Reţete de post din Ardeal şi Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţete de post
Reţete de post

Cei care nu mănâncă de frupt în această perioadă pot încerca câteva reţete de post din diverse regiuni ale ţării. Iată reţete de post din Ardeal şi din Maramureş.

Reţete de post din Ardeal. Borş ardelenesc de post. Pentru această reţetă de post trebuie doi dovlecei, o legătură de ceapă verde, 100 g mazăre, 1-2 frunze de varză, un ardei gras verde, un ardei gras roşu, un căţel de usturoi, doi morcovi, doi cartofi, o legătură de pătrunjel, borş, o legătură de leuştean verde, două linguri de ulei de măsline, o cană de suc de roşii, un praf de piper, două-trei fire de tarhon. Toate zarzavaturile şi legumele se curăţă şi se taie cubuleţe şi fideluţă. Se pune puţin ulei în oala de ciorbă şi se călesc uşor morcovul ras, dovleceii şi ceapa, după care se pun şi celelalte zarzavaturi să se înăbuşe bine. 

Se toarnă o ceaşcă de apă caldă şi se fierbe înăbuşit. Se pune sare şi piper şi se completează cu apă până la jumătatea oalei, se pune capacul şi se lasă să dea în câteva clocote. Separat se curăţă pătrunjelul şi leuşteanul, se spală şi se toacă mărunt. Verdeaţa tocată se pune în ciorbă împreună cu sucul de roşii. Cu câteva minute înainte de a opri ciorba, se adaugă  borşul  şi se ornează cu fire de pătrunjel verde, leuştean şi tarhon.

Reţete de post din Ardeal. Ciorbă ardelenească de fasole cu tarhon. Trebuie fasole uscată, ceapă, morcov, ţelină, ardei, bulion, ulei şi tarhon. Fasolea se fierbe şi se scurge de câteva ori apa în care a fiert. Separat, se curăţa şi se căleşte în ulei ceapa. Se adaugă ardeiul tocat şi morcovul şi ţelina, date pe răzătoarea mică. După ce toate s-au călit, se adaugă bulionul şi fasolea fiartă. Se toarnă apă, se potriveşte cu sare şi se lasă la fiert, la foc mic. Tarhonul mărunţit se adaugă când ciorba este aproape gata. 

Reţete de post din Maramureş

Reţete de post din Maramureş. Fasole uscată cu varză murată. Cu o seară înainte de a prepara mâncarea, fasolea se pune în apă rece. Dimineaţa se poate pune la fiert, iar separat se fierbe varza murată tocată. Când ambele sunt fierte, se pun în acelaşi vas. Se face un rântaş cu ulei şi se pune peste ele, alături de puţin piper. Se poate frige o linguriţă de boia în puţin ulei şi se pune deasupra.

Reţete de post din Maramureş. Sărmăluţe de post ca în Maramureş. Se folosesc frunze de varză acră sau de varză proaspătă, opărite cu o zi înainte. De asemenea, se pot folosi frunze de viţă sau de gulii. Mai este nevoie de 250 g orez, 250 g pasat sau mălai măcinat mai mare, 2 cepe tocate, 2 morcovi daţi prin răzătoare, 250 g ciuperci, 100 ml ulei, 100 g faină, ulei, sare, piper, cimbru. Pentru umplutură se căleşte ceapa în ulei şi se adaugă o linguriţă de paste de tomate, orezul, pasat, ciupercile date prin maşina de tocat cu ochiuri mari, morcovii şi condimente. 

Compoziţia se lasă la rece cel puţin 10 minute, apoi va fi folosită pentru a umple frunzele. Indicat ar fi să faceţi în oală de lut. Pe fundul vasului de pune un strat gros de varză şi o crenguţă de cimbru. Sarmalele se aşază în straturi, fără să fie presate. Deasupra se pune, de asemenea, un strat de varză. Peste acest ultim strat se toarnă ulei. Interesant este că oala nu se acoperă cu un capac clasic, ci cu un aluat.

Aluatul se face din 100 g făină, apă, sare şi piper. Se obţine o foaie groasă, de un deget, care se pune peste oală ca un capac. Aluatul se lipeşte bine de gâtul oalei; acesta nu va permite pierderea aburilor, iar sarmalele vor fi mai fragede, mai suculente. Oala stă la cuptor circa 40 de minute, la foc potrivit. Când se stinge focul, se mai lasă oala în cuptor aproximativ o oră.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite