A început sezonul căpuşelor! Află cum să-ţi protejezi prietenul patruped
0Vremea caldă este semn că poţi petrece mult mai mult timp cu animalul tău de companie în aer liber. Asta înseamnă multe momente frumoase, dar şi posibilitatea să te trezeşti că prietenul tău tocmai a fost infestat fie cu purici, fie cu păduchi sau căpuşe. Ne uităm astăzi la câteva dintre soluţiile pe care poţi să le încerci pentru a te asigura că tu şi animalul tău de companie nu veţi cădea pradă paraziţilor externi.
Principalele riscuri asociate paraziţilor externi
Puricii sunt insecte extrem de rezistente şi pot rezista în stadiu de pupă luni de zile. Revenirea temperaturilor calde reprezintă un moment propice pentru dezvoltarea puricilor pe care prietenul tău patruped îi poate lua din iarbă, din parcuri sau medii infestate (grădini, locuinţe sau orice loc în care poate fi găsit un animal infestat). Conform www.descoperă.ro, puricii pot produce alergii, dermatite, iritaţii secundare ale epidermei şi chiar anemie sau infestare cu viermi intestinali. Adesea animalele care suferă infestări severe cu purici îşi pierd părul din cauza iritaţiei provocate de muşcăturile acestora.
Căpuşele sunt, de asemenea, paraziţi cu importanţă majoră datorită rolului de gazde şi transmiţători ai diverşilor agenţi patogeni. Spre deosebire de purici, căpuşele sunt artropode şi sunt renumite pentru abilitatea lor de ,,a se fixa într-o gazdă pentru a se hrăni cu sângele acesteia.” La om, căpuşele pot provoca febra butunoasă (care provoacă simptome de intoxicaţie, febră, cefalee pronunţată şi erupţii maculo-papuloase pe piele) şi boala Lyme, care se poate solda cu moartea după o perioadă de paralizie ascensionară. Înţepătura de căpuşe în sine poate produce simptome precum prurit, rigiditate la nivelul gâtului, cefalee, dureri articulare sau chiar febră. Uneori, înţepătura de căpuşă este asociată cu inflamarea nodulilor limfatici şi dificultăţii respiratorii. Căpuşele pot provoca la om: Encefalita de căpuşe, Febra recidivantă, Febra hemoragică de Crimeea – Congo şi Anaplasmoza.
Cum ne ferim de paraziţii sezonieri
Pentru a evita toate aceste neplăceri şi poate chiar o vizită prelungită la spital, fie pentru tine, fie pentru prietenul tău patruped, este important să eviţi pe cât posibil contactul cu animale fără stăpân. Având în vedere că majoritatea paraziţilor externi se gasesc în iarbă, este la fel de important să fie evitate, pe cât posibil, zonele cu iarbă înaltă.
Cea mai bună soluţie este aceea de a apela la un tratament preventiv care îţi protejează animalul de companie de astfel de paraziţi. Există mai multe variante de tratament pe piaţă şi probabil că medicul tău veteriar îţi poate oferi o soluţie. Asigură-te totuşi că veterinarul îţi propune o soluţie la un preţ corect şi nu te arunca neapărat din prima să cumperi cel mai scump produs din această gamă. Poţi primi aceeaşi calitate la un preţ rezonabil.
Cu ajutorul produsului Pet Spot Forte, spre exemplu, o singură pipeta golită pe ceafa prietenului tău patruped este suficientă pentru a ţine la distanţă paraziţii externi, timp de 3-4 săptămâni.
Astfel protejat, nu te mai mai îngrijorezi de potenţialele riscuri şi te bucuri de joaca în aer liber cu prietenul tău, în voie.