Vine Mondialul Estului, cu o alegere curioasă din partea lui Putin. Meciuri jucate la Kalinigrad, o exclavă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin a urmărit împreună cu Sepp Blatter şi Angela Merkel finala CM 2014 FOTO Reuters
Putin a urmărit împreună cu Sepp Blatter şi Angela Merkel finala CM 2014 FOTO Reuters

CM 2014 s-a încheiat, ne pregătim pentru CM 2018. Vladimir Putin promite un turneu de neuitat peste patru ani, când Rusia, cea mai întinsă ţară din lume, va găzdui competiţia, prima organizată într-o ţară ex-comunistă. Printre cele 11 oraşe care vor găzdui meciuri, unul, Kalinigrad, ridică însă mari semne de întrebare, în legătură cu motivele alegerii sale de către Putin.

Pe 13 iulie, Vladimir Putin a fost printre şefii de stat şi guvern care au asistat în direct la finala Cupei Mondiale, la Rio de Janeiro, pe celebra arenă „Maracana“. Putin nu era acolo doar dintr-o plăcere de fan, ci ca lider şi reprezentant al următoarei gazde a turneului. 

După Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (7-23 februarie 2014), Rusia e gata pentru un proiect sportiv şi mai ambiţios, poate cel mai mare din istoria sa post-URSS. 

Candidatura a fost depusă în 2009, pe când Putin era doar prim-ministru, OK-ul a fost primit pe 2 decembrie 2010, la Zürich, într-un vot controversat, în care Rusia şi Qatar au primit dreptul de a organiza CM 2018, respectiv 2022. 

Iniţial, au existat nouă candidaturi, dar Mexicul şi Indonezia s-au retras, deoarece nu puteau îndeplini cerinţele FIFA. Au rămas în cursă SUA, Australia, Japonia, Rusia, Anglia, Belgia / Olanda şi Spania / Portugalia, iar la votul final Rusia a câştigat în faţa Spaniei şi a Portugaliei. Mulţi au vorbit atunci despre petrol, gaze naturale, şpăgi şi influenţe politice, la fel ca şi în cazul Qatar. 

„Am găzduit cu succes Jocurile de la Soci. Acum ştim ce înseamnă să organizezi un eveniment de o asemenea amploare. Vom face tot ce putem pentru a oferi lumii o sărbătoare a fotbalului de neuitat şi să arătăm ospitalitatea rusă“, a anunţat Vladimir Putin. 

Distanţe uriaşe între oraşe

Deplasarea în Brazilia a lui Putin şi a lui Vitali Mutko, ministrul rus al Sporturilor şi preşedintele Comitetului de organizare al CM 2018, a mai avut un scop precis. Ruşii consideră că există destule similitudini între cele două ţări şi vor să înveţe din experienţa sud-americanilor. Mondialul din Rusia pune probleme asemănătoare, în primul rând din punct de vedere al distanţelor pe care le vor avea de străbătut suporterii. 

Va fi primul turneu final organizat în estul Europei, şi chiar în cea mai întinsă ţară din lume, cu o suprafaţă de 17.101.081 km pătraţi. Iar meciurile se vor juca de la Kaliningrad şi Sankt-Petersburg, în nord, la Soci, în sud, şi Ekaterinburg în est (între primul şi ultimul oraş distanţa este de 2.991 km, în Brazilia, între extremele Manaus, nord-vest, şi Porto Allegre, sud-est, distanţa era de 1.946 de km). 

Ruşii au ambiţii mari şi vor să reconstruiască şi să refacă total infrastructura, atât cea sportivă, cât şi cea de transport, pe un teritoriu vast. Pentru fanii străini care se vor îmbarca peste patru ani în această aventură există şi un avantaj, procesul de obţinere a vizelor urmând să fie suspendat, pe perioada turneului. 

Mondialul se va „plimba“ în 11 oraşe şi 12 arene

Au existat mai multe planuri, dar în cele din urmă ruşii s-au hotărât pentru 11 oraşe-gazdă şi 12 stadioane. Două dintre acestea, Kazan Arena (Kazan) şi Stadionul Fişt 

(Soci) sunt deja construite, arena Spartak va fi inaugurată în septembrie 2014, iar cea a lui Zenit, din Sank-Petersburg, e programată să fie finalizată în anul următor. 

Celelalte opt stadioane sunt în faza finală a designului sau în diverse stadii de modernizare. În noul context, al tendinţelor expansioniste ale lui Putin, şi al situaţiei din estul Europei, n-ar fi exclus să vedem meciuri şi pe „Arena Donbass“, din Doneţk, care oricum este una extrem de modernă. 

stadioane Rusia CM 2018

14,7

miliarde de euro ar urma să fie costul total al CM 2018, potrivit ruşilor. Mondialul din Brazilia 

a costat 11 miliarde de euro

Sperăm să începem lucrările în august sau cel târziu în septembrie. Totul 

va fi gata la timp.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

harta Kaliningrad

Locaţia exclavei Kaliningrad

Kaliningrad, o alegere curioasă

Interesantă şi curioasă este alegerea Kaliningradului printre oraşele-gazdă. Este vorba despre o exclavă (parte a unui stat sau a unei entităţi administrativ-teritoriale care nu are legătură pe uscat cu teritoriul de bază al acestuia, fără a fi o insulă) rusă la Marea Baltică. Până în anul 1945 s-a numit Königsberg, fiind capitala Prusiei Orientale. Situat între Polonia şi Lituania, Kaliningrad a fost atribuit URSS-ului, după Al Doilea Război Mondial, ca despăgubiri de război, şi se preconiza în 1945 transferul acestui teritoriu Lituaniei, pe atunci republică a URSS-ului. Din 1946 a rămas însă o regiune componentă a Rusiei. 

Kaliningrad are o suprafaţă de 223 km2 şi o populaţie de 431.000 de locuitori. 

FOTO: Blatter, preşedintele FIFA, între Vladimir Putin şi Angela Merkel, la finala CM 2014, de pe „Maracana“, din Rio de Janeiro, dintre Germania şi Argentina. FOTO: Reuters

CM 2014. Reportaj din Brazilia: E ultimul Mondial în care homosexualii se simt ca acasă. Ce îi aşteaptă în Rusia şi în Qatar

FOTO Stadioanele care vor găzdui Campionatul Mondial 2022 din Qatar

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite