei rude mai în vârstă de sex masculin.

În cazul în care o femeie este însoţită de un bărbat, acesta ar trebui să se apropie de ieşire făcându-i loc. El ar trebui să coboare primul şi apoi să-şi ajute partenera să facă acelaşi lucru.

În magazine

Atunci când facem achiziţii într-un magazin, este bine să ne amintim că nu este inclus în sarcinile asistentului de magazin să asiste la indeciziile noastre.

Când ajungi la casă, asigură-te că ai banii necesari achiziţiei pe care vrei să o faci. Nimeni nu trebuie să-şi piardă timpul aşteptând să-ţi găseşti portofelul sau să-ţi aduni banii de prin buzunare.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite