Trucurile care te ajută să alegi un pepene copt şi zemos fără să-i faci dop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Fiecare are metoda proprie de a descoperi un pepene dulce şi zemos atunci când merge la piaţă. Trucuri învăţate de la bunici, părinţi sau de la producătorii care vin să-şi vândă marfa, iată care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura că pui pe masă felii delicioase de pepene. Forma sau aspectul cojii sunt numai câteva dintre detaliile de care trebuie să ţinem cont.

Testul sunetului

Cea mai folosită metodă pentru a identifica un pepene copt este probabil testul sunetului. Ideea este ca atunci când baţi în coaja pepenelui, trebuie să sune grav, ca şi cum ai lovi în perete, iar atingerea ar trebui să dea senzaţia de elasticitate. O altă variantă este să deschideţi un pic gura şi să loviţi cu bobârnacul în "mărul lui Adam". Dacă sunetul este asemănător cu cel scos de pepene, fructul ar trebui să fie copt. 

Aspectul codiţei

Codiţa începe să se usuce la 2-3 zile după ce pepenele a fost recoltat pentru că nu mai are de unde să tragă sevă, de aceea nu o să prea găsiţi pepeni cu codiţia în totalitate verde. Ba chiar, codiţa în totalitate verde ar putea să însemne că pepenele este crud. Alegeţi unul care are capătul codiţei uscat, maroniu. 

Pe de altă parte, unele persoane cred în mod greşit că pepenii ţinuţi la soare după ce au fost culeşi mai au încă timp să se coacă, deci sunt mai dulci. Adevărul este că pepenii nu se mai coc după ce au fost culeşi, ci miezul începe să se veştejească treptat. Nu degeaba spre sfârşitul verii majoritatea pepenilor comercializaţi au miezul pufos şi fad.

Pata galbenă

Toţi pepenii ar trebui să prezinte o pată gălbuie pe suprafaţa cojii, acesta fiind locul în care au stat sprijiniţi pe pământ. Dacă pata respectivă este albă sau nu există, atunci sunt şanse mari ca pepenele să fi fost cules prea repede, înainte de a se coace.

Coaja lucioasă

Coaja pepenelui trebuie să fie cât mai lucioasă, cu aspect cerat, semn că fructul a ajuns la maturitate în mod natural, fără să fie forţat, şi că a avut parte de suficient soare şi de apă. De asemenea, un pepene copt atât cât trebuie nu ar trebui să prezinte porţiuni moi pe suprafaţa cojii.

Forma

Pepenele trebuie să aibă o formă simetrică, fie ea ovală sau rotundă. Cei care sunt deformaţi, turtiţi sau prezintă diverse proeminenţe este posibil să fi fost expuşi la soare neuniform (au avut şi zone umbroase), nu au avut parte de suficientă apă sau au fost afectaţi de diverse boli.

Greutatea

Pepenii conţin apă în proporţie de 90%, aşa că atunci când ai de ales între doi pepeni aproape identici ca formă şi diametru, varianta câştigătoare este reprezentată de pepenele mai greu. Mai exact, un pepene destul de greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că s-a copt şi că nu este sec la interior. Pepenii trecuţi prezintă un gol în jurul miezului, atunci când sunt tăiaţi, ceea ce îi face mai uşori. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite