Cum facem cele mai gustoase clătite braşovene. Detaliul banal care garantează prăjirea fără riscul de a se desface în tigaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: savoriurbane.com
Foto: savoriurbane.com

Clătitele braşovene, un preparat tradiţional din zona saşilor braşoveni, au ajuns celebre pentru că se împăturesc şi se tăvălesc prin ou şi pesmet înainte de a fi prăjite în tigaie.

În spatele cunoscutelor clătite braşovene este şi o poveste. O familie de saşi a fost nevoită la un moment dat să hrănească un grup mai mare de copii şi pentru a face asta, a luat compoziţia de la o musaca, cu care au umplut nişte foi de clătite, le-au prăjit şi aşa au apărut clătitele braşovene.

Preparatul a fost servit mult timp atât în casele românilor, cât şi a celorlalte etnii din zona Braşovului, fiind ”adoptat” apoi în toate zonele ţării. Vom începe prin a amesteca ouăle, făina, laptele şi un praf de sare pentru a face aluatul, din care vom realiza între 8-12 clătite, în funcţie de cât de groase dorim să le facem.

Ingrediente pentru aluat:

-Ouă-trei bucăţi;

-Sare-un vârf de lingură;

-Făină-300 de grame;

-Lapte-500 de mililitri.

Ingrediente pentru compoziţie:

-Carne de vită-500 de grame;

-Ciuperci-500 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Ulei-100 de mililitri;

-Boia dulce-un vârf de lingură;

-Cimbru-un vârf de lingură;

-Ceapă-300 de grame;

-Sare şi piper, un vârf de lingură.

Carnea nu trebuie să lase zeamă

Tocăm apoi carnea şi ciupercile, pe care le vom amesteca. Tocăm mărunt şi ceapa, pe care o vom prăji în untură, pentru că dă o savoare deosebită preparatului, dar dacă nu avem, o putem sota şi în ulei.

”Peste ceapa care se sotează, adăugăm carnea şi ciupercile, condimentăm apoi după gust cu boia, sare şi piper, punând apoi şi pătrunjelul tocat şi lăsăm compoziţia să se tempereze puţin. Între timp, realizăm şi clătitele din aluat şi începem să le umplem. Aici trebuie spus un lucru important: compoziţia trebuie să fie bine scăzută, adică carnea să nu lase zeamă, pentru că preparatul se va executa mult mai uşor”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Vom împături clătitele, astfel încât capetele să fie înfundate, cum se spune, pentru a nu ieşi compoziţia. Dintr-un ou, puţină făină şi un praf de sare facem un aluat mai subţire, prin care vom trece clătitele, dându-le apoi prin pesmet şi le punem la prăjit în untură sau ulei.

”Vom prăji clătitele astfel încât să se rumenească frumos la foc potrivit. Nu trebuie puse multe clătite în tigaie, pentru că va scădea temperatura unturii sau a uleiului şi se vor desface. Trebuie prăjite maxim trei clătite odată, pentru că oricum sunt destul de voluminoase”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce le-am prăjit, vom scoate clătitele pe o hârtie absorbantă sau le vom pune într-o sită, astfel încât să se scurgă surplusul de untură sau ulei. Clătitele braşovene pot fi servite ca un aperitiv, alături de salată verde, sau ca un fel de mâncare alături de puţină smântână sau un sos uşor de roşii, făcut din ceapă cu bulion, stins cu puţină apă.

Sosul se va pune lângă clătite, nu pe acestea, astfel încât fiecare mesean să le poată servi înmuiate în sos după preferinţă, alături de acestea mergând foarte bine şi o Fetească neagră de Huşi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite