Ziua Z pentru Rapid. Giuleştenii află astăzi dacă pot juca sau nu în Liga I
0Curtea de Apel Bucureşti va judeca astăzi cererea de suspendare a hotărârii de intrare în faliment a clubului Rapid, urmând ca ulterior Liga Profesionistă de Fotbal să decidă dacă giuleştenii mai pot sau nu să joace în noul sezon al Ligii I.
„A fi sau a nu fi, asta-i întrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?”. Celebra replică din „Hamlet“ se potriveşte perfect situaţiei în care se află astăzi clubul Rapid. Avocaţii grupării înfiinţate în 1923 au solicitat instanţei suspendarea, pe calea ordonanţei preşedinţiale, a executării deciziei din 13 iunie a Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus intrarea clubului în faliment. În funcţie de ce va decide astăzi Curtea de Apel Bucureşti, Liga Profesionistă de Fotbal va hotărî dacă echipa va fi sau nu exclusă din Liga I.
„În ceea ce priveşte cererea de suspendare, ea poate primi două soluţii, respectiv respingerea cererii de suspendare, care are ca efect menţinerea caracterului executoriu de deschidere a procedurii falimentului, care are ca efect dizolvarea clubului, capacitate de exerciţiu restrânsă, ceea ce înseamnă că Rapid nu poate juca în Liga I. Vom aplica dispoziţiile Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, care spune că locul rămas vacant ca urmare a neînscrierii în competiţie a clubului Rapid va fi luată de către ACS Poli Timişoara. Asta e prima variantă. În a doua variantă, respectiv în cea în care cererea de suspendare va fi admisă, efectul unei astfel de soluţii este supendarea caracterului executoriu de deschidere a procedurii falimentului, ceea ce însemană că Rapid va fi în insolvenţă, cu toate consecinţele şi va participa în campionatul naţional în sezonul următor“, preciza secretarul general al forului, Iustin Ştefan, după Adunarea Generală de săptămâna trecută.
Alexa: „Vom juca chiar şi fiind în faliment!“
După 12 zile în care nu s-au desfăşurat niciun antrenament, iar tehnicianul Dan Alexa a fost acasă, la Timişoara, ba chiar a mai negociat şi cu alte echipe, echipa s-a reunit din nou luni, pe stadionul „Giuleşti”, cu 17 jucători. Iar Alexa are speranţe că situaţia se poate redresa: „Pentru Rapid, important este să începem acest campionat. Performanţele sunt lăsate puţin la o parte şi este normal, atât timp cât nu ne-am antrenat şi n-am reuşit să facem achiziţii. Cei de la Liga Profesionistă de Fotbal ne vor da o sumă de bani pentru fiecare meci. Putem juca chiar dacă vom fi în faliment. Şi Farul a evoluat în campionat, chiar dacă era în faliment“. Contactat de „Adevărul“, Iustin Ştefan a evitat să facă vreun comentariu referitor la această ipoteză halucinantă: „Liga Profesionistă de Fotbal va avea o poziţie oficială după ce instanţa va lua o decizie. Să nu anticipăm“. Totuşi, chiar şi în condiţiile în care deciziile de astăzi îi vor fi favorabile, e greu de crezut că Rapid va face faţă în campionat, cu un lot „subţire“ şi fără bază de pregătire, pentru că la Pro Rapid s-au sistat utilităţile, tot din cauza datoriilor.
Au mai apărut nişte posibili investitori
Un grup de oameni de afaceri italieni este interesat de cumpărarea clubului Rapid Bucureşti, care este foarte aproape de intrarea în faliment, susţine site-ul tuttomercatoweb.com. Italianul Federico Carboni a fost prezent, duminică seară, la finala Cupei Ligii dintre Steaua şi Concordia Chiajna, el fiind intermediarul dintre grupul de oameni de afaceri italieni şi actualul patron Valerii Moraru. Sursa citată a mai scris că grupul de oameni de afaceri italieni mai are în vedere şi cluburi din Liga a II-a, dar prioritatea rămâne Rapid.
Fanii au început să plătească datoriile către ANAF
Suporterii grupării din Giuleşti încearcă să scape clubul de la faliment cu orice preţ. În acest sens, ei s-au mobilizat pentru a achita o parte din datoria clubului patronat de Valerii Moraru către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, principalul creditor al clubului, care avea de recuperat, la data de 30 aprilie 2016, suma de 10.072.785 lei. „S-a făcut un grup pe Facebook unde postează fiecare suporter ordinele de plată, fiecare donează cât poate. Le vom centraliza şi vedem cum stăm. Asta e şi ideea, facem un dosar şi ne prezentăm cu ele în instanţă. Faliment egal desfiinţare, conform principiilor noastre de rapidişti“, a explicat acţionarul minoritar Cătălin Tudor, care deţine 1% din club.