Sentinţa în "Dosarul Transferurilor" a fost amânată. Inculpaţii nu vor avea deocamdată interdicţie de a părăsi ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţii din "Dosarul Transferurilor"
Inculpaţii din "Dosarul Transferurilor"

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a judecat recursul făcut de oamenii din fotbal acuzaţi de corupţie în „Dosarul Transferurilor”. Judecătorii au decis amânarea acestui proces până pe data de 19 februarie, inculpaţii având dreptul de a pleca din ţară.

UPDATE Cererea procurorului DNA de interdicţie a părăsirii ţării de către inculpaţii din "Dosarul Transferurilor" a fost respinsă de judecători. Instanţa a amânat pentru data de 19 februarie decizia finală în acest proces.

"Nu voi pleca niciodată din ţara mea, nu mă voi fi sustrage niciodată justiţiei. Trăiesc o dramă mare şi eu şi familia mea. Eu pot fi judecat doar de familia mea, de directorii mei, de angajaţii mei, nu de judecători. Fac orice pentru dreptate. E deja prea mult când zdrobeşti nişte oameni. Toţi aceşti oameni care au fost în sală au o avere de un miliard de euro. În loc să fim lăsaţi să creăm locuri de muncă, să plătim taxe la bugetul de stat şi să creştem economia, suntem hăituiţi", a spus cu o voce tremurândă George Copos la ieşirea din clădirea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorilor le este teamă că oamenii de fotbal implicaţi în "Dosarul Transferurilor" îşi vor înstrăina averile pentru ca instanţa să nu le poată pune sechestru pe bunuri. Astfel, acuzaţii sunt bănuiţi de conspiraţie.

Procurorul DNA a aflat că o parte dintre inculpaţi, respectiv Cristi Borcea, Victor Becali şi George Copos s-au întâlnit cu Gigi Becali, care i-a sfătuit să părăsească ţara înainte de aflara sentinţei în acest dosar.

Avocatul lui Copos, Gheorghe Mateuţ, consideră abuzivă această măsură impusă de DNA: "Nu cunosc despre existenţa unei astfel de întâlniri. Este inadmisibilă o asemenea cerere. Nu se poate solicita o asemenea hotărâre de către o instanţă de recurs. Doar la prima instanţă sau la instanţa de apel se poate face o asfel de cerere".

DNA, prin vocea procurorului acestei instituţii care a fost prezent la şedinţa de judecată, a cerut ca toţi cei opt inculpaţi judecaţi în „Dosarul Tranferurilor” să nu poată părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Până în acest moment, procurorul nu a dezvăluit motivele pentru care a cerut aplicarea acestei măsuri. 

Neoficial, pe holurile instanţei de judecată se vehiculează ideea că măsura interzicerii de a părăsi ţara a fost solicitată de procurorul DNA pentru a evita eventualele dezertări ale inculpaţilor, aşa cum s-a întâmplat cu Gigi Becali, care a plecat în Emiratele Arabe Unite, acolo unde îşi va aştepta sentinţa în procesul sechestrării de persoane pe care îl are pe rol. 

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-au prezentat toţi cei opt inculpaţi, ci doar şase dintre ei: Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu. Mihai Stoica şi Jean Pădureanu nu s-au prezentat în faţa completului de judecată, iar instanţa le-a asigurat un avocat din oficiu.

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a considerat această măsură impusă de DNA ca fiind abuzivă, fără acoperire în faţa legii. Deşi nu este de acord cu această decizie, Dragomir a adăugat că startul returului Ligii I nu va fi afectat din acest motiv.

Cătălin Tolontan, redactor şef al Gazetei Sporturilor, a reacţionat imediat după ce DNA a cerut ca inculpaţii să nu poată părăsi ţara: "Am încredere în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul Transferurilor a pornit de la cazul Bratu. Timp de 16 ani, inculpaţii au prejudiciat fotbalul românesc, au comis o mare eroare. Liga şi Federaţia au fost complici ai acestor opt oameni. Banii care s-au încasat au fost foarte mulţi şi nu au fost declaraţi. Dragomir nu are dreptate când spune că DNA face un abuz. Oricum, până la decizia defintivă a instanţei, cei opt sunt nevinovaţi", a spus Cătălin Tolontan.

"Aştept ca instanţa să ne judece corect. Nu mi-e teamă de închisoare, e o instituţie de reeducare, acolo îţi poţi pune ordine în gânduri, ai parte de linişte. Judecătorii vor decide, am încredere enormă în justiţie. Să ne judece aşa cum trebuie într-o ţară civilizată. Ce vor decide dânşii, aceea va fi decizia. Nu mi-e teamă. Închisoarea e făcută pentru animale cumva? Nu, e făcută pentru oameni", a spus Giovani Becali imediat după sosirea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, Gigi Neţoiu a precizat că măsura cerută de DNA are legătură cu declaraţiile făcute de Gigi Becali după plecarea în Emiratele Arabe Unite. Tot azi, în jurul orei 14, Gigi Becali va afla sentinţa în dosarul de sechestrare de persoane în care este acuzat de instanţă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite