Sepsi – Craiova, culisele unui scandal românesc: Ce urmează într-un caz cu implicații majore

0
Publicat:

România face primul pas spre combaterea unei probleme majore, care există de ani buni pe stadioanele țării: huliganismul. Ce-i drept, așa cum ne stă bine, și la acest capitol suntem mult în urma țărilor din Occident.

În Anglia, huliganii au fost scoși de mult de pe arenele sportive, ceea ce România încă n-a reușit.
În Anglia, huliganii au fost scoși de mult de pe arenele sportive, ceea ce România încă n-a reușit.

Dacă în Europa, acest fenomen deosebit de periculos a fost atacat prin măsuri dure, prin identificarea și interzicerea unor indivizi fără minte pe arenele sportive, în România, mult timp, am preferat să băgăm mizeria sub preș. Iar prețul pentru această abordare l-a plătit, în primul rând, echipa națională. Care a fost nevoită să joace, periodic, cu porțile închise, sancționată din cauza unor manifesări rasiste și/sau xenofobe ale huliganilor.

Huligan

Ceea ce s-a întâmplat, la Sfântu Gheorghe, la meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, când centralul Andrei Chivulete (36 de ani) a pus definitiv capăt meciului, în minutul 26, a fost o palmă care i-a trezit pe șefii fotbalului românesc. Care au realizat că trebuie să treacă la treabă. Iar verdictul venit, miercuri, victorie cu 3-0 pentru Sepsi la masa verde, amendarea celor două cluburi implicate în scandal și interzicerea galeriei Craiovei la șase meciuri din deplasare, va marca un moment istoric pentru campionatul intern.

După deciziile Comisiei de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal, au curs reacțiile și acuzele, așa cum era de așteptat. În rândurile de mai jos, „Weekend Adevărul“ analizează acest caz și face o distincție între ce spune regulamentul și aceste interpretări emoționale / subiective ale verdictului.

Laszlo Dioszegi, patron Sepsi
Laszlo Dioszegi, patron Sepsi

Sepsi, acuzată pe nedrept

Formația covăsneană a fost arătată cu degetul, în primul rând, de oficialii Craiovei. Care au sugerat că Sepsi a căutat / premeditat oprirea meciului pentru a-l câștiga la masa verde. „A fost o execuție! Sunt două aspecte: ori a fost o execuție pentru ca Burleanu să determine galeriile să înceteze cu scandările xenofobe sau a fost o operațiune pentru ca Sepsi să ajungă în play-off cu orice preț. Cred însă că această decizie va atrage o și mai mare ură împotriva secuimii, dacă Sepsi va ajunge în play-off“, a spus Adrian Mititelu pentru gsp.ro.

Adrian Mititelu, patron Craiova
Adrian Mititelu, patron Craiova

În primul rând, amestecarea lui Răzvan Burleanu în această poveste e, pur și simplu, ridicolă. Superliga românească e organizată de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), iar președintele federației, cu multe „bube“, nu poate fi suspectat că și-ar fi propus să oprească un banal meci de campionat. Apoi, ceea ce nu spune Mititelu e că, potrivit regulamentului, nicio echipă gazdă nu poate decide evacuarea unor suporteri de capul ei!

Ca să fie scoși spectatorii de pe arenă, din varii motive, există două variante:

*Evacuarea dispusă de comandamentul forțelor de Jandarmi, prezent pe stadion – Măsura se ia în situațiile în care se pun în pericol viața, integritatea sau bunurile materiale. Vorbim, pe scurt, despre situații extrem de grave, cum ar fi devastarea stadionului.

*La alte abateri, care apar în Legea 4, articolul 20 - Observatorul de joc poate face propunere de evacuare către reprezentantul Prefecturii - dacă e meci cu grad ridicat de risc - sau către reprezentantul de ordine și siguranță al clubului-gazdă. Iar acesta va merge și le va solicita jandarmilor evacuarea spectatorilor recalcitranți.

Cum la Sfântu Gheorghe, huliganii n-au devastat stadionul, jandarmii nu puteau interveni decât la cererea observatorului de joc. Vorbim despre Octavian Goga. Care e și vicepreședinte FRF. Acesta e, într-adevăr, în culpă, pentru că a „dormit“ pe el, în loc să solicite scoaterea galeriei Craiovei în afara stadionului. De aici vin și acuzele lui Marcel Pușcaș, președintele formației din Bănie: „Scrie clar (n.r. – în regulament) că pot evacua suporterii, n-au făcut-o. La fel de vinovat e observatorul de joc, Goga, care e şi vicepreşedintele federaţiei. Toate astea ne duc cu gândul la o execuţie a noastră, a clubului, pentru că Goga, în 2011, a semnat şi dezafilierea FC U Craiova“.

Octavian Goga, observator la meciul Sepsi - FC U Craiova 1948
Octavian Goga, observator la meciul Sepsi - FC U Craiova 1948

Gafa lui Goga a trezit LPF

Faptul că observatorul de joc a asistat, impasibil, la oprirea meciului Sepsi – FC U Craiova 1948, în loc să ceară evacuarea huliganilor, a trezit Liga Profesionistă de Fotbal. Care, imediat, a luat legătura cu observatorii care sunt trimiși, etapă de etapă, la meciurile din campionat și le-a transmis că au pârghiile necesare pentru a determina scoaterea spectatorilor recalcitranți de pe arene. Asta deoarece, în caz contrar, riscăm să avem zeci de meciuri suspendate. Așadar, Sepsi – FC U Craiova 1948 a stabilit un precedent important și o lecție pentru viitor.

Acest lucru a fost subliniat și de avocatul oltenilor, Dan Idiță, într-o intervenție la Pro Sport Live: „Am și discutat cu cei de la Comisia de Disciplină, sunt convins că (n.r. – acest caz) va fi o situație singulară, pentru că mi-e greu să cred că, în situații similare, va mai exista această decizie a opririi meciului“.

Ce urmează la Apel?

Formația din Bănie a anunțat deja că va ataca decizia de miercuri, cazul urmând să ajungă acum la Comisia de Apel. Potrivit surselor „Weekend Adevărul“, sunt șanse infime ca verdictul acordării punctelor celor de la Sepsi să fie schimbat, la Apel. Cel mai probabil, aici va fi micșorat numărul etapelor în care Craiova va fi privată de susținerea galeriei la meciurile din deplasare. Adică, o măsură care, oricum, nu contează pentru echipa lui Mititelu, acesta fiind în război deschis cu galeria. De altfel, patronul a și anunțat, în mod explicit, că formația sa se dezice de orice deplasare a suporterilor la meciurile de afară.

Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii
Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii

Se merge degeaba la TAS

Craiova se poate adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) abia după ce va epuiza căile interne de atac la verdictul de miercuri. Adică, după ce va avea o decizie și din partea Comisiei de Apel. Oficialii oltenilor au tot amenințat că vor merge la TAS, însă acest demers va fi, foarte probabil, inutil, o risipă de bani și de timp.

Și dacă vom avea un verdict din partea Comisiei de Apel, săptămâna viitoare, să zicem miercuri, la fix o săptămână după decizia Comisiei de Disciplină, înseamnă că oltenii pot depune actele la TAS, în jurul datei de 22-23 februarie. Încă o dată, vorbim despre o estimare optimistă! Chiar și așa însă, rămân 19 zile până la ultimul meci din sezonul regulat, programat pentru luni, 13 martie. E ca și imposibil ca TAS să dea un verdict într-un timp atât de scurt. Iar orice decizie venită după startul play-off-ului e, practic, egală cu zero. Pentru că marea miză a acestui caz e obținerea locului 6, ultimul care duce în play-off-ul Superligii. Odată ce meciurile din această fază vor începe, în baza clasării din sezonul regulat, orice decizie privind meciul Sepsi – FC U Craiova 1948 devine, practic, irelevantă.

De altfel, chiar și avocatul oltenilor, Dan Idiță, a lăsat de înțeles acest lucru, la Pro Sport Live: „E greu să ajungem să ne judecăm și la Lausanne până se va intra în play-off. Eu consider că e aproape imposibil, dar vedem“.

Mult mai vehement a fost Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii, într-o intervenție la Digi Sport: „Decizia e 100% regulamentară. Din punct de vedere regulamentar, Comisia de Disciplină nu putea să facă altceva. Dacă ăsta e regulamentul... E prost, e bun, trebuie să ții cont de el. Ar trebui schimbate regulamentele de sus în jos. Mai întâi, FIFA și UEFA, apoi federațiile afiliate. Trebuia evacuată galeria. La TAS nu poate fi alt verdict. Ar fi bani cheltuiți aiurea“.

4

meciuri în campionat a jucat Sepsi în 2023: o victorie, două egaluri și o înfrângere. Singurul succes e cel obținut, la masa verde, cu Craiova.

Superliga, etapa a 26-a

Vineri

Chindia – Universitatea Cluj 17.00

Mioveni – Rapid 20.00

Sâmbătă

Hermannstadt – UTA 14.30

Farul Constanța – Petrolul 20.00

Duminică

CFR Cluj – FC Argeș 17.00

FCSB – CS U Craiova 20.00

Luni

FC Botoșani – Sepsi 17.00

FC U Craiova 1948 – Voluntari 20.00

Clasament

1. Farul Constanța 25 15 7 3 47-25 52

2. CFR Cluj 25 16 2 7 38-22 50

3. FCSB 25 14 5 6 42-29 47

4. Rapid 25 13 6 6 35-22 45

5. CSU Craiova 25 13 5 7 32-24 44

6. Sepsi 25 10 7 8 41-23 37

7. Petrolul Ploiești 25 10 3 12 24-32 33

8. FC U Craiova 1948 25 8 6 11 29-29 30

9. Botoșani 25 7 9 9 26-37 30

10. Chindia Târgoviște 25 7 8 10 29-35 29

11. Voluntari 25 6 8 11 22-29 26

12. FC Argeș 25 6 8 11 19-34 26

13. Hermannstadt 25 9 7 9 27-26 25*

14. Universitatea Cluj 25 5 9 11 18-31 24

15. UTA 25 5 8 12 24-35 23

16. Mioveni 25 3 8 14 19-39 17

La finalul celor 30 de etape din sezonul regulat, locurile 1-6 vor merge în play-off, iar locurile 7-16 vor juca în play-out.

*Hermannstadt, penalizată cu 9 puncte.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite