Cele mai apreciate mâncăruri din Europa în perioada Paștelui. Ce preferă românii și ceilalți europeni

0
Publicat:

Sărbătoarea Paștelui aduce cu sine o varietate de preparate culinare tradiționale, fiecare țară având propriile sale obiceiuri și preferințe. Dacă în România pasca și mielul sunt la mare căutare, în Italia se laudă cu „Agnello al Forno”, Grecia cu „Magiritsa”, iar Spania cu „Torrijas”.

Masa de Paște. FOTO Shutterstock
Masa de Paște. FOTO Shutterstock

Nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, pasca este, alături de cozonac, desertul cu care asociem marea sărbătoare și care ne umple casa de miresme. Se întâmplă însă, din păcate, ca în unele situații, în ciuda efortului depus de gospodine, preparatul să iasă fie prea uscat, fie necopt suficient.

Pască fără aluat. FOTO Shutterstock
Pască fără aluat. FOTO Shutterstock

Pasca este un amestec din făină de grâu, aluat dospit, cu sare și lapte de vacă. Are forma circulară cu împletituri pe margine sau chiar pe mijloc, simbolizând crucea pe care a fost răstignit Iisus. Se sfințește în biserică și se servește în dimineața Sărbătorii Pascale.

De asemenea, românii se dau în vânt după friptura de miel, care este nelipsită de pe mesele de Paște. Mielul reprezintă sacrificiul făcut de Iisus pentru omenire.

Italia - Agnello al Forno: Friptura de miel la cuptor este un preparat tradițional italian de Paște. Este condimentată cu usturoi, rozmarin și lămâie.

Agnello-al-forno. FOTO fattoincasadabenedetta.it
Agnello-al-forno. FOTO fattoincasadabenedetta.it

Mielul la cuptor gătit în stil italian este perfect pentru toate adunările de familie, de la sărbătorile de Paște până la prânzul de duminică. Puteți asezona mielul cu cartofi copți cu ierburile aromatice. 

Grecia - Magiritsa: Este o supă de miel cu ierburi și lămâie, servită în noaptea de Înviere. Este un preparat specific Greciei.

FOTO canalcocina.es
FOTO canalcocina.es

Acest fel de mâncare este asociat cu tradițiile din Săptămâna Mare a Bisericii Ortodoxe deoarece și este cunoscută și sub denumirea de „Supă de Paște” sau „Supă de Duminica Sfântă”. De obicei se servește caldă, însoțit de pâinea „Tsoureki”.

Spania - Torrijas: Asemănătoare cu french toast-ul, „torrijas” sunt felii de pâine înmuiate în lapte, ou și zahăr, apoi prăjite și presărate cu scorțișoară. Se servesc în timpul sărbătorilor de Paște.

FOTO amigofoods.com
FOTO amigofoods.com

Torrijas sunt adesea acoperite cu scorțișoară pudră și zahăr atunci când sunt servite.

Bulgaria - Kozunak: Acesta este un cozonac tradițional bulgăresc, asemănător cu cozonacul românesc. Este îmbogățit cu stafide și nuci.

FOTO bakingafterdark.com
FOTO bakingafterdark.com

Bulgarii spun că umpluturile și toppingurile sunt aleatorii. Puteți pune orice se potrivește gustului dumneavoastră. Cele mai comune sunt nucile, stafidele, ciocolata. De obicei, pentru topping se folosesc zahăr, semințe de mac și nuci - migdale.

Franța - Agneau Pascal: Friptura de miel este un preparat clasic de Paște în Franța. Este condimentată cu usturoi, rozmarin și vin alb.

FOTO boucherie-spiesser.fr
FOTO boucherie-spiesser.fr

Friptura este însoțită de fasolea flageolets, un soi de fasole cu boabe mici. Preparatul mai este cunoscut și sub denumirea de „Le Gigot de Sept Heures”, adică „mielul de șapte ore”, datorită intervalului necesar preparării.

Olanda - Paasstol: Un fel de cozonac cu umplutură de migdale, stafide și zahăr pudră. 

Ungaria - Töltött Tojás: Ouă umplute cu brânză, smântână și ceapă verde. Sunt un aperitiv popular în Ungaria.

Polonia - Babka Wielkanocna: Un cozonac polonez cu stafide și esență de vanilie.  

Suedia - Påskmust: O băutură răcoritoare specifică Suediei, similară cu Cola, dar cu un gust mai dulce și condimentată cu anason.

 

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite