De ce nu suntem dispuşi să mâncăm anumite tipuri de carne?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi românii sunt mari consumatori de carne, în farfurie ajung destul de rar şi alte tipuri de carne în afară de cea de porc, pui, vită sau peşte. Iar această reticenţă există şi în cazul americanilor sau britanicilor, chiar dacă în ultima vreme se fac eforturi pentru a încuraja consumul de carne de iepure sau chiar de carne de cal.

Consumul de carne de cal stârneşte pe chipul multora o expresie de dezgust, iar carnea de iepure, deşi consumată în mod regulat de strămoşii noştri, este privită acum cu scepticism. 

Drept dovadă, în Statele Unite au existat recent proteste când compania „Whole Foods” a început să vândă carne de iepure. Reprezentanţii companiei au susţinut că, de-a lungul anilor, clienţii lor şi-au manifestat de foarte multe ori dorinţa pentru acest tip de carne. Însă chiar dacă este consumată în unele restaurante, carnea de iepure este departe de a fi consumată la scară largă. Excepţia principală este, însă, vânatul, care a înregistrat anul trecut creştere de vânzări, conform BBC

Totuşi, consumul de carne depinde în mare parte de cultură. Dacă în India vita este un animal sfânt, interzis consumului, iar chinezii sunt consumatori de carne de câine, Marea Britanie are o afinitate pentru carnea de vită, pui, porc şi miel. Din preferinţele americanilor mielul poate fi exclus, în timp ce europenii au gusturi destul de diverse. Italienilor, spaniolilor şi francezilor li se datorează 76% din producţia de carne de iepure din anul 2005, iar carnea de cal se consuma cu precădere în Franţa până acum ceva timp. În prezent, însă, producţia de carne de cal a scăzut vertiginos în urma scandalului din 2013, după ce carne de cal nedeclarată a fost indentificată în produse prezentate ca fiind carne de bovină, comercializate de mari lanţuri de magazine în mai multe ţări din Europa. Mia exact, a fost vorba de conţinut de carne de cal în proporţie de până la 100%, nedeclarat în vreun fel pe etichetele sau în reclamele produselor expuse spre vânzare. 

În ceea ce-i priveşte pe români, în topul preferinţelor se află carnea de pui, arată un studiu INS (Institutul Naţional de Statistică) dat publicităţii anul acesta. Din cele aproape 58 de kilograme de carne consumate în fiecare an, 18,5 kilograme reprezintă consumul de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peşte şi produse din peşte şi doar 4,06 kilograme de carne de alt tip.

În calea consumului unor anumite tipuri de carne stau, după cum afirmă pentru BBC specialistul în marketing culinar Vhari Rusell, natura conservatoare a oamenilor. Un alt factor pare a fi drăgălăşenia, unele animale de consum fiind, totodată, şi animale de companie, cum ar fi caii sau iepurii.Pe de altă parte, „şi miei sunt drăgălaşi, dar tot îi mâncăm”, spune Ed Bedington, editor la o publicaţie britanică specializată în industria cărnurilor.

Un alt motiv pentru care, cred specialiştii, oamenii nu consumă la scară largă anumite tipuri de carne este faptul că am ajuns să facem parte din „cultura semi-preparatelor din supermarketuri”.

„Carnea de iepure, de exemplu, este fantastică, dar se usucă uşor şi este greu de gătit. Am devenit leneşi. Carnea de pui – care este cea mai plictisitoare carne de pe planetă – este incredibil de uşor de gătit”, este de părere Stefan Gates, prezentatorul unei emisiuni culinare din Marea Britanie.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite