Cele mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când gătim
0Chiar şi cele mai pricepute gospodine fac uneori greşeli grave atunci când gătesc. Pentru a evita un adevărat dezastru culinar, trebuie să ştim cum să evităm aceste erori frecvente, scrie Huffington Post.
1. Puţine gospodine fac diferenţa între a fierbe o mâncare şi a o da în clocot. Când apa fierbe, ies la suprafaţă bule o dată pe secundă sau la câteva secunde, în timp ce atunci când apa clocoteşte, bulele apar foarte repede una după alta. În privinţa preparării mâncării, diferenţa este importantă: o mâncare care este dată în clocot, deşi ar trebui fiartă, va fi uscată, mai ales dacă este vorba de carne.
2. O altă greşeală frecventă este înghesuirea mai multor bucăţi de carne într-o singură oală, în locul preparării în mai multe etape. Chiar dacă astfel se va câştiga timp, mâncarea nu se va găti bine, pentru că nu există spaţiu care să permită eliminarea aburului produs în timpul preparării. De aceea, carnea nu se va rumeni cum trebuie.
3. Tot din cauza lipsei de timp, uneori aruncăm mâncarea într-o tigaie care nu este încălzită suficient. Dacă facem asta, mâncarea se va lipi de tigaie şi nici nu se va rumeni cum trebuie, prin urmare merită să mai aşteptăm câteva minute, până când tigaia va fi bine înfierbântată.
4. Carnea gătită nu trebuie mâncată imediat, ci lăsată un timp. Dacă o tăiem imediat ce o luăm din tigaie, zeama delicioasă se va scurge şi astfel carnea va rămâne uscată. Pentru a putea savura o carne suculentă trebuie să aşteptăm între 5 şi 20 de minute după ce o luăm de pe foc.
5. Nu trebuie să punem pe foc o bucată de carne scoasă direct din frigider. Dacă facem asta riscăm ca friptura să se facă inegal, să fie rumenită la exterior şi crudă în interior. De aceea, este indicat să lăsăm carnea timp de 15-30 de minute la temperatura camerei înainte de-a începe să o gătim.
6. Dacă vrem să avem o friptură frumos rumenită, cu o crustă delicioasă la exterior, nu trebuie să întoarcem carnea prea des în timpul preparării. Chiar dacă este o obişnuinţă pentru unii bucătari, întoarcerea repetată de pe o parte pe alta a cărnii în tigaie nu îi va permite să se rumenească bine.
7. Gustatul mâncării în timpul preparării este esenţial. Este singura metodă prin care ne putem asigura că mâncarea va avea un gust cu adevărat bun. Indiferent de reţetă, nu putem fi siguri că rezultatul va fi cel dorit decât atunci când verificăm gustul din timp, ca să putem adăuga la nevoie condimentele necesare.