Am condus cel mai nou membru al familiei de SUV-uri Lexus! NX300h arată grozav şi oferă o economie spectaculoasă de carburant
0
Pe scurt, NX este cea mai nouă creaţie Lexus şi este disponibil acum şi pe piaţa noastră. Este un SUV premium de dimensiuni compacte şi un rival direct pentru modele precum BMW X3, Audi Q5, Mercedes-Benz GLK şi Volvo XC60.
Spre deosebire de rivalii săi, NX are şi avantajul că este cel mai nou venit, fapt mai mult decât evident atunci când te uiţi la designul său.
Ţinând cont că suntem în 2015, este important de menţionat că segmentul SUV-urilor compacte este deja foarte aglomerat. BMW X4 este încă un nou venit iar Land Rover Discovery Sport i-a luat locul vechiului Freelander 2 pentru a face lucrurile şi mai interesante. Aşa că unde să ne uităm după genul acesta de automobil? De ce nu chiar în curtea celor de la Lexus – totuşi avem de-a face cu un producător auto premium, cu o gamă destul de completă şi foarte interesantă.
Lexus are un jucător talentat în fiecare segment important. Am putea spune că NX-ul este genul de maşină care le-a lipsit până acum. Există multe persoane fidele brandului Lexus, mai ales la nivel global, iar un SUV compact reprezintă o ofertă foarte tentantă atunci când fie nu-ti permiţi un RX, fie nu vrei ceva mai mare. În urma testului meu, am realizat că NX nu reprezintă absolut niciun compromis din punct de vedere al spaţiului interior, arată excelent, este foarte bine finisat (logic!) şi plin de gadget-uri. Plus că datorită aspectului său şi al felului cum te simţi la volan, sunt ferm convins că NX va atrage foarte mulţi clienţi noi care până recent s-ar fi orientat spre ceva nemţesc sau suedez.

Departamentul de design de la Lexus are mână liberă. Altfel nu-mi explic cum de s-a ajuns la modele atât de frumoase precum RC, IS sau NX. N-aş putea spune că seamănă cu oricare alt SUV de pe piaţă. Aspectul său este unic şi categoric nu este un RX mai mic, aşa cum se întâmplă cu design-ul SUV-urilor compacte în curtea altor producători auto. Singurul alt model cu care se aseamănă NX-ul, este IS-ul – are multe din trăsăturile acestuia de design.

În rest, NX arată excelent din cam orice unghi dar mai ales privit frontal. Grila imensă, farurile agresive, spoilerul sportiv alcătuiesc un look foarte ameninţător, iar asta atrage priviri. Primul meu contact cu el a fost în cadrul salonului auto de la Paris unde am apucat să-l analizez chiar alături de noul Discovery Sport – posibil cele mai atrăgătoare SUV-uri compacte premium ale momentului.
Ambele au propria lor imagine, propriul lor limbaj de design care te va impresiona, însă LR-ul nu are farurile acestea ale NX-ului, LED-urile sale agresive sau stopurile sale ieşite din relief.

Ca să termin odată cu povestea aceasta de la salon şi pentru că oricum vreau sa vorbesc şi despre interiorul lui NX, ţin să spun că este o maşină mai bine finisată decât Discovery Sport. Şi acum să intrăm mai în detaliu.
Primul lucru pe care îl observi atunci când te urci la volanul unui Lexus NX (sau orice model Lexus de altfel) este multitudinea de butoane şi tehnologii prezente la bord. Planşa are un aspect ultra-modern, materialele sunt de o calitate foarte bună iar comenzile sunt chiar accesibile îndată ce te obişnuieşti cu felul în care sunt amplasate.
Touchpad-ul care controlează sistemul de infotainment este mai intuitiv decât butoanele sau rotiţele clasice ale rivalilor. Acesta mai şi vibrează atunci când cursorul este deasupra unui icon ceea ce te ajută atunci când îţi foloseşti atenţia distributivă.

Acum, când am zis mai sus că te obişnuieşti repede cu tehnologia de la bord, m-am referit la sisteme precum comanda vocală, touchpad-ul, selectorul drive mode, sistemul Pre-Collision cu radar cruise control, sistemul blind spot monitoring pe care îl apreciez la absolut toate maşinile, cameră pentru marchearriere cu monitor panoramic, climatizarea s-flow, wi-fi 3G, sistemul audio Mark Levinson cu 14 difuzoare, scaune încălzite şi ajustabile electric plus o mică oglindă de mână, portabilă, amplasată în spatele touchpad-ului.
În rest avem de-a face cu un SUV spaţios, atât în faţă cât şi în spate pe banchetă (care apropo este singura fracţionabilă electric 60:40 din segment). Chiar şi portbagajul oferă cel mai mare volum din clasă la 555 litri – cu 5 litri mai mult decât al doilea cel mai spaţios portbagaj de SUV compact, oferit de către BMW X3.

Filozofia Lexus este una favorabilă sistemelor de propulsie de tip hybrid. Doar tot ei au lansat pe piaţă în 2005 şi primul SUV hibrid din lume, anume prima generaţie de RX.
Spre deosebire de fratele său mai mare, NX-ul dispune de ceva mai puţină putere totală în versiunea de motorizare 300h. Aproximativ 197 de cai putere sunt puşi pe asfalt de către un propulsor pe benzină de 2.5 litri, 115 cp şi 210 Nm, alături de două unităţi electrice, unul de 143 cp care propulsează puntea faţă şi unul de 68 de cai putere pentru puntea spate. Cele trei alcătuiesc sistemul de propulsie hibrid, unde motorul electric suplimentar de 68 cp pune doar roţile din spate să muncească pentru a da şoferului tracţiune integrală.
În linie dreaptă, NX300h nu te bagă în scaun, reuşind să accelereze de la 0 la 100km/h în doar 9.3 secunde, ceea ce pe hârtie nu este chiar aşa rău într-un SUV care cântăreşte aproape 1.9 tone. Doar că nu te aştepta să ai echivalentul acceleraţiei pe care ţi-o oferă un IS300h de exemplu. Acela este cu o secundă mai rapid până la 100km/h iar sistemul său hibrid pune jos 223 cai putere.
Cel mai mare rival al lui NX300h este Audi Q5 Hybrid Quattro. SUV-ul nemţesc atinge suta în doar 7.1 secunde şi dezvoltă 245 cai putere, însă nu se apropie de cifrele de consum foarte scăzute ale lui NX (5.3% urban, 5.1% extra-urban, 5.2% mediu) şi nici nu este la fel de eco-friendly.

Transmisia lui NX300h este de tip CVT, simulând cele 6 trepte pentru a-ţi da senzaţia de maşină convenţională. Nu este cu cutie sportivă, însă nici NX nu este cel mai sportiv SUV din segmentul său.
Punctele sale forte sunt mai degrabă rafinamentul şi confortul, asta din punct de vedere tehnic. Ar mai fi şi economia de carburant dar vorbim despre un automobil hibrid, deci este clar că va fi şi economic.
În rest, stabilitatea mi s-a părut bună, maşina este foarte uşor de condus practic în orice situaţie şi atmosfera din interior chiar te relaxează aşa cum numai un Lexus ştie să o facă.
În materie de preţ, poţi achiziţiona un NX300h începând de la 43.900 euro cu tot cu TVA. Ar fi vorba despre o versiune cu tracţiune faţă doar şi o echipare de bază. Modelul testat a fost versiunea de top, Luxury, cu 4WD, care costa 65.900 euro TVA inclus.

Aşadar, Lexus NX300h este, ca să o spunem direct, cel mai economic SUV compact premium din lume. Desigur că există şi alternative, dar înainte să te decizi asupra unui model nou din acest segment, trebuie să probezi şi un NX. În funcţie de gusturi şi adaptabilitate, s-ar putea să nu te mai întorci la automobile diesel sau pe benzină.
Urmăriţi linkul pentru a accesa galeria foto completă!