Salate gustoase de iarnă: cele mai sănătoase preparate pentru un început de an în forţă
0Perioada sărbătorilor a echivalat pentru mulţi dintre noi cu mâncare bogată în carne, grăsimi şi zahăr. Prin urmare, includerea în dieta zilnică a cât mai multor salate hrănitoare, pline de vitamine, dar gustoase în acelaşi timp este binevenită.
Energia în sezonul rece depinde în mod esenţial de dieta pe care o avem. Iar salatele nu ar trebui să lipsească de pe masă în nicio zi, mai ales dacă dorim să dăm randament la locul de muncă şi să ne rămână putere şi pentru activităţile din familie sau cu prietenii.
Tocmai în această idee, bloggerul culinar Allecia propune o serie de reţete cu ingrediente sănătoase, proaspete şi pe care le puteţi găsi în supermarket în această perioadă.
1. Salată de sfeclă coaptă cu portocală
Ingrediente:
- 2 sfecle (roşie şi galbenă, de preferat)
- sare şi piper
- ulei de măsline
- 3 portocale
- 1/2 ceaşcă de nucă mărunţită
- 1/4 ceaşcă de pătrunjel tocat
Dressing:
- 3 linguri suc proaspăt de portocale
- 2 linguri muştar Dijon
- 2 linguri oţet de mere
- 1/2 ceaşcă ulei extra virgin de măsline
- sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţaţi sfecla de coajă, dar aveţi grijă să protejaţi pielea cu mănuşi de plastic pentru a nu vă păta. Tăiaţi sfecla în cubuleţe, apoi puneţi-le pe o bucată de folie de aluminiu împăturită în două. Dacă folosiţi sfleclă roşie şi galbenă puneţi două pachete separate ca să nu se amestece culorile. Stropiţi bucăţile cu ulei de măsline şi asezonaţi cu sare şi piper. Împăturiţi folia adunând colţurile şi aşezaţi-le într-o tavă pe care o băgaţi în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius, timp de 25-35 de minute.
În timp ce se coace sfecla, desfaceţi coaja portocalelor şi îndepăraţi inclusiv membrana acestora, apoi stoarceţi uşor miezul într-un bol de salată, unde aruncaţi şi bucăţile de portocală. Separat, într-un castronel, adăugaţi cele trei linguri de suc de portocală, muştarul Dijon, oţetul de mere, sare şi piper şi amestecaţi bine, apoi turnaţi şi uleiul de măsline şi amestecaţi din nou.
FOTO chickenscratchny.com
Puneţi sfecla coaptă într-un bol de salată, adăugaţi jumătate din dressing-ul pregătit şi amestecaţi. Puneţi şi bucăţile de portocală stoarse, cu tot cu zeama aferentă, nucile şi pătrunjelul. Gustaţi ca să vedeţi dacă mai este nevoie de sare şi piper şi la sfârşit adăugaţi şi restul de sos.
2. Salată de cartof dulce copt, quinoa şi untişor/baby spanac/salată
Ingrediente:
- 1 snop mic sau mediu de untişor/ baby spanac/salată
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat
- 2 cartofi dulci potriviţi, tăiaţi bucăţi
- 2 linguriţe de ulei de măsline (opţional)
- 2 ceşti de quinoa fiartă (spălaţi bine quinoa, când apa începe să fiarbă adăugaţi boabele de quinoa şi când dă în clocot din nou faceţi focul mic şi lăsaţi să se gătească încet cam 15-20 de minute. Este gata când absoarbe toată apa).
- ½ de kilogram de fasole verde obişnuită (decongelată sau de la conservă)
Dressing:
- 2 linguri de oţet balsamic
- 1 lingură de ulei din seminţe de in presat la rece (opţional, dacă aveţi)
- 1 lingură de sirop de arţar
Mod de preparare:
Tăiaţi în bucăţi mai mari salata/untişor/baby spanac, în funcţie de ce aţi găsit, şi lăsaţi-le de-o parte. Pentru a coace cartofii dulci, încălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius, luaţi bucăţelele de cartofi şi stropiţi-le cu o linguriţă sau două de ulei de măsline (puteţi să nu folosiţi ulei), şi puneţi cartofii la copt într-o tavă în care aţi aşezat hârtie de copt, ca să nu se lipească cuburile de cartofi.
Lăsaţi la copt pentru 30 de minute, cu menţiunea că după 15 minute trebuie să întoarceţi cartofii cu o spatulă şi pe cealaltă parte ca să se rumenească. Scoateţi cartofii din cuptor şi lăsaţi la răcit 5 minute înainte de a-i adăuga în salată. Fasolea verde trebuie spălată, decongelată şi/sau fiartă (în funcţie de ce tip de fasole verde găsiţi).
Puneţi într-un bol de salată cartofii dulci, quinoa, fasolea verde, salată/untişor/baby spanac şi pătrunjelul. Turnaţi oţet, ulei de măsline şi un praf de îndulcitor (stevia, de preferat). Puneţi şi dressingul şi amestecaţi cu grijă. Această salată poate fi păstrată la frigider timp de 1-2 zile.
FOTO chickenscratchny.com
Citeşte şi: