Preparatul delicios care te salvează în post. Secretul celei mai gustoase salate orientale, ce fel de cartofi pui

0
Publicat:

 Ieftină, gustoasă, dar mai ales sățioasă, salata orientală este un preparat care te salvează în post. Ușor de gătit, aceasta se prepară din câteva ingrediente, iar secretul mâncării îl reprezintă cartofii. Doar un anumit soi se pretează cel mai bine preparatului.

Salata orientală, un preparat gustos FOTO Adevărul
Salata orientală, un preparat gustos FOTO Adevărul

Ingrediente:

2 cepe roşii (2 legături ceapă verde-roşie)

1 salata verde

50 g măsline negre, cărnoase şi parfumate

1 legătura mărar

oţet de fructe, după gust

sare, piper

3 linguri ulei (de măsline, dacă aveţi)

1 kg cartofi tari (cei nisipoşi şi sfărâmicioşi n-au ce căuta în povestea asta)

Mod preparare:

Se fierb cartofii, dar nu până crapă, ci doar până trece furculiţa prin ei (să rămână puţin cleioşi). Se curăţă, se taie felii subţiri. Ceapa se taie felii subţiri. Se taie salata şi mărarul mărunt. Măslinele sunt mai mult un ornament colorat, deci aşa rămân, cu sâmburi. Se amestecă toate cu oţet, sare, piper, apoi cu ulei”, arată Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

„E hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin”

De altfel, nutriționiștii recomandă acest preparat cât mai des datorită beneficiilor pe care le aduce organismului.

„Dacă ar trebui sa consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante. 

De ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază în țările germanice, așa cum sunt pastele la italieni și pâinea la francezi. Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. 

Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin- amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă! Nu întâmplător în meniul grădinițelor din Germania există peste 50 de variante de salată de cartofi”, afirmă dr. Mihaela Bilic. 

De asemenea, știm cu toții că leguma preferată a tuturor este cartoful. Ba mai mult, acesta este bogat în amidon, sărac în grăsimi și ușor de digerat. 

Conform nutriționistului „cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) și fără niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez”. 

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite