Cele mai simple şi eficiente metode pentru curăţarea rapidă a grătarului: trucul cu jumătatea de ceapă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăiaţi o ceapă mare în două şi folosiţi o jumătate ca să frecaţi grătarul bine încălzit. Captură YouTube
Tăiaţi o ceapă mare în două şi folosiţi o jumătate ca să frecaţi grătarul bine încălzit. Captură YouTube

Sezonul grătarelor a început, însă nu mulţi au răbdare să cureţe aşa cum trebuie vergelele de fier pe care se frige carnea. Deşi nu pare un detaliu important, alimentele se prepară mult mai repede pe un grătar întreţinut aşa cum trebuie şi, mai ales, nu se mai lipesc la fel de des.

Odată cu venirea verii, românii vor încinge mult mai des grătarele, însă prea puţini sunt cei care se gândesc şi la curăţarea lor. 

În Marea Britanie s-a făcut şi un sondaj pentru a vedea cât de des îşi aduc aminte oamenii că şi grătarul are nevoie de îngrijire, iar rezultatele au arătat că 46% îndepărtează superficial depunerile de grăsime şi mizeria adunate în timp cu ajutorul ustensilelor, prin frecare, înainte de a folosi din nou grătarul. Aproximativ 30% spală grătarele de două ori pe an şi 5% nu le curăţă niciodată.

Iată câteva trucuri pentru curăţarea rapidă a grătarului la care puteţi apela:

1. Curăţaţi grătarul cu o perie de sârmă abia după ce l-aţi încins pentru că resturile de mâncare şi grăsimea se îndepărtează mai uşor de pe vergelele încălzite.

2. Tăiaţi o ceapă mare în două şi folosiţi o jumătate ca să frecaţi grătarul bine încălzit, eventual cu ajutorul unei furculiţe pentru grătar ca nu cumva să atingeţi metalul încins. Este o metodă la îndemână mai ales dacă alegeţi să faceţi grătar într-o zonă publică amenajată, unde grătarele au fost folosite de multe alte persoane înainte, pentru că ceapa are calităţi dezinfectante. 

3. Pentru a preveni ruginirea grătarului, mai ales dacă îl mai udă ploaia sau obişnuiţi să-l mai spălaţi cu furtunul, lăsaţi-l să se usuce şi ungeţi periodic vergelele cu ulei de floarea soarelui.

4. Berea nu merge doar ca să vă ostoiţi setea când faceţi un grătar, ci şi ca să-l curăţaţi. Turnaţi jumătate de sticlă de bere peste grătarul încă încins şi apoi frecaţi-l cu ziare până se curăţă.

5. Evitaţi să aruncaţi apă rece peste cărbunii fierbinţi pentru că astfel nu veţi face decât şi mai multă mizerie.

6. Amestecaţi bicarbonat de sodiu cu apă ca să obţineţi o pasă, acoperiţi grătarul cu ajutorul unei pensule şi lăsaţi compoziţia să acţioneze 15 minute. Ştergeţi pasta cu o cârpă uscată sau cu prosoape de hârtie şi apoi încingeţi grătarul şi lăsaţi cărbunii fierbinţi să îndepărteze eventualele urme de bicarbonat înainte să puneţi carnea la făcut.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite