Sfidează timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa  Huţupan şi Monica Brosovzky
Luminiţa Huţupan şi Monica Brosovzky

Luminiţa Dinu-Huţupan a revenit în handbal, la nivel înalt, după ce a împlinit 40 de ani, dar jucătoarea Oltchimului nu e singurul sportiv român „fără vârstă“ dintre cei care activează în continuare.

În sporturile de echipă din România evoluează mai mulţi campioni care fie au trecut de 40 de ani, fie se apropie de această vârstă. Ei dovedesc faptul că nu contează ce scrie în buletin, fiind utili echipelor la care sunt legitimaţi.

Ilyeş, pe urmele lui Florea Ispir

În fotbalul românesc au mai fost jucători ce au sfidat trecerea anilor. Florea Ispir, de pildă, a jucat până la 39 de ani, la ASA Tg. Mureş - a bifat 485 de meciuri în prima divizie. Un demn urmaş al său e Robert Ilyeş, care, deşi a împlinit 38 de ani la 4 februarie, evoluează cu succes în Liga I. Şi o face tot la Tg. Mureş.

Fostul jucător de la Foresta Fălticeni, Astra, Rapid, Lankaran şi Braşov a devenit „cel mai bătrân fotbalist român în activitate" după ce Petre Marin (38 de ani) a decis în urmă cu puţin timp să agaţe ghetele în cui. Ceva mai tinerei - au 37 de ani - sunt Iencsi (Tg. Mureş) şi Grigore (Voinţa Sibiu).

Sunt cei mai buni la 38 de ani

La 38 de ani, Monica Broşovschi (ICIM Arad) şi Claudiu Fometescu (CSM Bucureşti) sunt cei mai experimentaţi jucători la zi din campionatele de baschet ale României. Prima a fost considerată cea mai valoroasă practicantă a acestui sport, la noi, din ultimii 20 de ani. Anul trecut, de pildă, ea a fost declarată MVP-ul finalei Cupei României.

Chiar dacă a părăsit  Mobitelco Cluj, campioana en titre, Fometescu rămâne un lider de echipă la CSM Bucureşti. Iar evoluţiile sale se văd şi în rezultate: echipa din Capitală e pe locul 6 în clasament.

Revenire cu succes în Liga Campionilor

La handbal, Luminiţa Dinu-Huţupan e decanul de vârstă al jucătorilor din România. La cei 40 de ani pe care i-a împlinit în noiembrie trecut, jucătoarea care a fost declarată şi cel mai bun portar din istorie în sportul cu mingea mică nu lasă să se observe trecerea anilor. Ba, mai mult, ea a revenit recent şi în Liga Campionilor, având o contribuţie importantă la victoria pe care Oltchim a obţinut-o sâmbătă, la Ljubljana, cu Krim Mercator. La masculin, cel mai vârstnic handbalist în activitate este Mihai Ghizdăvescu (Ploieşti), un pivot de 38 de ani care a bifat şi câteva participări în Challenge Cup cu Uztel.

Geru, omul care a relansat Galaţiul

Cu toate că e un sport în care consumul de energie e considerabil, iar contactele cu adversarii lasă deseori urme, hocheiul a cunoscut, de-a lungul timpului, numeroase exemple de jucători care au uitat ce vârstă au trecută în buletin.

În acest moment, în liga internă există câteva exemple de hocheişti „matusalemici". La 17 decembrie 2011, Cătălin Geru a împlinit 42 de ani. Retras la Galaţi, după perioada glorioasă petrecută la Steaua, acesta a reuşit să însufleţească echipa dunăreană, care a reuşit rezultate deosebite în ultimii doi ani. Alături de el, a schimbat prefixul şi stelistul Viorel Nicolescu (a împlinit 41 de ani în noiembrie trecut), în timp ce Ioan Timaru va ajunge la 38 peste o lună.

Mihalache, în căutarea titlului pierdut

La rugby, un exemplu de longevitate în Superligă e Marcel Mihalache. În vârstă de 40 de ani, talonerul a rămas în activitate cu speranţa că Steaua va recuceri titlul naţional. Ceea ce nu s-a întâmplat, bucureştenii ratând obiectivul în ultimele patru ediţii de campionat. Oricum, el e cel mai galonat rugbyst stelist al momentului, având patru titluri şi patru Cupe ale României în palmares.

Mincă - Marcovici, „gemenele" valorii

Şi voleiul permite practicanţilor săi să evolueze până la o vârstă înaintată. Există numeroase exemple în acest sens, iar Daniela Mincă (41 de ani) şi Alida Marcovici (39 de ani) deţin recordul. Participante la cele mai importante competiţii continentale încă din anii '90, ele încearcă să readucă Dinamo în vârful ierarhiei interne după ce în toamna lui 2010 au obţinut Cupa României cu gruparea bucureşteană.

Diţă şi Grasu merg din nou la JO

În atletismul românesc activează două sportive cunoscute peste tot în lume. Campioană olimpică la Beijing, în dura întrecere a maratonului, Constantina Diţă (foto) a împlinit la 23 ianuarie 42 de ani. Câteva zile mai apoi, „Puşa" a ocupat locul 11 la maratonul de la Osaka. Un rezultat deosebit pentru vârsta ei. Diţă va participa la Jocurile Olimpice de la Londra, la vară, din postura de deţinătoare a titlului. Multiplă medaliată mondială şi europeană, Nicoleta Grasu continuă să exceleze la aruncarea discului, deşi a împlinit 40 de ani la 11 septembrie anul trecut.

353 de meciuri și 67 de goluri are Robert Ilyeș în 13 sezoane bifate pe prima scenă fotbalistică a ţării.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite