Delicatesa din peşte care te poate omorî. În fiecare an, mulţi egipteni îşi riscă viaţa pentru a mânca un produs tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, la o zi după Paştele Coptic, creştinii şi musulmanii egipteni sărbătoresc festivalul primăverii, numit Shem el-Nessim (Mirosul brizei, n.r.). Conform tradiţiei, acest festival presupune şi consumarea unei delicatese făcută din peşte fermentat, care este extrem de periculoasă pentru sănătate.

Mulţi egipteni ajung în fiecare an la spital şi unii chiar mor după ce mănâncă tradiţionalul fesikh. Este vorba de un peşte care este uscat la soare şi apoi fermentat în sare timp de aproape un an.

Produsul, considerat esenţial pentru sărbătoarea primăverii, poate provoca botulism, de aceea multe persoane ajung de urgenţă la spital, otrăvite cu acest peşte parţial putrezit.

Deşi este vorba de o tradiţie foarte veche, autorităţile egiptene dau în fiecare an avertizări privind riscul foarte mare de îmbolnăvire, recomandând oamenilor să nu mai mănânce fesikh.

Hossam Abdel Ghaffar, purtător de cuvânt al Ministerului Sănptăţii, spune că deseori peştele nu este preparat cu destulă sare, iar de obicei egiptenii folosesc peşti deja morţi, pe care îi găsesc plutind pe mare.

În 2009 şi 2010 două persoane au murit din cauza fesikh, iar în 1991 numărul victimelor s-a ridicat la 18. Anul acesta nu au fost declarate deocamdată decese, dar 6 persoane au ajuns deja la spital, scrie Business Insider.

Un kilogram de fesikh costă echivalentul a 10-13 dolari, un preţ foarte mare pentru majoritatea egiptenilor, care sunt extrem de săraci. Cu toate acestea, în fiecare an se formează cozi uriaşe la magazinele care vând periculoasa delicatesă.

Peştele fermentat este consumat de obicei cu lămâie, salată, ceapă şi sos tahina, iar în această perioadă multe familii pot fi văzute stând pe iarbă, în parcuri, la picnic, savurând fesikh.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite