BMW Seria 3 Gran Turismo, prezentat oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO BMW
FOTO BMW

BMW a pregătit pentru Geneva un nou model de nişă, botezat Seria 3 Gran Turismo. Automobilul bavarez va sosi în România în luna iunie şi va avea un preţ de bază de 36.642 euro, cu TVA inclus.

BMW Seria 3 GT este al treilea model ce beneficiază de tratamentul Gran Turismo, aparţinând unei subspecii bipolare a producătorului bavarez, care a înregistrat până acum un eşec parţial cu Seria 5 Gran Turismo, umbrit ulterior de succesul răsunător înregistrat de versiunea cu patru uşi a seducătorului Seria 6.

Design controversat

Deşi oficialii BMW vorbesc despre un exterior captivant, care va trezi emoţii puternice şoferilor, Seria 3 Gran Turismo poartă povara eşecului înregistrat de Seria 5 GT, model care nu a reuşit să se impună pe piaţă. Filosofia de design a acestui model a urmat fără îndoială regula "funcţia dictează forma", întrucât aspectul exterior, care ar trebui să reflecte îmbinarea calităţilor versiunilor Sedan şi Touring, rămâne în continuare extem de controversat.

În ciuda îmbunătăţirii automobilului pe toate planurile, exteriorul, care ar fi trebuit să fie un exponent serios al nişei BMW, lasă impresia unui mariaj nereuşit între formele unui Sedan şi ale unui Touring, amintind extrem de mult de Seria 5 GT şi foarte puţin de Seria 6 Gran Turismo.

bmw 3 gt 7

Justificarea alegerii acestui tip de caroserie pentru Seria 3 GT este reprezentată de confortul sporit oferit pasagerilor, datorat creşterii considerabile a proporţiilor habitaclului, păstrându-se în acelaşi timp dinamica aparte, specifică berlinei Seria 3. În plus faţă de versiunile deja existente, GT-ul aduce un eleron spate activ, geamuri laterale fără ramă şi un acces mai bun la portbagaj, datorat hayonului acţionat electric.

Spaţiu este cuvântul de ordine pentru habitaclu

Conform datelor oficiale, adoptarea unei forme ieşite din comun are efecte benefice asupra confortului închinat pasagerilor. Creşterea lungimii cu 200 mm, a ampatamentului cu 110 mm şi a înălţimii cu 81 de mm a permis inginerilor responsabili de habitaclu să reproiecteze intoriorul modelului, având la dispoziţie un spaţiu mai mare, o iluminare mai bună şi nu în ultimul rând materiale de o calitate superioară.

În acest fel, Seria 3 GT se bucură de o ambianţă interioară net superioară versiunilor Sedan şi Touring, oferindu-le ocupanţilor locurilor din spate un spaţiu demn de o limuzină dintr-o clasă superioară, alături de o poziţie ridicată cu 59 milimetri, pentru a spori confortul şi vizibilitatea.

Nici latura utilitară a maşinii nu a fost neglijată, noul model beneficiind acum de un portbagaj ce măsoară 520 de litri, fiind cu 25 de litri mai mare decât cel al versiunii Touring. În plus, bancheta spate rabatabilă fracţionat 40:20:40 permite creşterea spaţiului de încărcare până la valoarea de 1.600 de litri.

 

Motorizări

Imediat după lansare, Seria 3 GT va fi disponibil în cinci versiuni de motorizare, trei pe benzină şi două diesel. Toate vor fi dotate în standard cu sistemul Start/Stop şi cu transmisie manuală cu şase trepte. Opţional, poate fi comandată cutia de viteze automată cu opt rapoarte.

Din cele trei motoare pe benzină, două sunt reprezentate de versiunile 320i şi 328i ale propulsorului cu patru cilindri în linie, cea de-a treia fiind în acelaşi timp şi vârful de gamă 335i, cu şase cilindri în linie. Pentru amatorii de motoare diesel, BMW oferă posibilitatea comandării maşinii în variantele 318d şi 320d, ambele fiind propulsoare TwinPower Turbo cu patru cilindri.

Dinamica noului model a fost studiată şi îmbunătăţită, acesta oferind o manevrabilitate sporită datorită tehnologiei noi a suspensiei, servodirecţiei electice, dar şi caroseriei uşoare, cu o rigiditate sporită. În plus, Seria 3 GT se laudă şi cu o distribuţie uniformă a sarcinilor pe punţi, alături de tehnologiile aerodinamice noi, precum Air Curtains, Air Breathers şi spoiler spate activ, ce contribuie la eficientizarea parametrilor ce ţin de performanţă şi consum.

Preţ

Începând cu luna iunie, clienţii vor putea comanda noul Seria 3 Gran Turismo în trei versiuni de echipare, Sport Line, Luxury Line sau Modern Line, fiecare cu elemente de design specifice, dar vor putea opta şi pentru pachetul opţional M Sport.

  Versiune Putere (CP) Consum (l/100 km) Preţ (euro, TVA inclus) Benzină Seria 3 Gran Turismo 320i 184 6.6 37.882 Seria 3 Gran Turismo 328i 245 6.7 44.330 Seria 3 Gran Turismo 335i 306 8.1 50.902 Diesel Seria 3 Gran Turismo 318d 143 4.5 36.624 Seria 3 Gran Turismo 320d 184 4.9 40.362
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite