Anotimpul supermenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Blaine sfidează din nou moartea, de data aceasta înconjurat de trăsnete electice
David Blaine sfidează din nou moartea, de data aceasta înconjurat de trăsnete electice

În câteva zile, doi oameni pot deveni superoameni. David Blaine va încheia 72 de ore de expunere la o „furtună“ electrică de un milion de volţi. Iar Felix Baumgartner va sări în gol de la 36 de kilometri altitudine.

Magicianul american David Blaine (39 de ani) este un obişnuit al cascadoriilor extreme - a petrecut 63 de ore într-un bloc de gheaţă şi s-a lăsat îngropat de viu timp de o săptămână.

De data aceasta, Blaine înfruntă o adevărată „furtună" electrică. El va sta legat de un stâlp, fără să doarmă şi fără să mănânce timp de 72 de ore, fiind înconjurat de trăsnete electrice de până la un milion de volţi. Pentru a rezista la curentul electric, el este în întregime acoperit de un costum din zale de oţel, poartă pantofi cu talpă de fier şi o cască precum o cuşcă, care permit electricităţii „să danseze" în jurul corpului său, fără să îi atingă pielea.

Casca, deschisă, îi permite să bea apă cu ajutorul unui tub, însă magicianul poate să-şi atingă chipul cu degetele sale, care vor fi acoperite cu oţel.  „Dacă voi începe să am halucinaţii, şi e sigur că voi avea, dacă îmi ating chipul, totul se va sfârşi, faţa mea va fi distrusă de electricitate", a declarat David Blaine, cu câteva momente înainte de a se expune pericolului.

Cascadoria a început vineri pe cheiul 54 (Pier 54) de pe malul râului Hudson din Manhattan, New York, şi se va încheia astăzi. „Pentru această minifurtună electrică de la New York, am decis că intervalul cel mai îndelungat pe care voi putea să îl suport fără să mor va fi de trei zile şi trei nopţi", a adăugat David Blaine.

Un Houdini modern

David Blaine este cunoscut în toată lumea pentru recordurile sale uluitoare. În 2003, de pildă, a rezistat 44 de zile fără hrană, iar în 2008 a reuşit să-şi ţină respiraţia pentru 17 minute şi 4,5 secunde, record mondial la acea dată.



Omul care zboară mai sus şi mai rapid decât avioanele

Austriacul Felix Baumgartner (43 de ani) va încerca, mâine, să doboare patru recorduri mondiale: urcarea unui balon la cea mai mare altitudine, saltul de la cea mai mare înălţime, depăşirea vitezei sunetului în cădere liberă şi cea mai lungă cădere în gol. 

În cadrul misiunii „Red Bull Stratos", Baumgartner se va îmbarca într-o capsulă presurizată, care va fi urcată de un balon cu heliu până la altitudinea de cel puţin 36.567 de metri. De acolo, austriacul se va arunca în gol, sperând să depăşească viteza de 343 de metri pe secundă. Paraşuta se va deschide abia la 1.520 de metri, după ce Baumgartner va fi parcurs în cădere peste 35.000 de metri.

Scopul misiunii este unul ştiinţific şi presupune adunarea de informaţii în vederea viitoarelor expediţii spaţiale. „Vom afla modul în care reacţionează corpul atunci când va atinge viteza supersonică. De asemenea, nici efectul tranziţiei de la această viteză şi până la oprire nu este cunoscut. Prin acest proiect sperăm să învăţăm acest lucru. Poate, într-o bună zi, va fi posibil să salvăm astronauţi a căror aeronavă s-a stricat în spaţiu", a declarat Felix Baumgartner.

"La sfârşitul misiunii, vom şti cum reacţionează corpul atunci când va atinge viteza supersonică."
Felix Baumgartner paraşutist

Pericol extrem

Riscul la care se supune Felix Baumgartner este foarte mare. Dacă echipamentul se rupe,  în sângele austriacului s-ar putea forma bule letale.

info
info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite