Fabricarea berii în casă: sfaturi de preparare pentru pasionaţii de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabricarea berii în casă. FOTO geekalerts.com
Fabricarea berii în casă. FOTO geekalerts.com

Fabricarea berii în casă. În lume există nenumărate bresle sau asociaţii ale berarilor amatori, persoane care apreciază berea atât de mult încât s-au apucat să o producă în propria gospodărie. Blondă, brună, neagră, arămie, cu diverse arome, dulcege sau amărui, sortimentele de bere făcută în casă pot fi extrem de variate, în funcţie de creativitatea pasionatului.

Fabricarea berii în casă nu este cu mult mai complicată decât producerea vinului de casă, însă este mai simplu pentru începători să apeleze la un echipament de bază şi la kit-urile de bere existente pe piaţă, care pot fi procurate de pe site-urile specializate existente inclusiv în România. Kit-ul de bere este de fapt mustul de bere deshidratat, care conţine ingrediente precum malţ, hamei, apă şi ierburi aromate. 

Fabricarea berii în casă: echipamentul pentru începători şi kit-ul de bere 

De exemplu, un echipament pentru începători poate costa de la 195 de lei, în timp ce echipamentele pentru avansaţi se încadrează între 1.200 de lei şi 2.400 de lei, dar preţurile pot şi mai piperate, în funcţie de brand şi de capacitatea de producţie. De asemenea, un kit de bere cu fermentare rapidă poate să coste 179 de lei, iar berea se poate obţine în 6 sau 7 zile. 

fabricarea berii in casă

Echipament pentru începători FOTO fabrica-de-bere.ro

În recipientul special din echipamentul de fabricare trebuie turnat conţinutul din kitul de bere, apoi se rehidratează mustul de bere cu apă caldă (se adaugă zaharuri suplimentare, dacă este necesar), iar la final se pune şi drojdia inclusă în kit, după ce a fost rehidratată. 

Fabricarea berii în casă: procesul de fermentare

Amestecul se lasă la fermentat aproximativ şapte zile, la temperatura camerei, dar nu mai mare de 24 de grade Celsius, conform retetecalamama.ro. După fermentare, berea se pune în sticle (care ar trebui să fie sticle rezistente, de tipul celor de şampanie, pentru a rezista la procesul de fermentare), iar capacele se pun cu ajutorul capsatorului special ce face parte din echipament. Pentru încheierea fermentării secundare, sticlele se lasă la temperatura camerei trei sau patru zile (cât se formează CO2), apoi se mută într-un loc răcoros, cu cel mult 14 grade Celsius, pentru maturare. Maturarea poate însemna trei săptămâni sau câteva luni, în funcţie de reţeta de bere, până când gustul de stabilizează şi se sedimentează.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite