Cum să faci cele mai bune sarmale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mmmmm…Salivăm şi de-abia aşteptăm să ne miroasă bucătăria a sarmale şi cozonaci. Până atunci o să vă ajutăm cu completarea caietului cu reţete. Iată una dintre ele:

Ingrediente

800 g carne tocată (amestec vită cu porc sau carne de curcan)

300 g costiţă afumată

şorici

3 cepe potrivite

100 g orez

2-3 verze murate cu foi potrivite pentru sarmale

100 ml pastă de roşii

200 ml pulpă de roşii (conservă)

boia de ardei

ulei

cimbru uscat

sare

piper

Cum se prepară

Carnea tocată se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, înăbuşită în ulei şi două linguri de apă. Se adaugă apoi orezul opărit un minut şi strecurat, cimbru, sare, piper, după gust, două linguri de pastă de roşii, puţin ulei şi câteva linguri de apă. Se amestecă bine toate ingredientele până se leagă între ele.

Se desfac cu mare grijă foile de varză pentru a nu se rupe. Se îndepărtează cotoarele şi nervurile, se taie pe jumătate foile mai mari, se pune câte puţină compoziţie de carne şi se

împachetează sub formă de sarmale.

Cotoarele şi varza care nu se poate folosi la învelit sarmale se toacă fideluţă. Se pune un strat de varză tocată pe fundul unui vas mare (emailat, tuci sau ceramică), se aşază

apoi sarmalele, una lângă alta, se adaugă felii de costiţă afumată, bucăţi de şorici, după care se aşază varză tocată şi un alt strat de sarmale. Se continuă astfel până se termină toate sarmalele.

La final, sarmalele trebuie să fie acoperite cu varză tocată peste care se toarnă pulpa de roşii, se adaugă o crenguţă de cimbru, se adaugă apă în care s-a diluat restul de pastă de roşii şi boia de ardei, apoi vasul se pune la fiert, acoperit cu capac. Se fierbe, la foc mic, circa 90 de minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă. Se lasă să se răcească şi se servesc abia a doua zi, încălzite la cuptor, cu mămăliguţă caldă şi garnisite (sau nu) cu smântână.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite