6 mituri despre mâncare, demontate: ce se întâmplă de fapt cu guma pe care o înghiţim şi de ce regula de cinci secunde este o aberaţie
0Foarte multe reguli pe care ne construim crezul despre o alimentaţie sănătoasă sunt, de fapt, simple mituri care, deşi contrazise constant de oamenii de ştiinţă, continuă să fie luate în seamă de oameni din toată lumea.
Publicaţia americană „Business Insider” a demontat, într-un clip care poate fi găsit aici, cele mai populare mituri despre mâncare:
Regula de cinci secunde
Se spune că dacă scăpăm mâncarea pe jos, aceasta nu va fi contaminată dacă o ridicăm în mai puţin de cinci secunde. Cu toate acestea, microorganismele de pe podea se vor repezi să „cucerească” suprefaţa bucatelor tale în decursul a câteva milisecunde.
Mâncarea chinezească cu MSG, mai periculoasă decât mâncarea fast-food
Deşi în urma mai multor studii s-a constat că potenţiatorul de aromă numit glutamat monosodic (MSG), care se găseşte în mâncarea chinezească, duce la creşterea în greutate şi este periculos pentru organism, acesta nu ne afectează dacă îl consumăm în cantităţi rezonabile. MSG-ul ne poate afecta doar temporar, în cazul în care este consumat în cantităţi mari sau pe stomacul gol.
Guma se digeră în decursul a şapte ani
În trecut, producătorii de gumă foloseau chicle, seva produsă de copacii sapodilla, dar când popularitatea gumei a crescut, au trecut la alte ingrediente, printre care şi cauciucul butilic. Aceste substanţe, deşi nu se digeră, îşi vor găsi „drumul” şi vor fi eliminate natural.
Carnea de curcan ne face somnoroşi
Carnea de curcan conţine o substanţă numită tritofan, care acţionează, conform mitului, ca un somnifer asupra oamenilor. Această substanţă este prezentă, însă, şi în carnea de pui sau în cea de vită. Cei care dau somnolenţă sunt, de fapt, carbohidraţii, alcoolul şi mesele copioase în general, nu doar carnea de curcan.
Trebuie să aşteptăm o oră după ce am mâncat înainte să mergem la înot, sau ne vom îneca
Nu există niciun caz documentat care să ateste că persoanele care au mers să înoate cu stomacul plin s-au înecat.
Iaurtul reglează tranzitul intestinal
În organismul nostru există mult prea multe bacterii, cu care iaurtul nu poate lupta.
Citeşte şi:
VIDEO Femeile mimează întotdeauna orgasmul? Mituri despre femei pe care le crezi adevărate