Americanii au creat un spray care stimulează cicatrizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shutterstock
Shutterstock

Compania americană Healthpoint Biotherapeutics, specializată în îngrijirea pielii, a conceput un spray special ce conţine celule tegumentare,  informează lefigaro.fr.

Timp de trei luni, cercetătorii de la Universitatea Miami, coordonaţi de medicul Robert S. Kirsner, au testat eficienţa acestui spray cu keratinocite şi fibroblaste prelevate de la nou-născuţi, după circumcizie, pe un eşantion de 228 de pacienţi suferind de ulcere venoase cronice. Insuficienţa venoasă este o cauză majoră a maladiei (70% din cazuri). Din cauza unui retur venos deficitar, sângele stagnează şi deteriorează ţesuturile înconjurătoare care devin mai fragile, plăgile putând să se formeze prin simpla zgâriere a pielii. Cicatrizarea se face extrem de dificil, întrucât circulaţia nu aduce suficient oxigen şi nici moleculele necesare pentru regenerarea pielii.

O parte a tratamentului constă deci în relansarea circulaţiei sangvine cu ajutorul unor bandaje sau a unor ciorapi de compresie. Cealaltă parte a terapiei constă în favorizarea cicatrizării pielii, care se poate face prin spray-ul celular creat de americani. La fiecare şapte sau 14 zile, în funcţie de grupul din care făceau parte, pacienţii au primit un spray activ sau un spray placebo, cu ocazia schimbării pansamentelor şi a înlocuirii bandajele şi a ciorapilor de compresie.

Bilanţul testului: 70% dintre pacienţii trataţi cu spray activ au putut să cicatrizeze graţie celulelor pulverizate, comparativ cu procentul de 46% înregistrat în grupul de control (care a primit doar tratament prin compresie). Doza cea mai slabă (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecvenţă de aplicare de unu la două săptămâni, s-a dovedit metoda cea mai eficientă, ce a prezentat o reducere de 91% a mărimii plăgilor (comparativ cu 80% în grupul fără spray) şi o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.

Utilizarea de celule fetale permite o cicatrizare de o foarte bună calitate, ceea ce diminuează riscul de recidivă a bolii. În plus, cicatrizarea mai rapidă diminuează inconfortul pacienţilor, care trebuie să poarte uneori ciorapi şi bandaje de compresie 24 de ore din 24. Cheltuielile medicale, destul de importante pentru tratarea ulcerelor de piele cronice, pot fi şi ele reduse.

Preţul noului spray terapeutic este deocamdată necunoscut, însă specialiştii apreciază că acesta va fi destul de ridicat, ca orice preţ pentru terapiile celulare. Însă, indiferent de costul acestui nou tratament, cele mai importante aspecte rămân diagnosticul şi tratamentul patologiilor subadiacente, pentru a împiedica recidiva bolii, întrucât pentru acest tip de maladie, cicatrizarea nu este întotdeauna un sinonim al vindecării.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite