VIDEO Ne măsurăm forţele cu „desculţii“ planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amicalul de lux cu Argentina lui Lionel Messi s-a transformat în numai câteva zile într-o întâlnire cu cea mai slabă naţională din lume: San Marino. Partida dintre San Marino şi România se va desfăşura miercurea viitoare, pe „Stadionul Olimpic“ din Serravale, de la ora 21.30.

Telenovela „Uite Argentina, nu e Argentina" o ştie toată lumea. Lăsaţi cu ochii în soare de sud-americani, oficialii FRF au purtat, zilele trecute, discuţii cu federaţia din Uzbekistan pentru un amical în Austria, însă şi în acest caz n-au lipsit problemele. Asiaticii aveau nevoie de vize pentru a veni în Europa, nu le-au putut obţine în timp util, ne-au chemat la ei acasă, la Taşkent, dar Mircea Sandu şi Victor Piţurcă au refuzat. În aceste condiţii, negocierile au fost sistate. Cu o săptămână înainte de data de 10 august, mai erau puţine soluţii ca tricolorii lui Victor Piţurcă să se poată încălzi pentru „dubla" oficială cu Luxemburg (2 septembrie) şi cu Franţa (6 septembrie).

Din Europa, doar Andorra şi San Marino erau libere. Cum prima e adversara noastră în viitoarele preliminarii, alegerea finală n-avea cum să fie decât San Marino. Adică „lanterna roşie" a clasamentului FIFA, pe locul 203, la egalitate de puncte (0!) cu „fraţii" din Andorra, Samoa Americană şi Montserrat.

Ne-au dat gol în 1991

Sanmarinezii au amintiri plăcute cu noi, în compania generaţiei de aur a tricolorilor reuşind să marcheze primul lor gol într-o competiţie oficială, la trei ani după afilierea la FIFA şi UEFA. Se întâmpla la 27 martie 1991, pe „Olimpicul" din Serravale, un anume Pasolini învingându-l pe Prunea din penalty, într-un meci câştigat până la urmă de România cu 3-1. În San Marino, fotbalul profesionist e ca şi inexistent, la naţională fiind doar doi jucători care au depăşit amatorismul (portarul Simoncini, coleg cu Mutu la Cesena şi veteranul de 35 de ani, Selva, în acest moment fără echipă după despărţirea de Verona). În rest, viitorii noştri adversari îmbină utilul cu plăcutul, adică se prezintă la meciuri doar cu învoire de la serviciu. Inclusiv selecţionerul Giampaolo Mazza este, în primul rând, profesor de educaţie fizică şi apoi antrenor.

Inedit despre San Marino

- A câştigat un singur meci în istorie, într-un amical cu Liechtenstein din urmă cu şapte ani.
- Golaverajul all-time al naţionalei este de 17-340, adică - 323.
- În afară de golgheterul Andy Selva (opt reuşite), niciun alt jucător n-a reuşit să dea mai mult de un gol la naţională.
- Audienţa maximă pe teren propriu a fost de 3.294 de spectatori în 2007, la un meci cu Irlanda, însă 2.500 erau fani ai oaspeţilor.
- Prima ligă din San Marino cuprinde 15 echipe, fiind pe ultimul loc în ierarhia coeficienţilor UEFA.

Înţepături între Marica şi Răzvan

Demisia lui Răzvan Lucescu de la echipa naţională continuă să aibă ecouri printre fotbaliştii primei reprezentative. Într-o intervenţie telefonică la o emisiune de pe Dolce Sport, Ciprian Marica l-a înţepat subtil pe fostul selecţioner. „Răzvan, mă bucur să văd că tu în continuare crezi în echipa naţională. Aveam aşa o vagă impresie că nu ne mai dai şanse de calificare", a spus atacantul lui Schalke. „Înseamnă că ai stat doi ani cu mine degeaba la echipa naţională", a replicat Lucescu, tot cu ironie. „Glumesc cu tine, sper că ţi-ai dat seama", a încheiat Marica amuzat.

Obişnuiţi cu recordurile

- San Marino e ţara cu cea mai mică populaţie (30.000) dintre cele afiliate la UEFA.
- l Înfrângerea cu 0-13 suferită în 2006 contra Germaniei e un record european în ceea ce priveşte diferenţa de scor. Au mai primit cel puţin zece goluri în alte trei rânduri.
- Selecţionerul Mazza, în funcţie din 1998, e cel mai „rezistent" antrenor de naţională de pe Bătrânul Continent.
- Fraţii gemeni Aldo şi Davide Simoncini au stabilit o premieră mondială, ambii marcând câte un autogol într-un meci cu Suedia.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite