Cât de mult sunt încetinite reacţiile şoferilor care scriu mesaje pe telefon în timp ce conduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viteza de reacţie a şoferilor este cu 35% mai scăzută atunci când conduc în timp ce scriu mesaje pe telefonul mobil. FOTO drive.com.au
Viteza de reacţie a şoferilor este cu 35% mai scăzută atunci când conduc în timp ce scriu mesaje pe telefonul mobil. FOTO drive.com.au

Conducătorii auto care scriu mesaje pe telefonul mobil în timp ce şofează au fost comparaţi, din punct de vedere al vitezei de reacţie, cu şoferii care au consumat băuturi alcoolice sau droguri uşoare. Rezultatele au pus pe jar autorităţile britanice.

Laboratorul de Cercetare în Transporturi, instituţie din Marea Britanie, a invitat şoferi cu vârste între 17 şi 24 de ani într-un simulator auto, apoi au fost rugaţi să facă două curse, una fără să scrie mesaje pe telefonul mobil şi o a doua cursă în timp ce trimiteau diverse mesaje de pe telefoanele mobile. 

Concluziile au determinat autorităţile britanice să aibă în vedere instituirea unor sancţiuni mai dure pentru cei care conduc maşina în timp ce trimit sms-uri sau postează mesaje pe reţele sociale. Cercetarea a arătat că viteza de reacţie a şoferilor a fost cu 35% mai scăzută când au condus în timp ce erau atenţi şi la mesajele pe care le compuneau pe telefonul mobil. 

Studii anterioare au arătat că viteza de reacţie a şoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice este cu 12% mai scăzută, iar a celor care au consumat droguri uşoare, precum cannabisul, este afectată în proporţie de 21% .Comparaţia cu rezultatele obţinute de şoferii care au simulat şofatul în timp ce atenţia era distribuită scrierii de mesaje pe telefonul mobil constituie încă o dovadă a riscului pe care şi-l asumă persoanele care procedează astfel.

Datele vin în completarea rezultatelor unui sondaj de anul trecut, realizat tot în Marea Britanie, conform căruia 42% din şoferi au admis că şofează în timp ce au mâinile ocupate cu telefonul mobil, iar 20% au recunoscut că scriu mesaje în timp ce se află la volan.

În luna aprilie, Apple anunţase că are de gând să instaleze pe aparatele sale sisteme care pot împiedica şoferii să mai scrie mesaje în timp ce conduc, cu ajutorul unor senzori din telefon care ar fi blocat opţiunea de scriere a mesajelor în funcţie de anumiţi parametri, precum viteza autovehiculului şi a locului în care ar fi detectat prezenţa unei persoane.

Auto



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite