Dieta care ne ajută să avem o sănătate de fier în post. Dr. Corina Zugravu: "Beneficiile sunt nenumărate"

0
Publicat:

Deși postul reprezintă eliminarea unor alimente din dietă, este un moment perfect de detoxifiere a organismului, prin introducerea de fructe și legume proaspete, pregătite cât mai simplu.

O alimentație bogată în fructe și legume, recomandată în post FOTO Shutterstock
O alimentație bogată în fructe și legume, recomandată în post FOTO Shutterstock

Pentru o minte și un corp sănătos, o astfel de alimentație ar trebui să reprezintă o prioritate, indiferent dacă este o perioadă de post sau nu. Beneficiile pentru sănătate ale alimentației adecvate sunt nenumărate, de la reducerea stresului de zi cu zi și până la îmbunătățirea sănătății inimii.

„Pe lângă importanța religioasă a postului, mai există și alte motive pentru care oamenii optează să facă acest pas. Printre acestea, se numără adoptarea unui stil de viață mai sănătos, dar și pierderea în greutate. Există, de asemenea, cercetări care arată că anumite tipuri de post pot ajuta la îmbunătățirea colesterolului, a tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză din sânge, a sensibilității la insulină și a altor probleme de sănătate.

Așadar, dacă ne organizăm meniul zilnic plecând de la alimente proaspete, legume, leguminoase, fructe, nuci, completat bineînțeles cu o hidratare corespunzătoare, putem spune că avem o dietă echilibrată, benefică pentru un organism sănătos”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

E bine sau nu să mâncăm intermitent?

Specialistul mai spune că postul intermitent, adoptat de tot mai multe persoane, are multe beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, la o mai bună funcționare a creierului.

"Una dintre cele mai cunoscute și la îndemână metode de a posti intermitent este de a mânca doar într-un anumit interval orar. Mai exact, implică postul zilnic timp de 12 ore sau mai mult și integrarea meselor în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16/8. Acest lucru înseamnă un post zilnic de 16 ore și o fereastră de mâncare de 8 ore, în care pot fi încadrate două, trei sau mai multe mese" , explică medicul.

Mai multe studii au descoperit că postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi util în special pentru cei cu risc crescut de diabet.

Berea fără alcool poate fi inclusă în alimentație

"Indiferent de motivul pentru care intenționați să țineți post sau metoda aleasă, hidratarea rămâne un element esențial pentru o dietă echilibrată. În timp ce apa, împreună cu ceaiurile neîndulcite, băuturi care nu pot fi înlocuite sau omise datorită beneficiilor cunoscute deja, putem introduce în alimentație și alte băuturi, cum ar fi berea fără alcool", precizează dr. Corina Zugravu.

Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a demonstrat că atunci când este consumată moderat, berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus.

Așadar, explică specialistul, berea cosumată moderat nu afectează silueta. "Cu un conținut de peste 90% apă, berea fără alcool conține doar 50 kcal/250 ml. Astfel, datorită conținutului scăzut de calorii, berea poate fi integrată cu succes într-un regim de viață sănătos",  precizează medicul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite