Test Drive Hyundai i20 Active 1.0 T-GDi
0Dacă îţi arunci privirea peste ultimii 15 ani ai grupului coreean, rişti să sfârşeşti într-o eternă perplexitate. Mai ceva decât Prâslea cel Voinic acest grup. Probabil nimeni nu ar fi pariat că modelele coreene vor ajunge la nivelul de astăzi, iar eu în mod cert nu mi-aş fi imaginat un model Hyundai în Campionatul Mondial de Raliuri.
Uşor intenţionat am încercat să aduc aminte şi de WRC pentru că din gama producătorului coreean, doar i20 îmi este simpatic, şi asta pentru că a reprezentat o prezenţă consistentă anul trecut în mondialul de raliuri.
Aşa că am aşteptat cu interes întâlnirea cu un i20, în special versiunea Active, cea care are o infuzie estetică de crossover. Această versiune a fost prezentată de Hyundai în toamna lui 2015 la salanul de la Frankfurt şi a fost disponibilă în showroom-uri în primăvara anului trecut. Probabil i20 Active este, teoretic, cel mai redutabil rival pentru Dacia Sandero Stepway.
Hyundai susţine că peste jumătate din părţile care compun exteriorul maşinii sunt diferite faţă de cele ale unui i20 de serie. Probabil aşa este, cert este că versiunea Active este o prezenţă plăcută pe drum. Un hatch de clasă subcompactă cu un aer robust şi tineresc. Versiunea Active se mai laudă şi cu o gardă la sol mai mare cu 2 cm comparativ cu i20.

Tot ce reprezintă zonă inferioară la i20 Active este îmbrăcat într-un plastic negru care are datoria de a proteja în cazul unor contacte minore cu mediul ambiant. Găsim protecţii car îmbracă discret chiar şi pasajele aripilor. Le mai adăugăm şi pe cele de pe portiere, care într-un urban lipsit de civilizaţie te pot salva de mici urme lăsate de portierele neglijente ale vecinilor de parcare. Nu mizaţi pe ornamentul faţă care aminteşte de un bullbar, este un ornament, la fel şi cel spate. Un detaliu specific acestui model sunt farurile de ceaţă şi lămpile spate de ceaţă rotunde. Dar cum am mai spus, exteriorul sugerează o robusteţe plăcută ochiului. Imaginea generală este completată de jantele de 17 inch cu design specific versiunii Active.

Interiorul este colorat. O constatare banală dar care aduce o altă bilă albă în desaga modelului. Fiind o maşină care vizează clienţi ceva mai activi. Singurul plus vine din faptul că scaunul şoferului este montat o idee mai sus pentru a contribui la o poziţie de condus ai înaltă, pentru a oferi o perspectivă mai bună în timpul condusului asupra traficului şi indirect a oferi o senzaţie sporită de securitate.
Un alt element diferit este pedalierul care oferă o priză mai bună pe pedale. În rest o planşă de bord ergonomică, cu fiecare buton amplasat în zona câmpului vizual, uşor de găsit şi pe timpul nopţii, chiar dacă nu eşti familiarizat cu planşa de bord. Aerul uşor pătrăţos de la exterior îşi are beneficii la interior. i20 Active se laudă cu un spaţiu bun la interior pentru un model de clasă B. Iar aici includem spaţiu la nivelul umerilor şi capului pentru pasagerii de pe bancheta spate. Subcompacta coreeană stă bine şi la capitolul portbagaj, cu cei 326 litri se află spre zona superioară a clasei.

Din punct de vedere tehnic lucrurile sunt destul de simple. În România, Hyundai i20 Active este disponibil cu o singură motorizare. Propulsorul 1.0 T-GDi oferă 100 CP la 4.500 rpm şi un cuplu motor de 172 Nm între 1.500 şi 4.000 rpm. Puterea ajunge la puntea faţă via o cutie manuală cu 5 trepte. Propulsorul este o surpriză plăcută, un propulsor vioi, plin de resurse, care oferă avantajul unui cuplu motor bun pentru cilindreea sa disponibil destul de timpuriu. Un trei cilindri care nu se lasă intimidat de masa maşinii de 1.085 kg. Cu două sau trei persoane la bord, i20 Active este chiar o maşină sprintenă cu bune reprize. Dacă veţi urca la bord 5 adulţi şi bagaje... s-ar putea să simţiţi nevoia unor căluţi în plus. O maşină cu o bună manevrabilitate, o direcţie o idee cam prea asistată şi lipsită de feedback. Sistemul de frânare este corect calibrat. Ruliul, deşi o idee mai amplu, este corect pentru un astfel de model. Suspensia se achită onorabil de sarcina de a filtra denivelări şi gropi, doar că este mult prea prezentă la interior. Destul de zgomotoasă suspensia.
Deşi ne-am propus să evadăm cu maşina din oraş, horoscopul, ursitoarele şi cine o fi mai complotat... ne-au ţintuit în oraş. Prin urmare, vă anunţăm că i20 Active cu propulsorul 1.0 T-GDi are un consum urban relativ mic, noi am înregistrat un 6,1 litri/ 100 km. O valoare bună pentru un propulsor în trei cilindri dopat cu o turbină.
Hyundai i20 Active poate fi considerat cea mai apropiată alternativă la un Sandero Stepway. Marele minus al modelului este că oferă doar o singură motorizare, chiar dacă acesteia nu avem ce să-i reproşăm.
Fişă tehnică
Hyundai i20 Active 1.0 T-GDi Active Line - Preţ de la 14.824 €; Preţ model testat: 14.824 € cu TVA inclus ; 0-100 km/h 10,9 sec; Viteză maximă 176 km/h; Consum mediu în test 6,1 litri/ 100 km; CO2 110g/km; Masă 1.085 kg ; Motor L3, turbo, 998 cmc; Putere 100 CP la 4.500 rpm; Cuplu motor 172 Nm între 1.500-4.000 rpm; Cutie de viteze manuală cu 5 trepte