„Zeii fotbalului“ au ţinut cu România: de ce avem prima şansă cu Grecia şi care e prima decizie majoră luată de Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania Ungaria

„Adevărul“ a analizat rezultatul tragerii la sorţi de la Zurich şi a ajuns la o singură concluzie: am obţinut tot ce ne-am dorit. Rio se vede mai clar ca niciodată.

„În viaţă, nu poţi să faci nimic fără noroc“, e o teorie care ascunde foarte mult adevăr. Iar dacă Victor Piţurcă are o calitate, atunci aceea e faptul că e un tip norocos. Datorită acestei calităţi, în premieră, România a beneficiat de jocul rezultatelor şi a ajuns la baraj pe aripile Olandei. Ieri, la tragerea la sorţi pentru „dubla“ de la 15 şi 19 noiembrie a ieşit exact ce a dorit 99% din lumea fotbalului românesc: 

*Am prins Grecia, cel mai accesibil adversar dintre capii de serie.

*Turul se joacă la ei, la 15 noiembrie, iar returul pe „Arena Naţională“, la 19 noiembrie.

„Această tragere a fost făcută de Victor Piţurcă“, a exclamat, în glumă, Gabi Balint după ce a aflat care sunt cele două partide care îi despart pe tricolori de o revenire la o Cupă Mondială după 16 ani.

I-am spulberat acum doi ani

Pe lângă faptul că e o naţională bătrână, fără vedete de talie mondială, cu foarte mulţi jucători care evoluează în campionatul intern, unul lovit din plin de criză, Grecia are şi un handicap istoric în faţa României. Bilanţul all-time vorbeşte de la sine:

*30 de meciuri, 17 victorii România, 8 egaluri, 5 victorii Grecia, golaveraj 67-31 în favoarea tricolorilor.

Mai mult, ultima confruntare România – Grecia, un amical disputat în Austria în 2011, s-a încheiat cu o victorie confortabilă a românilor. Trupa pregătită şi atunci de Victor Piţurcă s-a impus în faţa celei antrenate de Fernando Santos, scor 3-1 (Torje 17, Tănase 61, Chipciu 81 - Karagounis 34). Foarte mulţi fotbalişti care s-au aflat pe teren acum doi ani se află şi acum în loturile celor două naţionale. 

România are zece „supravieţuitori“: Bălgrădean, Găman, Chiricheş, Goian, Pintilii, Lazăr, Torje, Stancu, Tănase şi Chipciu. 

De partea cealaltă, opt fotbalişti eleni care, în 2011, au pierdut în faţa tricolorilor vor fi şi luna viitoare în lotul pentru baraj: Kapino, Maniatis, Papastathopoulos, Tziolis, Karagounis, Kone, Samaras, Mitroglu.

Piţurcă face pe supăratul

În condiţiile în care, după tragerea la sorţi de la Zurich, sloganul „Se vede Rio“ a prins şi mai mult contur în România, Victor Piţurcă a încercat să mai tempereze entuziasmul general. Selecţionerul a spus că, de fapt, nu-i convine nici adversarul care ne-a ieşit în cale şi, uluitor, nici faptul că tricolorii vor disputa manşa decisivă pe teren propriu!

„E o tragere bună, chiar dacă mi-aş fi dorit o altă echipă. Grecia are jucători de mare experienţă. O să vă surpindă că spun asta, dar mi-ar fi plăcut să jucăm primul meci acasă.  Pornim cu şansa a doua, deşi i-am învins pe greci cu 3-1 într-un meci amical. Totuşi, calificarea e deschisă. Avem şansa noastră şi trebuie să profităm de ea“, a declarat Piţi.

Goian, sincer: „Toţi ne-am dorit Grecia“

Dacă selecţionerul a avut un discurs prin care a încercat, probabil, să-şi ţină şi jucătorii cu picioarele pe pământ, în schimb, Dorin Goian, unul dintre veteranii lotului, a recunoscut că ne-a ieşit totul la tragerea la sorţi.

„Toţi românii cred că şi-au dorit să jucăm cu Grecia. Ne putem bate cu ei de la egal la egal. E o echipă mai accesibilă, în comparaţie cu Portugalia sau Croaţia“, a spus stoperul care joacă la Asteras, chiar în prima ligă elenă. 

Goian i-a identificat pe cei mai periculoşi fotbalişti ai lui Fernando Santos: „Samaras e un jucător important, cu el m-am şi întâlnit în Scoţia. Mitroglou e golgheterul campionatului şi marchează meci de meci. Cred că ei sunt cei mai în formă din naţională. Una peste alta, nu mă bucur încă, o s-o fac dacă ne calificăm“.

Popescu: „Am fost norocoşi“

Fostul căpitan al tricolorilor, Gică Popescu, s-a arătat şi el încântat de faptul că tricolorii trebuie să treacă de un adversar accesibil ca să ajungă la CM 2014. „Ne putem considera norocoşi, pentru că toată lumea a vrut Grecia. Dacă nu jucăm bine contra grecilor, nu merităm să mergem la Mondiale. E important că jucăm meciul decisiv acasă“, a afirmat „Baciul“. 

Piţi amână etapa a 15-a

România va întâlni Grecia, la Atena (15 noiembrie), şi apoi pe „Arena Naţională“ (19 noiembrie). Pentru a pregăti această „dublă“, Piţurcă a anunţat că etapa a 15-a a Ligii I, cea dinaintea primului meci, va fi amânată. Din cauza naţionalei, s-a amânat şi etapa a 7-a, în luna septembrie, înaintea „dublei“ cu Ungaria şi Turcia.

Sincer, nu-mi place ce a ieşit la tragerea la sorţi. Grecia e un adversar experimentat, şansele sunt 50-50, cu un mic plus de partea lor. Aş fi preferat Portugalia sau Croaţia, chiar dacă am fi pierdut, am fi avut ocazia să jucăm împotriva unor fotbalişti foarte mari. Costin Lazăr mijlocaş PAOK Salonic   Plecăm cu şansa a doua. Grecii au experienţă în astfel de baraje. Chiar dacă nu au nume sonore, o să avem, cu siguranţă, o dublă foarte, foarte grea. Nu am apucat să-i vad cum joacă, dar ştiu că îl au pe Samaras, care dă goluri permanent la Celtic. E foarte periculos. Răzvan Raţ fundaş West Ham   Mă bucur să aud că am picat cu Grecia. Am avut noroc, sunt o echipă accesibilă. Am avut şansă, dar nu înseamnă că ne-am calificat. Putem spune că ne batem de la egal la egal cu grecii, dacă privim campionatul lor şi Liga I. Putem visa cu ochii deschişi la calificare. Adrian Mutu atacant Ajaccio   Plecăm cu şansa a doua şi sperăm să ajungem primii. Am visat mereu să ajung la un turneu final, poate acum mi se va îndeplini visul. Va fi foarte greu, şansele sunt 50-50. Nu trebuie să câştigăm cu 7-0, e de ajuns un gol. Gabi Torje mijlocaş Espanyol   Grecia a luat foarte puţine goluri în preliminarii, se apără foarte bine. Nu va fi un meci uşor, presiunea va fi mai mare pentru noi, deoarece toţi consideră că Grecia e un adversar accesibil. Suntem acum cu zâmbetul pe buze, sper să ne bucurăm şi la final.  Ciprian Marica atacant Getafe  

Grecii, în delir: „Pregătiţi-vă valizele pentru Brazilia“

Dacă românii au dorit să întâlnească Grecia la baraj şi elenii au fost încântaţi de rezultatul tragerii la sorţi. „Dumnezeu ne-a salvat. E bine că am evitat o deplasare în Islanda, la 0 grade Celsius. România e un obstacol mai usor de trecut. Dacă nu vom face aceleaşi greşeli în apărare, cu siguranţă, vom ajunge în Brazilia. Pregătiţi-vă valizele pentru Brazilia“, au fost primele reacţii apărute în ediţiile online ale ziarelor greceşti, imediat după tragerea la sorţi.

Meciurile de play-off pentru Mondialul din 2014

Europa

Grecia – România

Portugalia – Suedia

Ucraina – Franţa

Islanda – Croaţia

Meciurile se vor juca la 15 şi 19 noiembrie.

Africa

Burkina Faso – Algeria 3-2

Coasta de Fildeş – Senegal 3-1

Etiopia – Nigeria 1-2

Tunisia – Camerun 0-0

Ghana – Egipt 6-1

Partidele retur se vor juca la 16, 17 şi 19 noiembrie.

Asia / America de Sud

Iordania – Uruguay

Cele două meciuri se vor juca la 13 şi 21 noiembrie.

America de Nord / Oceania

Mexic – Noua Zeelandă

Turul va fi la 13 noiembrie, iar returul la 20 noiembrie.

CITEŞTE ŞI:

*Piţurcă: "E o tragere bună, chiar dacă mi-aş fi dorit altă echipă"

 

*Grecii jubilează după ce au picat cu România: „Pregătiţi-vă bagajele pentru Brazilia“. Cu cine au impresia că se vor în întâlni în echipa lui Piţurcă

 

*Mutu trage un semnal de alarmă şi spune că nu e cazul să sărbătorim: ce şanse ne dă să mergem la Mondialul din 2014

*Sunt şi români trişti după tragerea la sorţi: Lazăr voia orice echipă, dar nu Grecia. Cu cine şi-ar fi dorit să jucăm

 

*Hagi: „Să nu spună lumea că am picat cu Grecia şi, mamă, ce bine e!”

Prezentarea Greciei, adversara României în barajul pentru CM. „Adevărul“ vă prezintă echipa tip şi cele mai importante amănunte despre naţionala elenă.

Ciprian Marica: "Sunt foarte fericit, este tot ce ne putem dori!" Atacantul lui Getafe a reacţionat imediat după ce a aflat că echipa naţională se va bate cu Grecia pentru calificarea la Mondialul din 2016.

VIDEO România a învins Grecia în 2011, goluri Torje, Tănase şi Chipciu. România şi Grecia s-au întâlnit de 30 de ori de-a lungul timpului, bilanţul fiind favorabil tricolorilor, care au în palmares 17 victorii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite