Cele mai bune clătite brașovene umplute cu carne, în sos de roșii cu smântână. Reţeta lui Horia Vîrlan te va cuceri

0
Publicat:

Această variantă sărată de clătite, cu umplutură bogată și sos de smântână, este consistentă și poate înlocui cu succes un prânz sau o cină.

Clătite umplute cu crne, pe un platou, alături de boluri cu sos de roșii și smântână
Clătite brașovene, un deliciu culinar FOTO Shutterstock

Chef Horia Vîrlan, cunoscător al bucătăriei tradiţionale, vă propune aceste delicioase clătite, numai bune pentru prânz cină. Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ingrediente și mod de preparare clătite brașovene

Pentru clătite:

  • 1 şi ½ căni lapte
  • ½  cană apă minerală
  • 1 lingură ulei
  • 3 ouă
  • 1 şi ½ căni făină
  • ½ linguriţă sare

Pentru umplutură:

  • 150 g carne de porc, tocată
  • 150 g ficăței
  • 400 g ciuperci
  • O ceapă
  • 2 ouă
  • ½ cană smântână fermentată
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • O lingură făină
  • 3 linguri ulei
  • 1 și ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper măcinat

Pentru sos:

  • 2 căni suc de roșii
  • ½ pahar vin alb
  • ½ pahar supă de legume sau apă
  • ½ linguriţă sare
  • 1 lingură zahăr

Pentru pane:

  • 200 g pesmet
  • 2 ouă
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru servit:

  • Smântână fermentată

Pentru aluatul de clătite, bateţi ouăle cu sare, apoi adăugaţi uleiul, laptele, apa minerală, iar la sfârşit, făina. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni subţiri. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20-30 de minute (prin amestecarea energică a fainii cu apă şi lapte, se dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului, iar la prăjit, clătitele se strâng. Dacă, în schimb, lăsăm aluatul să se odihnească puţin, acesta îşi pierde din elasticitate şi clătitele îşi păstrează forma).

Pentru umplutură, tocați ceapa și rumeniți-o în ulei, la foc domol. Peste 3-4 minute, adăugați carnea tocată și continuați până ce e ușor rumenită. Scoateți amestecul într-un bol și în aceeași tigaie rumeniți ficățeii, adăugând cimbrul. După ce sunt gata, curățați tigaia și căliți ciupercile tocate până ce nu mai lasă zeamă.

Bateți ouăle cu făina și smântâna, apoi adăugați carnea tocată, ficățeii și ciupercile, condimentați cu sare și piper, apoi amestecați. Umpleți clătitele cu acest amestec.

Bateți ouăle rămase și treceți clătitele prin ou bătut și prin pesmet, după care le prăjiți în unt și ulei, la foc mediu, până ce sunt rumenite. Pentru sos, fierbeți toate ingredientele împreună, 15 minute.

Serviți clătitele cu sos și cu smântână fermentată.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite