Reţete de Paşte din Oltenia. Cum se fac sarmalele în sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celor care încă nu au terminat lista de bucate pentru sărbători le recomandăm câteva reţete de Paşte din Oltenia. Iată ce puteţi găti:

Reţete de Paşte din Oltenia. Sarmale în dovleac. Sarmalele în dovleac sunt o specialitate oltenească. Aşezarea sarmalelor în dovleac le oferă acestora o aromă deosebită. Ingrediente: un dovleac, doi cârnăciori semiafumaţi, 300 de grame de costiţă afumată, două roşii, un ardei gras, frunze de dafin, cimbru, 500 de grame de carne tocată, 100 de grame de orez, trei cepe mari, bulion, sare şi piper, două ouă.

Se amestecă carnea tocată cu ceapă, orez, bulion, verdeaţă, ouă. Se amestecă bine. La sfârşit se adaugă condimente: sare, piper, cimbru. După ce amestecul este gata, se trece la înfăşurarea acestora în foi de varză. Se aşază într-o oală şi se dau în clocot circa o oră.

Separat, se ia un dovleac şi se scobeşte. Se asază sarmalele în dovleac. Pe deasupra lor se vor pune costiţa afumată, ardeiul gras tăiat felii, foi de dafin şi cimbru. Sarmalele în dovleac se asază într-o tavă şi se bagă în cuptor pentru câteva ore, până ce pereţii dovleacului se pătrund.

Reţete de Paşte din Oltenia. Sarmale olteneşti, perfecte pentru sărbători

Reţete de Paşte din Oltenia. Tocană de miel oltenească. Pentru această reţetă de Paşte oltenească aveţi nevoie de 800 de grame de pulpă de miel, două fire de praz, patru morcovi, o ţelină, un pătrunjel, cinci cartofi, o lingură de făină, şase cuişoare, şase fileuri de anşoa, o lămâie.

Se fierb toate legumele tăiate în bucăţele mici în apa rece şi sărată, în care s-au pus şi cuişoare. După ce s-a luat spuma, se adaugă carnea de miel tăiată în bucăţele (fără oase). Îndată ce carnea a fiert, se scoate şi se ţine la cald, într-o cratiţă pe aburi. Se strecoară supa prin sită, se adaugă o lingură de făină, fileurile de anşoa zdrobite cu furculiţa şi stropite cu suc de lămâie, iar la sfârşit, bucăţelele de carne de miel. Se lasă cratiţa pe foc mic, să mai dea câteva clocote, apoi se serveşte tocana de miel fierbinte. 

Reţete de Paşte din Oltenia. Sarmale olteneşti. Ingrediente: un kilogram de carne tocată (de preferinţă mai grasă, de porc), două-trei cepe, un morcov, 2-3 linguri cu pastă de roşii, 2-3 linguri pentru sos, o ceşcuţă de cafea cu orez, o jumătate de legătură de mărar verde, o jumătate de legătură de pătrunjel, două linguri cu ulei de floarea soarelui, un pahar de vin, foi de varză proaspătă sau murată, sare şi piper după gust, cimbru uscat,

4-5 raci (ardei roşii).

Ardeii se curăţă de seminţe după ce li s-au scos cotoarele. Se spală şi se lasă să se scurgă. Dacă varza este proaspătă, se opăreşte în apă sărată şi se scot frunzele. Se scot cotoarele şi se pregătesc foile pentru sarmale.

Se prepară umplutura pentru sarmale ca la sărmăluţele în foi de viţă. Se umplu ardeii care se inserează printre sarmale. Cotoarele şi frunzele de varză rămase se toacă mărunt şi se pun la fundul cratiţei şi deasupra. Din vin, apă, cimbru, sare şi pastă de roşii se formează un sos care se toarnă peste sarmalele cu ardei. Se pune oala pe foc până începe să fiarbă, după care se pune la cuptor. Ardeii le dau sarmalelor un gust şi o aromă deosebită.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite