Poluarea afectează gustul peştelui şi al fructelor de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologii marini au descoperi că, din cauza poluării, acidifierea oceanelor a crescut, iar acest lucru ar putea duce la modificarea gustului peştelui şi al fructelor de mare.

Prezicerile specialiştilor spun că din cauza schimbărilor climatice nivelul de aciditate din apele oceanelor va creşte, în timp ce pH-ul apei va scădea de la 8 la pH 7,5, iar acest lucru ar putea duce nu doar la modificarea structurilor osoase ale scoicilor sau ale creveţilor şi la modificarea gustului acestora, ci şi la dispariţia lor treptată. 

Studiul, realizat de echipe de cercetători de la Universitatea din Gothenberg şi Universitatea Plymouth, a fost publicat în „Jurnalul de cercetare despre crustacee”.

Pentru stabilirea efectelor pe care le are aciditatea apei asupra fructelor de mare, experţii au pus sute de creveţi Pandalus borealis în două rezervoare cu apă şi i-au lăsat acolo trei săptămâni. Într-unul din rezervoare, pH-ul apei era 8, acelaşi nivel de aciditate pe care îl au oceanele la momentul actual, iar în celălalt, pH-ul apei era 7,5, nivelul de aciditate pe care se preconizează că îl va avea apa oceanelor până în 2100.

Ambele tancuri au fost menţinute la 11 grade Celsius înainte de a fi apoi evaluate de 30 de cunoscători, care le-au observat aspectul, textura şi gustul, scrie „Daily Mail”. Scăderea pH-ul redus semnificativ scorul pentru aspect şi gust, dar nu pentru textura. De asemenea, 63% din creveţii puşi în apă cu apa cu aciditate mai mare au murit în cele trei săptămâni.

Rezultatele ar putea avea implicaţii majore pentru industria fructelor de mare, deoarece numărul acestora va scădea, dar, de asemenea, se presupune că va scădea şi cererea, oamenii devenind tot mai puţin interesaţi de crustacee din cauza alterării gustului.

Aceste schimbări duc la scăderea nivelurilor de carbonat de calciu în apă de mare, substanţă chimică pe care fructe de mare populare cum ar fi crabii, creveţii, midiile, homarii, scoicile şi stridiile se bazează pentru formarea cochiliilor lor.

Deoarece multe dintre aceste specii sunt la capătul inferior al lanţului trofic marin, sunt surse vitale de hrană pentru peşti şi alte animale. Pe măsură ce numărul lor se diminuează, peştii mai mari şi mamiferele marine vor lupta, de asemenea, pentru a găsi elementele nutritive de care au nevoie.

Citeşte şi:

Din reţetele Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti: piftie de porc şi de viţel aromată cu usturoi

De ce să mâncăm fructe de mare

Ce beneficii aduc fructele de mare

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite