S-a dat startul sezonului murăturilor. În ce perioadă e bine să pui varza la murat, cum influențează temperaturile

0
Publicat:

Varza murată, pregătită de gospodine, poate fi utilizată la o mulțime de mâncăruri tradiționale, cum ar fi sarmalele. Cu toate că am putea spune că a sosit vremea murăturilor, valorile termice ridicate accelerează fermentația, iar aceasta s-ar putea strica.

Varza murată
Varza murata are numeroase beneficii pentru organism. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Conform obiceiului, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru, care este prăznuit în fiecare an pe 26 octombrie, și 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavril.

Totuși, temperaturile neobișnuite pentru această perioadă au făcut ca gospodinele să amâne punerea murăturilor, întrucât procesul de fermentație care, în mod normal, ar trebui să se desfășoare timp de o lună, durează în prezent doar două săptămâni. 

Conform experților, pentru murare, temperatura ideală este de 18 grade Celsius.

În plus, zeama de varză murată este considerat un leac natural pentru organism, întrucât ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii în timpul iernii. De asemenea, multe persoane alungă neplăcerile cauzate de nopțile în care au petrecut peste măsură cu zeama de varză. 

Totodată, datorită procesului de fermentare, varza murată devine o sursă bogată de probiotice, care sunt bacterii benefice pentru sănătatea intestinală. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea digestiei, a imunității și a sănătății generale. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite