Trei pe un singur loc! Cine sunt candidaţii care vor să devină şefi ai Federaţiei Române de Handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ALEGERI Alexandru Dedu, Cristi Gaţu şi Remus Drăgănescu sunt cei trei candidaţi înscrişi în lupta pentru şefia Federaţiei Române de Handbal la alegerile care vor avea loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Pe 27 ianuarie 130 de structuri afilitate la federaţia de profil se vor aduna la Bucureşti pentru a vota o nouă conducere. Consiliul de Administraţie a validat trei cadidaturi la alegerile pentru şefia handbalului românesc: Alexandru Dedu, preşedintele Ligii Profesioniste de Handbal, Cristian Gaţu, preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Române de Handbal şi Remus Drăgănescu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Handbal.

Deşi a susţinut în trecut că nu va mai candida, Gaţu a decis să intre totuşi în luptă. Opţiunea actualului preşedinte s-a modificat după ce Remus Drăgănescu a fost propus. „ Dacă sunt oameni tineri, care aduc o schimbare, un suflu nou, atunci mă dau la o parte, dacă sunt oameni de vârstă cu mine, care îşi doresc să-mi ia locul (n.r. Drăgănescu), atunci voi mai candida încă o dată. Poate voi mai sta unu-doi ani ca să cresc unul tănăr căruia să-i las locul. Pentru mine e o bătaie de cap să mai intru iar în această cursă, dar nu pot lăsa federaţia pe mâna oricui”, spunea Gaţu pentru „Adevărul.”

În ciuda faptului că relaţiile cu Gaţu nu sunt deloc cordiale, Drăgănescu a vorbit în termeni laudativi la adresa celui mai puternic contracandidat al său la aceste alegeri. „Eu nu îi consider contracandidaţi pe Gaţu şi pe Dedu, ci colegi de activitate. Gaţu a adus o contribuţie substanţială prin activitatea pe care a avut-o. În cazul în care va continua ca preşedinte, voi colabora cu dânsul”, a comentat Drăgănescu.

Ultimul candidat, Alexandru Dedu este şi singurul care are un program concret. Pe termen lung, el vrea să transforme handbalul într-un sport naţional, după modelul Ungariei, Norvegiei, Croaţiei sau Danemarcei. Pe termen scurt, Dedu propune modificări ale statutelor şi regulamentelor pentru a fi conforme cu realitatea, implementarea unui program naţional de marketing pentru atragerea de sponsori şi de suporteri, realizarea unui sistem informatic bine pus la punct cu o bază de date cu tot ce mişcă în handbalul românesc, atragerea de fonduri europene, precum şi ca selecţionerii echipelor naţionale să nu mai antreneze şi la cluburi. Fostul internaţional urmăreşte şi crearea unor centre zonale de juniori şi realizarea unor campionate naţionale de streethandball şi de handbal pe plajă, dar şi candidatura ţării noastre la organizarea unui Campionat European.

Cine sunt cei trei candidaţi?

Cristian Gaţu (68 de ani):

conduce handbalul românesc din 1996, fiind, după Mircea Sandu, cel mai logeviv preşedinte de federaţie din România

este dublu campion mondial cu naţionala României în 1970 şi 1974

dublu medaliat olimpic cu naţionala României (argint la Montreal în 1976 şi bronz la Munchen în 1972)
în mandatele sale, doar naţionala de handbal feminin se poate lăuda cu rezultate bune: un argint mondial în 2005 şi un bronz european în 2010. În schimb, naţionala masculină nu s-a mai calificat la un Campionat European din 1996

beneficiază de sprijinul cluburilor din Liga Naţională de handbal

Remus Drăgănescu (64 de ani):

este vicepreşedinte al federaţiei, ocupându-se de sectorul feminin

beneficiază de sprijinul cluburilor sportive şcolare din România

a pregătit naţionala de handbal feminin la ediţiile din 1982 şi 1998 ale Campionatului Mondial, iar la ediţiile din 1995 şi 1997 a fost antrenor federal

Alexandru Dedu (42 de ani):

este preşedintele în exerciţiu al Ligii Profesioniste de Handbal

a jucat la FC Barcelona, echipă pentru care a câştigat de trei ori Liga Campionilor şi de două ori Supercupa  Europei

a jucat 232 de meciuri la naţională pentru care a marcat 399 de goluri

are în palmares nouă titluri de campion în trei campionate diferite (în România cu Poli Timişoara şi Steaua, în Spania cu Barcelona, în Portugalia cu Porto).
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite