Ce alimente să mănânci după masa grea de Crăciun. Ce n-ar trebui să lipsească din meniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ți-ai dorit să te bucuri din plin de mesele copioase de Crăciun și parcă ai vrea să ai acum grijă de organismul tău, mai ales că se apropie Revelionul, cu alte tentații, poți opta, între cele două sărbători, pentru alimente mai ușoare.

Alternativa meselor copioase. FOTO Shutterstock
Alternativa meselor copioase. FOTO Shutterstock

Te vor ajuta să echilibrezi un pic balanța și să scapi de amenințarea kilogramelor în plus. Ceaiurile care stimulează digestia, infuziile pentru detoxifiere și cele antioxidante sunt numai bune pentru această perioadă care urmează excesului de grăsimi și dulciuri cu care te-ai răsfățat.

Indicate sunt și probioticele - pe care le găsim în mod natural în iaurturi, kefir, miere,  murături, brânza de vaci fermentată, oțet de mere etc - care au capacitatea de a proteja colonul suprasolicitat de mesele bogate, dar și un efect detoxifiant, prin acţiunea directă asupra florei intestinale.

Hidratarea e și în această perioadă esențială. Consumul a doi litri de apă zilnic trebuie să fie regulă, cu atât mai mult cu cât ajută și la detoxifierea ficatului.

Fructele și legumele proaspete, dar și sucurile naturale ar trebui avute și ele în vedere în această perioadă dintre sărbători. 

Sucurile de citrice, de morcovi, de mere, de sfeclă roşie şi de ţelină sunt ideale în această perioadă.
Ridichiile, de exemplu, sunt bogate în potasiu, vitaminele B6 şi C şi au un conţinut important de apă, dar şi de fibre alimentare. Grație capacității de eliminare a toxinelor din corp, ridichea ajută la menţinerea unui ficat sănătos, stimulând refacerea celulelor hepatice.

Dacă simți nevoia de ceva mai consistent, alege avocado, o sursă importană de acizi graşi mononesaturaţi şi glutationă, substanţe care sprijină buna-funcţionare a inimii. În plus, glutationa blochează absorbţia intestinală a anumitor tipuri de grăsimi dăunătoare. 

Iar dacă își lipsește carnea, alege, în aceste zile „ușoare”, peștele, ca să-și permiți să te poți bucura de porc sau vită la Revelion.

Gustarea perfectă

Asigură-te, de asemenea, că ai în meniu suficiente fibre! Acestea susţin digestia şi sunt importante pentru detoxifierea organismului, mai ales după excesele alimentare. Ovăz la micul dejun, cartofi dulci la prânz şi orez cu legume sau salate în care să se regăsească năut, linte, fasole la cină sunt doar câteva dintre sugestiile nutriționiștilor.

Fulgii de ovăz pot fi consumați cu iaurt grecesc, care este ideal pentru refacerea stomacului și a intestinelor. Între mese, acest aliment reprezintă o gustare perfectă, deoarece este sățios, dar are puține calorii în comparație cu gustările pe care le luăm de obicei. Tot iaurtul grecesc poate să fie o cină ușoară și sănătoasă dacă adaugi puține fructe de pădure și niște migdale sau nuci. La fel de bun este și iaurtul de băut pentru digestie - vei constata că, dacă îl consumi seara, a doua zi simptomele constipației vor fi mult diminuate”, recomandă Diva Hair.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite