Simona Halep, fata de aur a României. Povestea de succes a campioanei noastre, o tânără de 22 de ani care a uimit planeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep a devenit a treia cea mai bună jucătoare din lume FOTO Reuters
Simona Halep a devenit a treia cea mai bună jucătoare din lume FOTO Reuters

Simona Halep este numele care se află pe buzele tuturor românilor în aceste zile, nume care a devenit, de curând, un brand de ţară. În urmă cu 12 luni, puţini erau cei care o cunoşteau pe Halep, acum aproape că nu e român care să nu fi auzit de ea. Dar ce se află în spatele acestei cariere de succes? "Adevărul" vă prezintă povestea acestei minunate campioane, cu care toată România se mândreşte.

România fierbe în aşteptarea marelui meci, finala de la Roland Garros, în care Simona Halep va da piept cu puternica Maria Şarapova pentru a câştiga trofeul suprem. Dintr-o jucătoare de pluton, aşa cum era acum un an, Simona a "explodat" în ultimele 12 luni, interval în care a avut o ascensiune impresionantă în tenisul feminin.

Calificarea în finala de la Roland Garros, prima sa finală de Mare Şlem din carieră, a propulsat imaginea Simonei în mentalul colectiv. La fiecare colţ de stradă se aude vobindu-se despre ea şi despre jocul ei. Fiecare român se mândreşte cu ea, iar politicienii se înghesuie să-şi asocieze imaginea cu imaginea ei.

Însă, puţini sunt cei care cunosc povestea acestei minunate jucătoare de tenis, al cărei joc încântă ochiul şi care te cucereşte prin modestia şi ambiţia ce o caracterizează.

Halep s-a născut la Constanţa în 1991, pe 27 septembrie, într-o familie de aromâni. Tatăl său, Constantin Stere, a fost fotbalist la Săgeata Stejaru, o echipă de ligă inferioară din judeţul Constanţa. Pasiunea pentru sport a tatălui l-a îndemnat să-şi îndrepte fiica spre practicarea tenisului. 

A început tenisul la 4 ani

La vârsta de 4 ani a pus pentru prima dată racheta în mână, fiind stimulată şi de fratele ei mai mare, care a făcut şi el tenis, dar s-a lăsat ulterior. Într-o zi a luat racheta şi a mers la terenul unde se antrena fratele ei. Câteva luni mai târziu a fost remarcată de profesorul Ioan Stan, de la Liceul Economic. „Avea vreo patru ani şi jumătate când profesorul mi-a spus: «Aduceţi-o la mine». Avea Simona o rachetă de tenis mai mare decât ea“, rememorează Stere Halep. Doi ani mai târziu, Simona avea să fie legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanţa şi să facă primul pas mic pentru o carieră mare.

La vârsta de 6 ani mergea zilnic pe terenul de tenis, unde petrecea câteva ore bune pentru a exersa. Ceea ce pentru alţi copii era o muncă istovitoare, pentru ea era o plăcere: avea câte două antrenamente pe zi şi, cu toate că poate părea un program sever, acesta s-a dovedit unul dintre secretele care i-au asigurat succesul de mai târziu. Văzând că fiica sa este atât de pasionată, Stere Halep a cheltuit o avere pentru a-i oferi micuţei cele mai bune condiţii pentru practicarea sportului alb. Deplasări, echipament şi taxele de participare la turnee au fost suportate de tatăl Simonei, care se felicită acum pentru că a crezut în potenţialul fiicei sale şi nu a ezitat nici măcar o clipă să investească în ea. 

"Antrenorul, biletele de avion pentru turnee costă cam 50-60.000 € pe an“, declara Stere Halep în urmă cu un an, adăugând ca fiica sa câştiga prea puţin pentru a acoperi cheltuielile.

A câştigat Roland Garrosul pentru juniori

Zece ani mai târziu, la vârsta de 16 ani, Simona s-a mutat în Bucureşti pentru a-şi continua cariera. La acea vârstă, idolii ei erau Justine Henin şi Andrei Pavel. Prima competiţie importantă la care a participat a fost în 2008. Pe atunci, avea doar 17 ani, vârstă care îi oferea dreptul de participare doar la turnee dedicate junioarelor.

Simona_Halep Roland_Garros_Junior_Championships_2008

Simona, mândră de trofeul câştigat la Roland Garros, în 2008, la junioare

La scurt timp de la debut avea sa iasă la suprafaţă talentul acestei minunate jucătoare de tenis, când a câştigat turneul Roland Garros destinat juniorilor, prima performanţă notabilă a carierei. Apoi, în anii care au urmat, Simona a participat la mai multe turnee din circuitul ITF, reuşind să câştige, în total, şase astfel de competiţii la simplu şi patru la dublu. 

A făcut operaţie de micşorare a bustului

În jurul vârstei de 18 ani, Simona a decis să-şi micşoreze bustul pentru a fi sigură că va avea un randament mai bun pe terenul de tenis. Înainte de a ajunge cunoscută datorită performanţelor sale, admiratorii sexului frumos o ştiau pe Simona datorită acestei operaţii de micşorare a sânilor. La vremea aceea, presa britanică lăuda iniţiativa şi remarca că intervenţia chirurgicală a ajutat-o pe Simona să urce vertiginos în clasamentul mondial, respectiv 450 de locuri în doi ani.

2010, anul începutului urcuşului

În 2010, la vârsta de 19 ani, Simona a jucat primul său turneu de Mare Şlem din carieră, la Australian Open. Pe 5 aprilie 2010, ea se afla pe locul 166 mondial. Din acel moment, a început să urce pas cu pas. Tot în 2010 a jucat prima finală a unui turneu WTA, în Portugalia, la Fes, pe care a pierdut-o. În 2011 şi 2012 a reuşit de două ori să intre în top 50 mondial. Graţie talentului desăvârşit şi ambiţiei de fier, Halep a crescut cu fiecare meci disputat, ajungând în 2013 să aibă un palmares impresionat pentru o jucătoare de 21 de ani: 52 de victorii şi doar 17 înfrângeri.

Potrivit tennisexplorer.com, din 2010 încoace Simona a avut permanent un palmares pozitiv:

2010 - 42 de victorii, 23 de înfrângeri;

2011 - 29 de victorii, 26 de înfrângeri;

2012 - 29 de victorii, 24 de înfrângeri;

2013 - 52 de victorii, 17 înfrângeri.

Calificarea în finala de la Roland Garros, cea mai strălucitoare performanţă

Pe lângă turneele câştigate în 2013, la simplu, Simona nu reuşise nimic notabil la turneele de Mare Şlem. Însă, 2014 a fost de bun augur pentru româncă. Aceasta a început în forţă anul, la Australian Open, când a ajuns până în sferturile de finală. A urmat triumful de la Doha, finala de la Madrid şi, acum, calificarea în finala de la Roland Garros, cel mai bun rezultat al carierei. Această performanţă coincide şi cu urcarea pe locul 3 în clasmentul mondial, cea mai bună clasare a unei românce în ierarhia tenisului feminin profesionist.

Iată rezultatele obţinute la competiţiile de Grand Slam, conform wtatennis.com: 

  • Australian Open tur 3 (2011);
  • Roland Garros tur 2 (2011);
  • Wimbledon tur 2 (2011, 2013);
  • US Open tur 2 (2011, 2012).
  • Australian Open sferturi (2014)
  • Roland Garros finală (2014)

Câştiguri de peste 4 milioane de dolari din tenis

Rezultatele obţinute de Halep nu se traduc doar prin faimă, ci şi prin câştiguri financiare substanţiale. Graţie victoriilor obţinute de când s-a apucat de tenis, românca şi-a trecut în conturi o sumă uriaşă, de aproximativ 3.5 milioane de dolari. La aceşti bani se vor adăuga alţi 825.000 de dolari, cel puţin, graţie calificării în finală, la Openul Franţei.

825.000 de euro şi 1.300 de puncte WTA va primi Simona Halep pentru calificarea ei în finala de la Roland Garros. Astfel, câştigurile ei din tenis vor depăşi 4 milioane de dolari

1.650.000 de euro şi 2.000 de puncte WTA va primi Simona Halep, dacă va câştiga finala de la Roland Garros

CITIŢI ŞI:

VIDEO Halep-Mania: Simona a fost aplaudată frenetic în plenul Parlamentului din Republica Moldova

Avertisment pentru Halep. De ce a fost comparată Şarapova de către mama lui Andy Murray cu „un pliculeţ de ceai“

Încurajări de la o legendă: ce mesaj formidabil a primit Simona Halep din partea Nadiei Comăneci

Antrenorul lui Halep îşi pune eleva în gardă înainte de finală: „Şarapova o va ucide“. Ce n-ar trebui să facă Simona

Cum s-a născut o stea: pe ce loc era Halep, anul trecut şi ce a făcut de atunci. Simona a dezvăluit momentul decisiv

Halep e la un pas de a scrie istorie: de ce rezultat are nevoie pentru a realiza o dublă performanţă formidabilă

Adevărul Live - mesaj către politicieni: Lăsaţi-o în pace pe Simona Halep!

Prima declaraţie a Simonei Halep, după calificarea, în premieră, în finala de la Roland Garros

FOTO Simona Halep, în finala de la Roland Garros. Românca e noul număr 3 mondial, după ce-a învins-o în semifinale pe Andrea Petkovici

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite