Cum să faci cele mai bune sarmale
0Mmmmm…Salivăm şi de-abia aşteptăm să ne miroasă bucătăria a sarmale şi cozonaci. Până atunci o să vă ajutăm cu completarea caietului cu reţete. Iată una dintre ele:
Ingrediente
800 g carne tocată (amestec vită cu porc sau carne de curcan)
300 g costiţă afumată
şorici
3 cepe potrivite
100 g orez
2-3 verze murate cu foi potrivite pentru sarmale
100 ml pastă de roşii
200 ml pulpă de roşii (conservă)
boia de ardei
ulei
cimbru uscat
sare
piper
Cum se prepară
Carnea tocată se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, înăbuşită în ulei şi două linguri de apă. Se adaugă apoi orezul opărit un minut şi strecurat, cimbru, sare, piper, după gust, două linguri de pastă de roşii, puţin ulei şi câteva linguri de apă. Se amestecă bine toate ingredientele până se leagă între ele.
Se desfac cu mare grijă foile de varză pentru a nu se rupe. Se îndepărtează cotoarele şi nervurile, se taie pe jumătate foile mai mari, se pune câte puţină compoziţie de carne şi se
împachetează sub formă de sarmale.
Cotoarele şi varza care nu se poate folosi la învelit sarmale se toacă fideluţă. Se pune un strat de varză tocată pe fundul unui vas mare (emailat, tuci sau ceramică), se aşază
apoi sarmalele, una lângă alta, se adaugă felii de costiţă afumată, bucăţi de şorici, după care se aşază varză tocată şi un alt strat de sarmale. Se continuă astfel până se termină toate sarmalele.
La final, sarmalele trebuie să fie acoperite cu varză tocată peste care se toarnă pulpa de roşii, se adaugă o crenguţă de cimbru, se adaugă apă în care s-a diluat restul de pastă de roşii şi boia de ardei, apoi vasul se pune la fiert, acoperit cu capac. Se fierbe, la foc mic, circa 90 de minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă. Se lasă să se răcească şi se servesc abia a doua zi, încălzite la cuptor, cu mămăliguţă caldă şi garnisite (sau nu) cu smântână.